După cum era de așteptat, șeful Serviciului Român de Informații (SRI) și-a dat demisia după ce în toamnă anunțase că se va retrage de la conducerea instituției după alegerile prezidențiale. După ce a acordat un interviu atipic, conform căruia redacțiile de presă de ziare colcăie de ziariști sub acoperire și a încercat să legifereze Legea Big Brother, George Maior a demisionat și a fost numit președinte al Academiei de Științe Militare. Unele surse spun că Maior se pregătește să intre în politică, cu tot cu bagajul de cunoștințe acumulat în anii în care a condus o instituție de control și supraveghere fidelă lui Traian Băsescu.

 

La începutul săptămânii trecute, Administrația Prezidențială a anunțat că a acceptat demisia directorului Serviciului Român de Informații, George Maior. În octombrie anul trecut, George Maior declara că după alegerile prezidențiale își va prezenta demisia din funcție noului președinte, arătând că rămâne la latitudinea acestuia dacă își va continua mandatul. ”Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou președinte, îmi voi prezenta demisia și rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită și să continue sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere’, afirma George Maior la acea dată.

După această declarație, Klaus Iohannis a precizat că este „foarte onorabilă” decizia directorului SRI de a-și pune la dispoziție mandatul după alegerile prezidențiale, adăugând că acesta este „un profesionist 100%”.

 

Cine o să fie ”licuriciul șef”?

După câteva zile de la demisia lui Maior, președintele Comisiei parlamentare comune pentru controlul activității SRI, Georgian Pop, a declarat că în perioada următoare comisia va audia conducerea interimară a Serviciului. De asemenea, în perioada următoare va fi numit un alt șef al instituției, iar printre nominalizați se numără consilierii prezidențial, George Scutaru sau  Mihai Răzvan Ungureanu, persoane aflat în opoziție. Dintre cei aflați la putere, printre cei care ar putea accede la această funcție se află vicepremierul Gabriel Oprea, clujeanul de la Ministerul Transporturilor, Ioan Rus, sau chiar președintele comisiei SRI din Parlament, Georgian Pop.

De asemenea, un alt nume vehiculat pentru șefia instituției este Vasile Blaga, care a declarat că „nu am discutat lucrurile acestea și nici nu aș vrea să le discutăm pentru că este prerogativa președintelui. Este prerogativa președintelui României. Ce este de spus aici ? Este și o parșivenie la Ponta. Ponta spune: nu va trebui să politizăm SRI-ul. Vroiați să mă întrebați dacă știu motivele pentru care și-a dat demisia domnul Maior, nu le știu. (…) Și-a dat demisia domnul Maior. Eu asta știu, altceva nu știu, eu nu intru în cancanuri. În paranteză fie spus vorbesc de un om cu care am colaborat instituțional atât timp cât am fost ministru de Interne, domnia sa șeful SRI-ului. Și indiferent că se supără unii sau alții pe mine, trebuie să recunoaștem că sub conducerea lui Maior SRI a mers de la încredere de 16% la peste 60% cât este acum. Cu conducerea lui Maior și a militarilor de acolo. El reprezentând partea civilă de acolo”, a spus copreședintele PNL întrebat dacă vine Vasile Blaga la șefia SRI după plecarea din fruntea Serviciului a lui George Maior.


George Maior s-a născut în Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul „Gheorghe Șincai”, pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie și Literatură, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” până în anul 1991. Între anii 1992 și 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În noiembrie 2004, George Maior a fost ales senator, iar după doi ani el a devenit șeful Serviciului Român de Informații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.