Două cursante ale Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca au fost premiate la Festivalul naţional-concurs de muzică populară „Pe marginea Dunării”, ediţia a XXIX-a, care s-a desfăşurat în perioada 1-2 august 2013, la Giurgiu. Garofița Pop din anul 2, secţia canto popular, clasa expertului Claudiu Ciotleuş, a obţinut locul III,  iar Mariana Alexandra Balica, tot din același an și aceeași secție, a primit din partea juriului  Premiul special pentru autenticitate.

Cele două eleve ale Școlii de Arte din Cluj au reprezentat în festival zona Maramureșului, respectiv zona Sălajului și au concurat alături de alți 22 de tineri interpreți,  majoritatea din sudul țării.
Prima participare, primul premiu
Festivalul național „Pe marginea Dunării”, aflat la cea de-a XXIX-a ediție a debutat joi, 1 august, cu înscrierea și evoluția pe scenă a concurenților, iar vineri seara a avut loc festivitatea de premiere. Manifestarea s-a desfășurat pe  pietonala “Mircea cel Bătrân” din Giurgiu.
Acompaniată de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist “Doina Dunării”, Garofița Pop a interpretat în concurs doina “Codrule cu frunza verde” și cântecul cu acompaniament “Sânzâiană, floare albă” din repertoriul marilor interpreți maramureșeni Viorel Costin și Titiana Mihali. Juriul a fost format din prof. dr. Otilia Pop-Miculi, conferențiar universitar, Georgel Nucă – solist vocal, realizator de emisiuni folclorice Tv, ec. Dumitru Gavrilă – vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, prof. Virgil Pețanca, dirijor al orchestrei “Valahia” și manager al Centrului Cultural „Ion Vinea” din Giurgiu, iar președintele juriului a fost prof. Aurel Mustățea, conferențiar universitar. “Sunt foarte fericită că am obținut acest premiu deoarece, pentru mine, este prima participare la un astfel de concurs și iată că a fost cu noroc pentru că am adus la Cluj premiul III. Nu mă așteptam, însă această reușită mi-a dat curaj să mă înscriu de acum înainte și la alte concursuri și să obțin, de ce nu, chiar  trofeul” a declarat Garofița Pop.
Alexandra Balica a interpretat în concurs doina “Crescut-am măicuță dragă” și cântecul cu acompaniament “Nu știu, Doamne, zâlele”, ambele din repertoriul propriu. Atât interpretarea, cât și costumul popular purtat de Alexandra au impresionat membrii juriului, oferindu-i Premiul special pentru autenticitate. Alexandra Balica se află la a treia participare la un astfel de concurs şi la al doilea premiu din cariera sa artistică. Recent a obţinut locul I la Festivalul Naţional de Folclor „Sus, sus,  sus, la moţi, la munte”, desfăşurat în oraşul Câmpeni.
          Cele doua tinere au fost însoțite la festivalul de la Giurgiu de managerul Școlii Populare de Arte din Cluj, Vasile Corpodean și expertul Claudiu Ciotleuş, cel care le îndrumă pe drumul cântecului popular. Prezența celor doi la Giurgiu a avut ca scop și documentarea,  din punctul de vedere al organizării unui festival, deoarece Școala Populară de Arte din Cluj intenționează să organizeze, din această toamnă, Festivalul-concurs „Clujule, vatră de dor”, destinat soliștilor vocali și instrumentiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.