Social

Scutiri de la plata CAS şi nu prea

Foto: spital (Prin noua lege a sanataţii, iniţiatorii spera sa atraga mai mulţi bani la bugetul asigurarilor, oferind pacienţilor opţiunea intre serviciile de la stat sau cele private.)

De cand proiectul pentru noua lege a sanataţii a intrat in dezbatere publica, apar tot felul de propuneri legate de plata contribuţiilor. Premierul Ponta doreşte sa ofere facilitaţi angajatorilor, pentru a-i convinge sa ofere locuri de munca tinerilor, dar proiectul de lege prevede marirea contribuţiilor acestora pentru toate celelalte categorii de angajaţi. In plus, copiii ar putea fi trecuţi la plata CAS-ului, cu o suma aproape echivalenta cu alocaţiile primite de la stat.

Premierul Victor Ponta a prezentat la inceputul saptamanii trecute un set de masuri economice destinate susţinerii creşterii economice şi incurajarii angajarii, care vor fi puse in practica dupa discuţiile cu delegaţia FMI, CE şi a Bancii Mondiale, care se va deplasa in Bucureşti dupa referendumul din 29 iulie. Una din masurile menţionate de Victor Ponta prevede ca vor fi scutite de la plata CAS la fondul de sanatate, pensii şi şomaj firmele care angajeaza persoane aflate in şomaj cu varsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani. Scutirea de la plata CAS va fi valabila timp de un an, cu condiţia menţinerii locului de munca inca un an, suplimentar. Scutirea este valabila doar pentru angajator, angajatul urmand sa-şi plateasca contribuţiile de asigurari sociale.

Povara pentru angajatori

Contribuţiile sociale platite in Romania sunt o povara pentru angajatori, aceştia susţinand in repetate randuri ca nivelul ridicat al contribuţiilor reprezinta un factor descurajator pentru crearea de noi locuri de munca, din cauza contribuţiilor mari, unele companii prefera sa plateasca angajaţii „la negru”, arata Ziarul Financiar. Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, numarul persoanelor care muncesc la negru depaşeşte 2,3 milioane de persoane, cu 900.000 de persoane mai mult decat in 2008.
Celelalte masuri menţionate cu aceasta ocazie prevad ca TVA-ul se va plati la incasarea facturii pentru firmele care au o cifra de afaceri de maxim 500.000 euro şi doar pentru plaţile efectuate prin sistemul bancar. Vicepremierul Florin Georgescu a susţinut ca nu vor exista efecte negative asupra bugetului, iar Victor Ponta a afirmat ca, dimpotriva, acestea vor reprezenta o „gura de oxigen pentru economie” şi „reducerea evaziunii fiscale, pentru ca dispar mecanismele de rambursare fictiv” de TVA”.
De asemenea, firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalitaţilor aferente daca achita obligaţia principala şi dobanzile in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, potrivit agenţiei Mediafax. „O masura avuta in vedere de Guvern este scutirea de la plata penalitaţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plata achitate in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012”, a spus Ponta. El a precizat ca masura este destinata firmelor cu dificultaţi financiare temporare. Secretarul de stat in Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat ca in evidenţele statului erau inregistrate la sfarşitul lunii iunie un numar de 300.000 firme cu datorii bugetare şi ca din calculele ministerului rezulta ca aplicarea unei astfel de facilitaţi ar majora veniturile la buget cu 5%.

Proiectul exista deja

O iniţiativa legislativa similara, de modificare a Codului fiscal, semnata de mai mulţi deputaţi PDL şi de la minoritaţi, depusa la Senat in luna mai, prevede ca angajatorii vor fi scutiţi de la plata a 50% din cotele de contribuţii sociale daca angajeaza pentru o perioada de minim trei ani tineri pana in 25 de ani. Iniţiativa legislativa este semnata de deputaţii Viorel Carare (PDL), Ghervazen Longher (grupul minoritaţilor), Adrian-Miroslav Merka (grupul minoritaţilor), Marius Neculai (PDL), Adrian Henorel Nitu (PDL) şi Teodor-Marius Spinu (PDL), potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului de lege, angajatorii sunt scutiţi de la plata a 50% din contribuţiile sociale obligatorii datorate la bugetul asigurarilor sociale de stat daca creeaza locuri de munca şi angajeaza, pentru o perioada de minim trei ani, tineri de pana la 25 de ani, care urmeaza o instituţie de invaţamant superior sau sunt absolvenţi de facultate. Potrivit proiectului de lege, reducerea contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajator se poate acorda numai in condiţiile in care angajatorul nu a efectuat disponibilizari de personal, din iniţiativa sa, in ultimele trei luni de la solicitarea scutirii de la plata.
Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii arata ca in Romania şomajul in randul tinerilor a crescut alarmant in ultimii ani, mai ales şomajul in randul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani. „In prezent, in jur de 80.000 de absolvenţi de liceu şi facultate nu reuşesc sa-şi gaseasca o slujba şi un loc decent in societate, anul trecut aproximativ 22% din tineri nefiind incadraţi in munca, procentul fiind in creştere alarmanta”, se mai arata in document.
Iniţiatorii precizeaza ca aceasta propunere legislativa ar duce la crearea unei masuri active pentru stimularea crearii de noi locuri de munca in randul tinerilor, cu efecte pozitive pentru creşterea ocuparii forţei de munca, reducerea şomajului şi creşterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar şi la bugetul asigurarilor de sanatate sau la cel de şomaj. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea deputaţilor PDL şi ai minoritaţilor, precizand, insa, ca este necesar un punct de vedere al Guvernului, in condiţiile in care legea afecteaza bugetul de stat.

Copiii la plata!

O alta propunere de proiect de lege care vizeaza contribuţiile de sanatate a fost formulata de un grup de parlamentari şi a facut valva in media saptamana trecuta. Este vorba de o propunere care face parte din noua Lege a Sanataţii, aflata in dezbatere pana la sfarşitul verii, menita sa aduca mai mulţi bani la bugetul asigurarilor. Potrivit acesteia, se vor plati 37 de lei pe luna de fiecare copil, pentru contribuţie la Asigurarea de Sanatate. Suma se va reţine din salariul unuia dintre parinţi, daca aceştia impreuna au un salariu de peste 1500 de lei. Toţi copiii vor fi luaţi in calcul, chiar şi copiii acelora care nu au niciun venit, doar ca in cazul acestora, la fel ca şi in cazul asistaţilor sociali, sumele vor fi platite dintr-un fond special creat din banii de la buget. Alocaţia unui copil de 42 de lei va fi impozitat astfel cu 37 de lei, pentru copil ramanand doar 5 lei primiţi de la guvernanţi.
Sistemul de sanatate se va modifica substanţial daca acest nou proiect de lege va fi adoptat in Parlament in forma actuala. Acesta prevede schimbarea statutului Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate, care va deveni o autoritate naţionala de supraveghere şi control a sistemului de asigurari obligatorii. In ceea ce priveşte casele de asigurari judeţene, acestea vor fi schimbate in case mutuale de asigurari de sanatate şi vor fi autonome.Potrivit proiectului de lege, cetaţenii se vor putea inscrie, in funcţie de preferinţe, la un asigurator public sau privat, iar numarul caselor de asigurari de sanatate judeţene va fi redus de la 42 la opt sau zece societaţi mutuale de asigurari de sanatate, dupa modelul belgian. Acestea vor putea gestiona pachetul de asigurari de baza, dar vor putea oferi şi asigurari facultative.
Casele publice independente vor avea in portofoliu un numar de asiguraţi cuprins intre 1,5 şi 2 milioane de persoane, fara sa mai fie condiţionate politic şi fara sa fie implicat statul. Finanţarea acestor case de sanatate publice se va face direct, fara ca aprobarea bugetului sa mai fie condiţionata de Guvern, Ministerul de Finanţe sau Parlament.
Prin noile masuri se va asigura independenţa fondului de asigurari de sanatate, iar banii vor fi colectaţi tot de catre ANAF şi se vor depune intr-un fond special, care urmeaza sa fie aprobat prin lege. Astfel, spitalele nu vor mai fi instituţii bugetare, urmand a primi bani de la bugetul de stat doar pentru programe şi pot sa atraga fonduri din orice activitaţi, cu condiţia ca acestea sa nu afecteze calitatea serviciilor medicale şi funcţionalitatea spitalului. Noua lege a Sanataţii, propusa de minister, prevede creşterea contribuţiei la sanatate pentru angajatori. Mai exact, in articolul 154 legea prevede plata contribuţiei astfel: 5,5% pentru asigurat; 5,2% pentru angajator, valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mica decat 5,2% aplicata la un salariu de mediu brut pe ţara, lunar, pentru fiecare angajat.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.