Adrian Gurzău, candidatul PD-L în colegiul 4 pentru un mandat de deputat susţine în cadrul unui interviu acordat Gazetei că tinerii trebuie susţinuţi printr-o lege a salarizării care să atenueze diferenţele enorme dintre debutanţi si cei cu vechime în sistemul bugetar.

 
Potrivit lui Gurzău, proiectele care cad în sarcina administraţiei locale mai trebuie susţinute şi cu presiune pe autorităţile centrale.
O nouă Constituţie ar trebui să rezolve raporturile dintre principalele instituţii ale statului, mai exact între Guvern şi Preşedinţie, mai spune Gurzău.

Gazeta: Care ar fi principalele motive pentru care un alegător din colegiul 4 ar vota cu Adrian Gurzău?

Adrian Gurzău: Alegătorilor mei nu le promit altceva decât faptul că voi depune toate eforturile pentru a-mi împlini programul politic pe care, iată, îl aduc în faţa lor. Acest program politic are trei componente esenţiale:
a) întărirea comunităţii locale pe care o reprezint şi implicit a celorlalte comunităţi, urmărind cu insistenţă principiul descentralizării;
b) soluţionarea unor lacune legislative precum şi corectarea celor care în practică s-au dovedit eşecuri regretabile;
c) iniţierea unor legi care să recreeze solidaritatea socială şi natională.
România are în aceste momente câteva falii puternice în structura sa socială, elemente extrem de grave de polarizare a societăţii, la care se adaugă ruptura dintre ţară şi cele câteva milioane de români care trăiesc şi muncesc dincolo de graniţe.

Gazeta:  Sunteţi unul din cei mai tineri candidaţi la Camera Depuaţilor. Totodată vă autotintitulaţi un parlamentar al tinerilor. Ce veţi face pentru tinerii din circumscripţia dumneavoastră?

Adrian Gurzău: Tinerii trebuie susţinuţi printr-o lege a salarizării care să atenueze diferenţele enorme dintre debutanţi si cei cu vechime în sistemul bugetar. E nevoie de oameni tineri, în primul rând în administraţie, educaţie, sănătate, ori aici sunt cele mai mari greşeli în privinţa salarizarii. Dar cel mai important lucru care trebuie făcut este reforma în educaţie, reformă care-i va ajuta să fie competitivi pe piaţa internaţională a muncii. Atunci când vom fi bine pregătiţi, vom reuşi să facem faţă provocărilor viitorului.

Gazeta: Oferta multor candidaţi cuprinde proiecte care cad în principal în atribuţia administraţiei locale. Cu ce poate viitorul deputat de Mărăşti să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din cartier mai mult decât o poate face administraţia publică locală? Ce probleme specifice cartierului Mărăşti aţi descoperit, probleme care nu pot fi rezolvate de Emil Boc?

Adrian Gurzău
: Proiectele care cad în sarcina administraţiei locale mai trebuie susţinute şi cu presiune pe autorităţile centrale. Şi cu anumite corecţii aduse legilor, aşa cum ar trebui făcut în domeniul construcţiilor şi urbanismului, de exemplu. Lucrurile nu sunt atât de categoric delimitate geografic. Cele mai multe dintre problemele locale au nevoie de sprijin legislativ şi financiar, iar aceasta depinde şi de câtă preocupare are Parlamentarul ca ele să fie rezolvate. Ne propunem să corectăm sistemul prin care 80% din banii Clujului merg la Centru şi 20% rămîn aici. Eu cred că ar trebui să fie invers!

Gazeta: Cum apreciaţi noul sistem de vot? Credeţi că este unul mai bun decât cel pe liste sau din contră este unul deficitar?

Adrian Gurzău: Încă nu putem face o analiza pertinentă pe aceast sistem. Alegerile nu s-au încheiat, trebuie să vedem rezultatul, să vedem ce calitate va avea viitorul Parlament şi atunci vom putea spune dacă e mai bine. Sunt într-o competiţie uninominală şi-mi place acest lucru. Nu ştiu însă, ce va ieşi de aici.

Gazeta: Descentralizarea este unul din proiectele pe care o mulţime de parlamentari ardeleni le-au pus în dicuţie de-a lungul mandatelor. De asemenea, şi dumneavoastră vă declaraţi adeptul descentralizării. Credeţi că în mandatul acesta se vor face primii paşi pentru realizarea statului descentralizat?

Adrian Gurzău: Da, este un obiectiv clar al partidului nostru. Eu am în program inclusiv descentralizarea unor instituţii importante, care ar putea avea chiar sediul la Cluj, nu mai vrem ca interesul şi capitalurile să mergă numai la Bucureşti.

Gazeta: În programul politic aveţi menţionat şi realizarea unei modificări a Constituţiei. Ce ar trebui modificat, din punctul dumneavoastră de vedere la actuala lege fundamentală a statului?

Adrian Gurzău: O nouă Constituţie ar trebui să rezolve raporturile dintre principalele instituţii ale statului, mai exact între Guvern şi Preşedinţie. Aţi văzut de cîte ori a trebuit să intervină, numai în ultimul an, Curtea Constituţională ca să rezolve conflictele instituţionale din România. Constituţia actuală a fost făcută de Ion Iliescu şi de PSD. Este evazivă şi lipsită de claritate, ca şi conduita acestora. Nu suntem nici republică parlamentară nici prezidenţială, nici măcar semiprezidenţială nu suntem cu adevărat. O Constituţie verticală clădeşte sănătos o naţiune. Trebuie să o îndreptăm.

Gazeta: Săptămâna trecută atât preşedintele României, domnul Traian Băsescu cât şi peşediintele PDL Emil Boc au declarat că alianţa PSD-PC împreună cu PNL doresc să iniţieze o lovitură de stat asemeni celei din mai 2007 cu scopul precis de a-l numi pe Mircea Geoană în fruntea Executivului. Credeţi că vor reuşi să facă acest lucru? Care credeţi că va fi impactul asupra situaţiei politice româneşti?

Adrian Gurzău
: Sunt sigur că respectiva coaliţie are planurile ei de înfruntare a situaţiei de după alegeri şi tot ce se poate ca acesta să fie unul dintre ele. Poporul însă s-ar părea că nu ţine cont de urzelile lor. Poporul l-a ales de două ori pe Traian Băsescu preşedinte şi va alege PD-L ca să putem face un guvern sănătos care să conducă România în anii grei care vor urma.

Gazeta: Cum vedeţi dumneavoastră campania electorală din toamna acestui an? Este mai slabă ca cea de la locale?

Adrian Gurzău: Muncesc atît de mult încât, credeţi-mă nici nu am timp să văd campania. Mie mi se pare extrem de solicitantă, e o competiţie reală. Pe mine m-a prins, trag tare, vreau să cunosc cât mai mulţi oameni din colegiul meu şi să fac lucruri noi chiar şi în materie de marketing electoral.

Gazeta: Aţi lansat primul birou de campanie online. Care este impactul acestuia până acum?

Adrian Gurzău: Prin Biroul online doresc să dovedesc o deschidere cât mai mare către cetăţeni, un dialog  permanent şi mai ales posibilitatea unor reacţii în cel mai scurt timp posibil la problemele sesizate. Există posibilitatea de a trimite mesaje, de a dezbate probleme, de a posta comentarii, de a vorbi în direct cu mine sau consilierii mei pe telefon sau prin Yahoo Messenger. Vorbind de impact, în numai o săptămână am avut peste 4 000 de vizitatori unici, fiind pe primul loc în ţară la acest capitol între site-urile de campanie. Am primit numeroase mesaje pe site, care exprimau păreri dar şi sesizări ale unor probleme. Am reuşit să port câteva discuţii interesante în direct pe messenger cu tineri care mi-au sesizat probleme de genul amenajării unor parcuri sau repararea unor şcoli. La telefon au sunat cetăţeni, pe care i-am invitat la sediul de campanie unde le-am reţinut problemele. Acest birou online începe să funcţioneze iar cetăţenii trebuie să ştie că suntem permanent la dispoziţia lor, fie eu, fie echipa mea de consilieri.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.