Abuzuri la universităţi. SNSPA, pe lista universităţilor în care „nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze”

Situaţia precară a învăţământului superior se amplifică pe zi ce trece. La nici două săptămâni de la începerea anului universitar, studenţii au început să se plângă de situaţia de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), universitate care are deschis un centru teritorial şi la Cluj-Napoca. Universitatea cu pricina a „deprins” practici nu tocmai „sănătoase” în relaţia cu studenţii şi masteranzii. SNSPA a creat anul acesta neplăceri persoanelor care au ales această unitate de învăţământ superior. O universitate de stat, promovată de unele voci drept o instituţie admirabilă, care a ajuns să îşi trateze studenţii cu acelaşi dispreţ ca şi în cazul „Spiru Haret”.

SNSPA dublează taxele

Pentru un masterand care a început cursurile la SNSPA anul trecut, la forma de învăţământ la distanţă, taxa ar fi trebuit să fie de 3050 lei pentru doi ani de studiu. Mai exact, în primul an taxa era de 2000 lei, iar în anul doi de 1050 lei. Situaţia este cât se poate de logică, în special pentru cazul licenţiaţilor pe sistem non-Bologna, deoarece în primul an de studiu, numărul materiilor este dublu faţă de anul doi. Problema care a apărut şi a nemulţumit sute de masteranzi este că în ultimele zile, conducerea SNSPA a decis să majoreze taxa şi pentru al doilea an de studiu, ajungând astfel la 2000 lei. Dacă această dublare a taxei nu era suficient motiv de „supărare”, masteranzii nu mai au dreptul nici să îşi întrerupă studiile, aşa numitul proces de „îngheţare” a anului, decât dacă plătesc anul doi de studiu anticipat. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care cei mai mulţi „doritori” de întrerupere a studiilor s-au gândit la această modalitate tocmai pentru că nu îşi permit să achite taxa „nou apărută”.

Studenţii construiesc sedii

Cum s-a ajuns la această situaţie? În acte, conducerea SNSPA a avut grijă să „acopere” orice nereguli. Cu toate că până după 20 septembrie, secretariatul comunica masteranzilor o taxă de 1050 lei pentru al doilea an de studiu, taxa a fost majorată, în acte, înainte de 1 octombrie. Desigur, masteranzii nu au aflat cu certitudine acest aspect decât după această dată. Astfel, potrivit regulamentului, anul universitar începe la date de 1 octombrie, motiv pentru care nu mai există posibilitatea îngheţării primului an universitar. De ce totuşi, o universitate de stat a ales această modalitate de abordare? În primul rând, trebuie menţionat faptul că abordarea celor de la SNSPA nu este ilegală, doar imorală. Potrivit purtătorului de cuvânt de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mihai Floroiu, majorarea taxelor rămâne la latitudinea universităţilor. De asemenea, nici modalităţile de îngheţare a anului univeristar nu sunt stabilite de ARACIS. „ARACIS verifică dacă regulile stabilite de minister sau de lege sunt respectate, dar nu ne ocupăm de aşa ceva. Taxa depinde strict de universtitate, de raţiunile universităţii, de autonomia universitară”, a declarat Mihai Floroiu. În altă ordine de idei, masteranzii au o explicaţie plauzibilă pentru alegerea SNSPA. Potrivit lor, universitatea îşi construieşte un sediu nou, de dimensiuni considerabile, în zona universităţii Româno-Americane  din bucureşti. Din punctul lor de vedere, acesta este motivul principal din spatele creşterii taxelor. Masteranzii au declarat că această chestiune nu este menţionată şi că doar cei care sunt interesaţi în profunzime de acest subiect remarcă aceste chestiuni. Faptul că ridicarea unor sedii noi a determinat majorarea taxelor nu este o practică necunoscută. Alte universităţi, atât de stat cât şi particulare, au adoptat măsuri similare, dar, unele dintre ele, au optat pentru o abordare, aparent, mai transparentă.

SNSPA, pe podiumul codaşilor

Mărirea taxelor la SNSPA nu se reduce doar la  acest nivel de studi şi această formă de învăţământ. Toţi studenţii şi masteranzii acestei unităţi de învăţământ au avut parte de „surprize” similare. Într-adevăr, situaţia amintită mai sus este cea mai flagrantă. Majorările percepute de conducerea SNSPA se încadrează între aproximativ 25 % şi aproape 100 %, în funcţie de anul de studiu, nivelul de studiu şi forma de învăţământ. Potrivit unui studiu dat publicităţii la începutul lunii aprilie a.c., Coaliţia pentru Universităţi Curate, SNSPA figurează în „grupa” universităţilor în care „nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze”, tocmai pentru că există nereguli majore precum scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotismului, a clanurilor de familie, a avansărilor care nu se bazează pe merit. Astfel, în topul Integrităţii realizat de instituţia mai sus amintită, SNSPA nu a obţinut nicio stea din cele cinci posibile şi s-a clasat pe locul al treilea în categoria universităţilor care nu au obţinut nicio stea. Coaliţia pentru Universităţi Curate a monitorizat 42 de universităţi de stat din totalul de 56, de la evaluare au fost excluse universităţile de artă şi academiile de poliţie, navală şi a forţelor terestre şi aeriene. Analiza s-a bazat pe transparenţă şi corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanţei şi pe management financiar. Din nefericire, toate demersurile reporterilor Gazetei de Cluj de a obţine o poziţie oficială din partea reprezentanţilor SNSPA s-au soldat cu eşec.  

Începând de luna aceasta, ARACIS este înscrisă în Registrul European al Agenţiilor de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior, ceea ce oferă o mai mare legitimitate acţiunilor noastre. Această hotărâre recunoaşte eforturile depuse de ARACIS în direcţia realizării şi asigurării efective a unei culturi a calităţii în învăţământul superior din România, în context european.

Coaliţia pentru Universităţi Curate este formată din:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România
Asociaţia Ad Astra
Asociaţia FAR
Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare EduCer din România
Centrul Euroregional pentru Democraţie
Centrul pentru Jurnalism Independent
Colegiul Noua Europă
Federaţia Naţionala Sindicală Alma Mater
Grupul pentru Dialog Social
Grupul pentru Reformă Universitară
Societatea Academică din România
Societatea Română de Ştiinţe Politice
Solidaritatea Universitară

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.