clujazi.ro

Şeful firmei clujene de pază şi protecţie Sakura Security, Angela Sabău, împreună cu Carmen Lador Zina, cunoscută în presă drept ”mama Trilulilu”, sunt judecaţi pentru evaziune fiscală. Firma Sakura Security a asigurat paza la şantierul Bechtel de la Săvădisla, iar Carmen Lador Zina a asigurat contabilitatea firmei respective. Firma de pază care a lucrat pentru americanii de la Bechtel, SC Sakura Security, a fost băgată de patroni în insolvenţă, după ce un raport al Ministerului de Finanţe a descoperit că angajaţii firmei de pază au furat utilaje şi materiale de pe şantierul autostrăzii.

 

Luna aceasta a început procesul în care şefii firmei de pază şi protecţie SC Sakua Security au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Angela Sabău, Daniel Popovici şi contabilul Lador Carmen Zina sunt judecaţi pentru această infracţiune, plângerea fiind înaintată de ANAF Cluj.

Firma Sakura Security este administrată de MAIER FLORIN ADRIAN, TOADER MARIN NICODIM, care este şi acţionar împreună cu SABAU ANGELA SILVIA, acţionar majoritar. Familia Sabău mai controlează încă două firme de pază şi protecţie din Cluj Napoca. Firma ADEMAR SECURITY SRL este deţinută de Angela Sabău şi administrată de fiica ei, Adelina Sabău. Cea din urmă este administrator şi la firma AGER DAN SECURITY patronată de Grigore Sabău. Dacă Sakura este în insolvenţă, iar cea de-a doua firmă, Ademar, nu are înregistrată nici o cifră de afaceri din 2012 până 2015,  firma Dan Security a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi.

Lador Carmen Zina, mama fondatorului site-ului Trilulilu, împreună cu alte trei persoane, sunt acuzaţi de spălare de bani. În dosarul respectiv, Lador Carmen Zina şi Csorba Martin au fost arestaţi preventiv pentru un prejudiciu de aproximativ opt milioane de lei. În vara anului 2013 Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Cluj. Prejudiciul ar depăşi trei milioane de euro în acest caz. „În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit”, arată referatul procurorilor.

 

Se plângeau că Bechtel le fură de sub nas

La jumătatea anului 2008, SC Bechtel International a organizat o licitaţie publică pentru asigurarea serviciilor de pază pentru anumite tronsoane din Cluj a Autostrăzii Transilvania. A fost aleasă o societate clujeană, SC Sakura Security. La data respectivă, reprezentanţii firmei spuneau că cei de la Bechtel au ales o firmă nu prea cunoscută pentru ca o parte din conducerea companiei americane să poată abuza de “prerogativele” oferite de relaţia comercială între un “mastodont” ca Bechtel şi un SRL clujean.

”După ce am angajat importante resurse financiare şi umane pentru a putea îndeplini condiţiile participării la licitaţie în vederea atribuirii contractului, ne-am aflat în faţa semnării unui contract ale cărui termeni fuseseră deja stabiliţi de autorităţi din afara ţării noastre, deşi era vorba de banii publici ai statului român. Am semnat fără măcar să bănuim ce reţea bine pusă la punct se ascundea în spatele aşa-zisului contract de colaborare. Se dorea de fapt o firmă de pază fără prea mare experienţă care să se lase intimidată de presiunile ce urmau să le exercite pentru a-şi putea însuşi lunar din banii cuveniţi plăţii salariaţilor noştri sub falsul pretext că reprezintă contravaloarea furturilor comise. Pe parcursul derulării contractului au existat numeroase furturi înscenate de conducerea Bechtel, tocmai pentru a discredita firma de pază şi a o pune într-o lumină defavorabilă, unele dintre aceste furturi fiind descoperite chiar de către directorul general al firmei noastre care a procedat la urmărirea celor bănuiţi. Ulterior, s-a confirmat că ar fi sustras bunuri cu concursul conducerii Bechtel Săvădisla judeţul Cluj, pentru a putea reţine apoi din factura lunară întregul prejudiciu pretins în mod nejustificat”, explica Angela Sabău.

 

Chef printre utilaje

Ulterior, în 2012, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat cererea patronilor de la Sakura Security de a băga firma Sakura în insolvenţă. Înainte de a face cererea de insolvenţă, oficialii de la Bechtel au chemat un corp de control de la Ministerul de Finanţe pentru a verifica relaţia contractuală dintre SRL-ul clujean şi Bechtel.

“Din verificarea documentelor şi evidenţelor contabile s-a constat că în perioada iulie 2008 – august 2010, SC Sakura Security a emis un număr de 42 de facturi fiscale în valoare totală de 8.542.722,16 lei, reprezentând prestări servicii de pază şi protecţie. Conform fişei analitice a contului furnizorului, SC Sakura Security SRL, contravaloarea serviciile facturate a fost achitată integral de beneficiarul serviciilor. Situaţiile lunare întocmite de departamentul de pază al Sc Bechtel International INC SRL privind numărul de agenţi prezenţi, totalul de ore prestate şi abaterile disciplinare constatate (lipsă agenţi de pază, agenţi sub influenţa băuturilor alcoolice, agenţi dormind) erau transmise prestatorului pentru a lua la cunoştinţă în momentul emiterii facturilor de prestări servicii. În aceste situaţii sunt menţionate cantităţile şi valoarea bunuri (materiale, obiecte de inventar, mijloace fixe) constate lipsă, în timpul efectuării serviciului de pază de personalul societăţii Sakura Security. Din adresele societăţii Sakura Security, anexate fiecărei facturi rezultă cp prestatorul la emiterea facturilor a ţinut cont de situaţiile transmise  de firma Bechtel privind abaterile şi lipsurile constatate iar contravaloarea orelor de pază prestate lunar era scăzută contravaloarea orelor agenţilor de pază cu abateri disciplinare şi contravaloarea bunurilor constatate lipsă. din analiza situaţiilor anexate la facturi a rezultat că valoarea serviciilor prestate în perioada iulie 2008 – august 2010 a fost diminuată cu suma totală de 326.850 de lei din care

– 16.870 de lei reprezintă contravaloarea orelor agenţilor de pază care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu

-134.530 de lei reprezintă contravaloarea materialelor şi obiectelor de inventar constatate lipsă (motorină, ulei, cherestea, fier beton, scule şi unelte pentru construcţii)

-175.450 de lei reprezintă contravaloarea mijloacelor fixe constate lipsă (rotopercutoare, aparate de sudură, aeroterme, circular pentru beton, panou electric, generator, vibrator pentru beton, fierăstrău electric)”, arată raportul ministerial.


 

Cărţile de muncă puse-n cui

Pe de altă parte, mai mulţi angajaţi ai firmei de pază Sakura spun că patronii companiei clujene au „uitat” să treacă pe cărţile de muncă ale angajaţilor toate zilele lucrate în regim de 12 cu 24 de ore. Astfel, din totalul zilelor lucrate într-o lună, mulţi angajaţi s-au trezit cu cinci zile înregistrate la Institutul Teritorial de Muncă (ITM), deşi impozitarea s-a făcut pe toate zilele lucrate şi nici unul din angajaţi nu a făcut cerere pentru concediu fără plată. ”Cei de la Sakura au „economisit” astfel peste un miliard de lei vechi din cele 4-5 miliarde achitate lunar de la Bechtel, iar aproximativ 300 de angajaţi s-au trezit cu vechimea considerabil redusă. Avem dovezi constând în fişe de pontaj şi evidenţe de la ITM pe care le-am înaintat, la data respectivă, şi conducerii Bechtel pentru a le aduce la cunoştinţă neregulile de care se fac vinovaţi partenerii lor de afaceri. De exemplu, un angajat s-a trezit după doi ani de muncă cu două luni vechime. Un alt paznic s-a prezentat la medicul de familie pentru consultaţie, a aflat că nu i-a fost plătită contribuţia la asigurările de sănătate. Sunt mulţi dintre noi care depus sesizări la ITM cu toată documentaţia necesară pentru a face dovada fraudei de care se fac vinovaţi patronii firmei”, arată unul dintre foştii angajaţi ai Sakura Security.

 

Primul arestat la domiciliu din România

Lador Carmen Zina este şi proprietara azilului de bătrâni Zâna Bună pentru bolnavii de Alzheimer, aflat în localitatea Gherla. De altfel, ea a obţinut aprobarea instanţe de fi arestată în regim de domiciliu, fiind prima persoană din România care a beneficiat de aceste prevederi. De asemenea, ea beneficiază de posibilitatea de a urma cursurile de master care se ţin la Braşov. Astfel, practic, ea are aceleaşi drepturi ca o persoană care nu are nimic de-a face cu legea penală.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.