Şeful STS – afaceri de familie

O firma de “casa” a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a semnat un contract de peste 3,5 milioane de euro cu Ministerul Administraţiilor şi Internelor (MAI) pentru punerea la punct a unui Sistem Informatic de Management al Strainilor. Este vorba de SC Quality Business Solution, societatea care a participat singura la licitaţie şi a caştigat contractul de 13.267.000 de lei (fara TVA). Legatura intre aceasta firma şi şeful STS este realizata prin intermediul Cameliei Opriş, soţia lui Marcel Opriş, care, pana anul trecut, a fost angajata soţiei patronului de la SC Quality Business Solution.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este o instituţie care are atribuţiile unui serviciu special care, pe inţelesul tuturor, asculta telefoanele şi urmareşte, in general, transmisiile de date. De asemenea, mai este cunoscut faptul ca STS-ul, ca şi Serviciul Roman de Informaţii (SRI), sunt instituţii care asculta cu sfinţenie ordinele şi directivele venite de la Cotroceni.
In momentul de faţa, şeful STS este Marcel Opriş şi a fost numit de preşedintele Traian Basescu. Luna trecuta, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a acordat un contract de 13.267.000 de lei pentru “Servicii de analiza, proiectare/implementare a sistemului informatic şi de instruire cu privire la noile funcţionalitaţi ale SIMS (Sistemul Informatic de Management al Strainilor), achiziţionare de terminale mobile şi licenţe” societaţii Quality Business Solution, care, de altfel a fost singura firma care a participat la licitaţie. Firma este patronata de Dumitru Octavian Nicolau, care este casatorit cu Iuliana Adriana Nicolau, la randul ei patroana a societaţii Omnivision Consultanţa SRL. La aceasta firma, pana anul trecut, a lucrat Camelia Opriş, soţia şefului STS. Insa, acesta nu este singurul contract pe care firmele soţilor Nicolau l-au caştigat cu instituţiile statului. In ultimii ani, familia Nicolau a caştigat peste 50 de contracte cu instituţiile statului in valoare de peste 7 milioane de euro.
Spre exemplu, de la AGENŢIA NAŢIONALA DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARA firma QUALITY BUSINESS SOLUTIONS a caştigat un contract de 3.025.000 de lei (fara TVA) pentru furnizarea de laptopuri şi servere. De la ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA DE METEOROLOGIE RA, firma QUALITY BUSINESS SOLUTIONS a caştigat un contract de 275.224 de lei (fara TVA) pentru a asigura tehnica de calcul.


STS-ul implicat in jocuri politice

De-a lungul timpului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost acuzat ca este folosit in diverse scopuri politice. Directorul STS, Marcel Opriş, a fost audiat de Comisia de aparare din Senat referitor la acuzaţiile privind implicarea sa in acţiuni ilegale la alegeri. Marcel Opriş a respins acuzaţiile aduse de PSD, susţinand ca STS "a executat numai misiunile care i-au fost stabilite in cadru legal pentru procesele electorale". El a spus ca in comisie a prezentat dovezi in acest sens, aratand ca este vorba despre documentele pe baza carora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale. "Infrastructura de comunicaţii şi informatica construita de STS pentru procesele electorale a fost pusa numai la dispoziţia autoritaţilor abilitate de lege in organizarea şi desfaşurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice", a explicat Opriş.
O alta investiţie importanta facuta in acest serviciu a fost facuta in primavara acestui an şi suma a fost in valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care sa ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implementa aceasta reţea in Romania este Airspan Networks din SUA, impreuna cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Calin Stefan Catalin Radu, cel care a donat 48.500 de lei catre PDL, in campania electorala din 2008. Conform ACR, Calin Stefan Catalin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii in Radiocomunicaţii (CSR), o firma abonata la contracte cu STS şi Ministerul de Interne. In 2009, dupa izbucnirea scandalului in care jurnalistul a fost acuzat de faptul ca este implicat in afaceri de vanzari de echipamente catre STS, cei doi şi-au vandut acţiunile deţinute la CSR catre o companie elveţiana. Airspan susţine, intr-un comunicat, ca aceasta investiţie este necesara pentru indeplinirea condiţiilor asumate de Romania in vederea aderarii la spaţiul Schengen. Reţeaua WiMAX din Romania va fi cea mai mare din Europa, dar şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabila sa ofere servicii de generaţia a patra. Reţeaua va conecta din punct de vedere informaţional instituţii guvernamentale, ale administraţiei locale, siguranţei publice sau poliţiei de frontiera. WiMAX reprezinta un standard de telecomunicaţii care ofera viteze de transfer de date de pana la 40 Mb/s download, dar poate sa atinga şi viteze de 1Gb/s. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de pana la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.
STS-ul organizeaza şi coordoneaza activitaţile in domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autoritaţile publice din Romania şi alţi utilizatori prevazuţi de lege. Instituţia are structura militara şi face parte din sistemul naţional de aparare. Noua reţea 4G WiMAX este construita ca urmare a “acordului Schengen care solicita eliminarea controalelor sistematice la frontiere intre ţarile participante şi extinde sistemul de imigraţie al UE”.
Compania deţinuta de Calin Stefan Catalin Radu a intrat in atenţia presei dupa ce Ministerul de Finanţe i-a acordat firmei, prin Oficiul de Plaţi şi Contractare Phare (OPCP), in timpul campaniei electorale din 2009, un contract de 23 de milioane de euro pentru achiziţionarea unor staţii radio pentru STS. De altfel, Mobilis traieşte indeosebi din contracte semnate cu instituţii publice. In ianuarie 2011, firma a incheiat un contract in valoare de 1,1 milioane lei cu Primaria Ramnicu Valcea, pentru un echipament de supraveghere video. De asemenea, in octombrie 2010, compania a primit 70.000 lei de la CFR Calatori pentru furnizarea de radiotelefoane portabile. In luna martie 2010, Mobilis a incheiat cu Ministerul Finanţelor Publice un contract in valoare de 1,5 milioane euro pentru executarea de branşamente electrice complexe şi obţinerea de avize de rezistenţa pentru structurile din amplasamentele de telecomunicaţii.

Stele de STS
Marcel Opriş s-a nascut la data de 19 august 1958 in satul Chieşd (judeţul Salaj). A absolvit Facultatea de Electronica şi Informatica din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti in anul 1982, obţinand diploma de inginer. A urmat apoi un curs post-academic de perfecţionare pentru ingineri transmisiuni (1993), un curs postuniversitar de conducere pentru ofiţeri ingineri (2000) şi Colegiul Naţional de Aparare (promoţia 2006). Dupa absolvirea facultaţii, a lucrat ca ofiţer inginer in Ministerul Apararii Naţionale, unde a indeplinit funcţiile de şef autostaţie radiodifuziune la U.M. 02487 Bucureşti (1982-1989), şef atelier şi inginer şef la U.M. 02381 Bucureşti (1989-1991) şi apoi ofiţer tehnic la U.M. 02415 Bucureşti (1991-1997). In anul 1997, este incadrat ca ofiţer in Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) mai intai ca ofiţer tehnic la Direcţia Comunicaţii Telefonice (1997-1999) şi apoi ca şef birou la Sectorul Independent Prognoza, Dezvoltare şi Reglementari in Telecomunicaţii (1999-2001) şi şef al Direcţiei Tehnologia Informaţiei (2001-2005). Colonelul Marcel Opriş a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea) la data de 1 decembrie 2004.
Prin Hotararea CSAT nr. 164 din 7 decembrie 2005, generalul de brigada ing. Marcel Opriş a fost numit in funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu rang de secretar de stat. A fost inaintat apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 23 decembrie 2006.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.