La sfârșitul lunii trecute, Curtea de Apel Cluj a decis să înceteze procesul penal împotriva lui Ioan Timiș pe motivul intervenției prescripției. Dosarul a fost trimis în instanță în anul 2011, iar de atunci s-a tot judecat… În urmă cu doi ani, alți trei inculpați din același dosar, Zisu Zisu, Nicoară Mihali și Vasile Stețco au avut aceeași soartă: au fost judecați până au ieșit ”albiți” din sala de judecată. Inculpații din Dosarul Buldozerul sunt din zona Borșa și sunt implicați și în afacerile cu lemne. În dosarul buldozerul, procurorii DIICOT au estimat că cei trimiși în judecată au furat aproximativ 30 de utilaje (excavatoare, buldozere, etc) cauzând un prejudiciu de două milioane de euro. Chiar dacă membrii acestui grup au fost condamnați de o instanță din Franța, ajunși în fața judecătorilor clujeni toți au fost iertați de două ori: prima dată prin achitare, iar după rejudecarea dosarului, prin prescripția faptelor.

Ioan Timiș a scăpat de procesul penal de ”iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup” după ce completul de judecată format din MARIAN Mihăiţă Lucian și GÎLCĂ Mihai-Iulian a dispus încetarea procesului penal.

”(…) admite apelul declarat de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale nr. 355/25 noiembrie 2020 pronunţată de Tribunalul Cluj pe care o desfiinţează numai cu privire la soluţia pronunţată cu privire la infracţiunea de înşelăciune reţinută în sarcina inculpatului Timiș Ioan, şi rejudecând în aceste limite, În temeiul art. 396 al. 6 rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Timiș Ioan în raport de infracţiunea de înşelăciune prev. de art. 244 al. 1 şi 2 din C.pen”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.

Anterior, alți trei inculpați din dosar (Zisu Zisu, Nicoară Mihali și Vasile Stețco) au obținut în instanță disjungerea din dosarul principal și, ulterior, au scăpat de acuzațiile penale pe motiv că a trecut prea mult timp de la formularea lor, astfel că a intervenit termenul de prescripție a faptelor.

Vasile Stețco, implicat și el în Dosarul Buldozerul a scăpat de acuzații.

”încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ştețco Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave (actele materiale de la pct. 1, 2 – numai în ceea ce priveşte utilajul buldo-excavator marca Caterpillar sustras în noaptea de 6/7 noiembrie 2008 din localitatea Andrezieux Franţa, 8 şi 10 din rechizitoriu) şi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat întrucât există autoritate de lucru judecat”.

Stețco a scăpat și de celelalte acuzații, tăinuire și complicitate la furt calificat în formă continuată pentru că, la fel ca și în cazul celorlalți inculpați, a intervenit prescripția faptelor.

De asemenea, inculpații au primit înapoi aproximativ 100.000 de lei, diferite acte și alte bunuri care fuseseră confiscate cu prilejul anchetelor și perchezițiilor făcute de polițiști și procurori.

Sentința a fost emisă în cursul lunii martie, iar procurorii au avut timp 10 zile de la comunicare să facă apel, dar, potrivit portalului instanțelor de judecată, nu au contestat decizia.

Cum se opera în Dosarul Buldozerul

La începutul anului 2011, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi, dintre care şase în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit DIICOT, Danci Laurian Dumitru, Steţco Vasile, Mihali Nicoară, Timiş Dumitru, Timiş Ion, Muncaciu Ioan, Călin Dorin Marian, Pap Zoltan, Danci Ioan, Barth Horst, Goia Ioan, Solomon Ioan, Şteţco Toader, Hazota Vasile Raul, Zisu Zisu şi Timiş Ioan au constituit, în perioada ianuarie – iulie 2009, un grup infracţional organizat, care acţiona pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş, specializat în sustrageri de vehicule rutiere şi utilaje de construcţii de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) din spaţiul comunitar şi anume din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda.

Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, în România, membrii grupării profitând de faptul că transporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal.

Potrivit rechizitoriului, prima captură de vehicule furate a fost făcută în data de 5 februarie 2009, când, în PCTF Borş, Vasile Şteţco a fost prins introducând în ţară şase utilaje care, după verificări, s-a constatat că erau furate din Franţa. Ulterior, la 4 aprilie 2009, poliţiştii de frontieră din Vişeul de Sus l-au depistat pe Şteţco cu ocazia unui control rutier pe DN18 în localitatea Moisei. Ei au încercat să-l oprească în trafic pe Şteţco, care se afla la volanul unui ansamblu rutier, dar acesta a refuzat să tragă pe dreapta continuându-şi drumul către centrul localităţii Moisei. Într-un final,ansamblul rutier a fost oprit, iar poliţiştii au trecut la verificarea documentelor de transport. Iniţial, Şteţco a declarat că transportă cherestea, dar la deschiderea semi-remorcii s-a constatat că în camion se află două utilaje de construcţii.

După verificări s-a stabilit că cele două utilaje transportate erau furate din Franţa și Belgia. Ulterior, anchetatorii au descoperit numeroase utilaje depozitate în diferite parcuri auto aparţinând unor societăţi comerciale care s-au dovedit a fi furate. Pentru multe dintre ele existau deja plângeri formulate de proprietarii de drept din ţările europene din care erau sustrase.

Braconaj plătit în instanțele clujene cu 16.000 de euro

Ioan Timiș a mai fost judecat în instanțele clujene pentru braconaj și a fost pus să plătească 16.000 euro, contravaloarea animalului vânat, fără vreo altă pedeapsă.

Judecătorii clujeni i-au condamnat pe Ion Timiș și pe Iosif Danci la închisoare cu suspendare, la plata unor despăgubiri către Ministerul Mediului de 16.000 de euro, iar în mărinimia lor, magistrații le-au înapoiat puștile pe care puseseră sechestru.

Mai mult, pedeapsa cu suspendare a fost emisă în situația în care Iosif Danci este pădurar, iar celălalt braconier, Ion Timiș, este recidivist, el mai făcând pușcărie în anii 90.

Judecătorii de fond n-au văzut probele pentru că dosarul este stufos

În acest dosar rechizitoriul are peste 300 de pagini și potrivit probatoriului administrat, începând cu anul 2008, autorităţile judiciar-penale din ţări europene precum Belgia, Franţa sau Germania au deschis dosare penale ce aveau ca obiect furturi de utilaje agricole şi de construcţii. La sfârşitul anului 2008, Belgia s-a adresat României cu o cerere de asistenţă judiciară referitoare la efectuarea unor acte procedurale pe teritoriul ţării noastre.

La data de 17 martie 2009, DIICOT- ­Structura Centrală s-a sesizat din oficiu şi a început verificarea şi monitorizarea unei reţele de crimă organizată, care activa pe raza oraşului Borşa, ocupându-se cu traficarea de vehicule rutiere şi utilaje folosite la lucrări de construcţii, furate din spaţiul comunitar. Utilajele erau introduse în România de membrii reţelei şi apoi comercializate la preţuri sub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social în mai multe judeţe precum Suceava, Hunedoara, Maramureş, Constanta, etc.

Gruparea a fost înfiinţată şi condusă de Laurian Danci, care se folosea de cele două firme ale sale la transportul bunurilor sustrase din UE către România. El a reuşit să recruteze şi alte persoane care au sprijinit activitatea de depozitare, transformare, transportare şi comercializare a vehiculelor furate – Vasile Şteţco (Ovăz), Zoltan Pap, Toader Şteţco (Tutelă), Ion Timiş (Ogaru), Dumitru Timiş (Şoani), Raul Vasile Hazota (Barcan), Ioan Danci (Cătună), IoanTimiş (Roşcatu), Nicoară Mihali (Bândris), Ioan Muncaciu, Barth Horst, Ioan Solomon, Dorin Marian Călin, Ioan Goia, Zisu Zisu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here