Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat zilele trecute că urmează să depună luni, 17august, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Moțiunea, spune Ciolacu, este răspunsul PSD la gestionarea precară de către Guvernul Orban a crizei sanitare, precum și a economiei care se află într-o continuă scădere. Pentru ca această moțiune să treacă, ea trebuie să fie votată de 233 de parlamentari în ședința comună de luni .

Păcatele guvernului Orban

Este justificat gestul PSD de a da jos guvernul în acest moment? Trebuie să ținem cont, totuși, că ne aflăm într-o situație de instabilitate fără precedent. Pandemia cu care ne confruntăm a pus la pământ, rând pe rând domeniile sanitare, economice și de educație. O schimbare de manament al țării, dată de această moțiune de cenzură, poate crea și mai mult haos.
La baza justificării moțiunii, liderul PSD invocă argumentul sanitar precum și cel economic; ambele fiind vizibile cu ochiul liber.


Din punct de vedere al pandemiei de coronavirus, România nu a stat niciodată mai rău. Joi, 13 august, a fost înregistrat un nou record absolut, de 1454 de infectări în 24 de ore. Acest record este secondat de încă unul, acesta referindu-se la numărul de decese înregistrate în aceeași zi, în număr de 53. Pe deasupra, numărul cazurilor de la Terapie intensivă a început să crească și el la 478.
La aceste cifre nefericite, se adaugă proasta gestionare a echipamentelor sanitare și de protecție: Multiple scandaluri cu măști și viziere vândute la suprapreț de către stat instituțiilor lui sunt anchetate de DNA. Cazuri de fraudă investigate de curtea de conturi privind banii cheltuiți pentru carantinarea și izolarea bolnavilor. La acestea se adaugă o multitudine de alte gafe de comunicare și administrație impardonabile. Toate aceste evenimente nefericite au lăsat să se vadă gradul ridicat de corupție din instituțiile administrației

Mai mult decât atât, economia nu pare să meargă nici ea mai bine. Chiar dacă Guvernul Orban a inițiat mai multe programe de redresare economică precum IMM Invest acestea nu par să dea randament deocamdată. Statistica comunicată de la Institutul Național de Statistică este îngrijorătoare. Aceasta ne arată că, în comparație cu anul trecut, România a avut pierderi de 12,3% din PIB. Rata de șomaj a crescut iar o mulțime de business-uri mici și mijlocii au fost nevoite să se închidă sau se reprofileze din cauza condițiilor vitrege create de pandemie. Pe de altă parte, această scădere pare să fie normală, întreaga Europă confruntându-se cu perioade de recesiune și scădere a produsului intern brut.

La ce ne folosește moțiunea

Odată ce am concluzionat justificare unei moțiuni de urgență trebuie să ne gândim și la utilitatea ei. Momentul depunerii moțiunii nu putea fi ales mai prost de către PSD. La o lună de la începerea anului școlar, o lună și jumătate de alegerile locale, și mai puțin de 5luni până la eventualele parlamentare, moțiunea pare să aibe mai mult un rol simbolic. Cele mai importante evenimente programate pentru restul anului au fost deja schițate, ce e drept în linii mari, de către Guvernul actual.

O moțiune de cenzură ar îngreuna procesul administrativ și ar pune într-un blocaj birocratic, tipic românesc de altfel, desfășurarea acestor evenimente. Pe deasupra, chiar și dacă schimbarea guvernul se va face cu maximă celeritate iar premierul va fi dat de o majoritate PSD-ALDE-Pro România, alterarea deciziilor și programelor luate de Guvernul Orban nu va face altceva decât să creze și mai multă incertitudine în rândul populației.

De luat în considerare este și faptul că moțiunea de cenzură în România prezintă anumite particularități. Poate cea mai importată dintre acestea este faptul că inițiatorii moțiunii nu trebuie să pună pe masă alternative de guvernare sau să numească un potențial candidat în locul celui cenzurat.

În unele țări, cum ar fi Spania, Germania și Israel, inițiatorii moțiunii trebuie să propună șefului statului un candidat pe care îl doresc numit șef al guvernului în locul celui demis pentru ca moțiunea să poată începe. Deocamdată, în spațiul public nu este vehiculat nicio soluție concretă la problemele pe cu care guvernul Orban nu a putut face față. Rămâne de văzut care vor fi propunerile de înlocuire precum și programul de guvernare “de criză”.


Așadar, această moțiune este mai mult o reacție întârziată, dar firească, a opoziției din parlament la modul de guvernare Orban. Fără un astfel de demers, PSD și-ar fi pierdut și mai mult din credibilitate eșuând să obțină un scor onorabil la următoarele două tururi de alegeri.

Moțiune la limită?

Suporterii și criticii moțiunii sunt împărțiți într-o formulă cel puțin interesantă. Majoritatea PSD-ProRomânia ar putea aduce câștigul moțiunii la limită și cu ajutor din partea reprezentanților minorităților.

Victor Ponta a declarat că partidul său va susține moțiunea fără echivoc pentru a opri, după spusele acestuia “un haos fără precedent”

“Ca să nu se mai încurce nici cu românii, nici cu Parlamentul – Guvernul Lucovid Orban PNL taie și spânzură fără să mai ceară niciun vot și încălcând direct legea! Soluția ProRomânia – MOȚIUNE DE CENZURĂ Noi semnăm și votăm! Ne sprijină și altcineva?”, a scris Victor Ponta, miercuri dimineață, pe pagina sa de socializare.

De cealaltă parte, alături de PNL ar putea apărea și Partidul Mișcarea Populară, care încă nu a anunțat public ce va face. Acesta însă, fiind un partid conservator, e destul de improbabil să susțină o moțiune înaintată de PSD.

Despre parlamentarii USR-PLUS nu se pot face încă pronosticuri. Este de știut că în interiorul partidului există tabere cu idei contradictorii și că disciplina de partid nu se reflectă în votul din parlament. Rămâne de văzut cum vor motiva liderii partidelor susținereau sau respingerea moțiunii de cenzură.  

Așadar, oricare ar fi rezultatul, ne așteptăm să fie unul strâns. Cât despre viitorul României, oricine va veni acum la guvernare va avea avantajul experienței predecesorului. Mai exact, greșelile, fraudele și programele ineficiente devin cu atât mai grave și de neiertat în condițiile în care, în aceste momente de criză, actualul guvern a încercat, uneori și pur exeperimental, să vină cu soluții pentru a menține țara pe linia de plutire.

1 COMENTARIU

  1. PNL ar trebui sa aibe soarta defunctului PDL , are aproape aceeasi oameni , au aceeasi gandire , tu nu ai bani sa maresti pensiile dar , iei din bugetul de pensii 9 miliarde de lei la rectificare bugetara bani exact aceeasi suma trebuie guvernului pentru marirea pensiilor cu 40% ( pentru o luna) . ATUNCI CATI BANI DA GUVERNUL DIN BUGETUL STATULUI LA PENSII VA SPU EU , ZERO LEI . Banii colectati la bugetul asig. sociale, daca s-ar colecta corect ar ajunge pentru marirea pensiilor cu 40% si guvernul nu ar trebui sa puna nici un leu din bugetul statului.Dupa cum vedeti guvernul ia bani din bugetul asigurarilor sociale, si-i foloseste in alta parte. Domnului Catu , si Orban ar trebui sa le crape obrazul de rusine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.