Serviciul de Informaţii Externe (SIE) al României a pornit o nouă campanie de recrutare. De data aceasta, i-a invitat pe studenţii UBB să afle ce implică o carieră în SIE şi care este portretul angajatului căutat de instituţie. Atât pentru spioni, cât şi pentru analişti, discreţia şi loialitatea sunt caracteristicile esenţiale dorite de SIE.

 

Serviciul de Informaţii Externe a organizat, în ziua de 20 mai, în Aula „Ferdinand” a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, situată pe str. Napoca nr. 11, o prezentare a oportunităţilor de angajare oferite de instituţie.

„Sunt aşteptaţi studenţii din anii terminali, cu rezultate universitare bune şi foarte bune, cunoscători cel puţin ai unei limbi străine, rezistenţi la stres, la eforturi fizice şi intelectuale şi care îşi doresc o carieră deosebită. A face parte din Serviciul de Informaţii Externe implică responsabilitate într-un mediu dinamic, atractiv şi incitant, profesionalism într-o activitate unică în slujba ţării. Reprezentanţii instituţiei vor răspunde întrebărilor participanţilor la prezentare şi vor oferi detalii privind posibilitatea dezvoltării unei cariere în Serviciul de Informaţii Externe”, arată un comunicat al instituţiei.

 

Cum arată un agent operativ

„Un angajat al SIE trebuie să fie, în primul rând, loial ţării sale. Fără un ţel suprem, precum acela al serviciului în slujba ţării sale, nu ar putea depăşi barierele din munca specifică. Un angajat SIE trebuie să fie inteligent, cultivat, echilibrat ca temperament şi cu o dorinţă de perfecţionare continuă. Trebuie să posede acel simţ al comunicării pentru a obţine informaţia vitală pentru misiunea sa. Apoi trebuie să fie un specialist pe problematica ce constituie obiectul muncii sale, să dispună de o cultură generală solidă şi să aibă o înclinaţie nativă pentru limbile străine”, arată reprezentanţii instituţiei.

Pe site-ul SIE observăm însă că un asemenea loc de muncă implică şi unele neajunsuri, cum ar fi restricţionarea, parţială sau totală, a unor drepturi şi libertăţi civice, obligaţia de a păstra confidenţialitatea strictă în legătură cu activitatea SIE şi statutul său de angajat al Serviciului şi de a adopta un comportament care nu afectează interesele şi imaginea instituţiei.

Există o serie de condiţii generale de încadrare la SIE, indiferent de poziţia la care visează aplicantul. În primul rând, cetăţenia română şi domiciliul stabil în România sunt condiţii stipulate prin legea de funcţionare a SIE. Apoi, discreţia este esenţială, iar intenţia de a candida pentru un post în SIE nu trebuie dezvăluită decât persoanelor autorizate să cunoască aceste aspecte. Un agent SIE va avea o „poveste” construită în cadrul instituţiei, care va reprezenta identitatea sa în rândul celor cu care interacţionează în viaţa de zi cu zi. În alte cuvinte, vecinii sau prietenii nu vor şti nimic de statutul lor de angajat al serviciului.

 

Caută absolvenţi de învăţământ superior

Studiile universitare sunt de asemenea una din condiţiile de bază, cu excepţia posturilor de pază, pentru care se acceptă şi studiile liceale. Aspiranţii la o carieră în SIE trebuie să cunoască foarte bine cel puţin o limbă străină, pe care să o utilizeze în conversaţie, citit şi scris şi să posede aptitudini pentru învăţarea altor limbi străine, în funcţie de necesităţile concrete ale instituţiei. Cazierul curat este o condiţie minimală curat. Este obligatoriu ca persoanele care aspiră la o carieră în SIE să nu fi suferit condamnări penale sau să se afle în preocuparea autorităţilor române sau internaţionale pentru încălcarea legii. Pentru postul de agent operativ instituţia caută un absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate, cu o medie de absolvire minim 7, iar vârsta limită este de 35 de ani.

„Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, influenţă, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris.

De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie. Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, abilitate de analiză şi asumare a responsabilităţii”, arată reprezentanţii instituţiei.

 

„Sacrificiul reprezintă felul în care am ales să trăim”

O mare parte din aceste criterii sunt valabile şi în cazul angajaţilor de la analiză-sinteză sau pentru specialişti. Aceştia trebuie să fie dispuşi să se perfecţioneze continuu şi să aibă aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior. Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie pentru toate aceste poziţii. În cazul specialiştilor, selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate. Domeniile de specialitate vizate sunt IT, electronică, juridic, psihologic, economic, tehnico-administrativ.

„Reuşim să fim o instituţie de elită doar prin oameni de elită. Liniştea şi securitatea concetăţenilor noştri depind şi de măsura în care suntem pregătiţi noi să ne sacrificăm liniştea, securitatea, timpul. Credem unii în alţii şi formăm o echipă, chiar dacă în misiune suntem, de cele mai multe ori, singuri. Altruismul, anonimatul, sacrificiul reprezintă felul în care am ales să trăim, pentru că a lucra în SIE nu este doar un mod de a-ţi câştiga existenţa ci este un mod de existenţă”, arată site-ul instituţiei.

 

Despre SIE

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este instituţia de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale.

Obiectivele SIE sunt: culegerea de informaţii cu relevanţă pentru securitatea naţională a României, ce asigură baza de decizie autorităţilor statului; avertizarea timpurie asupra riscurilor şi ameninţărilor; realizarea de evaluări strategice ale mediului internaţional de securitate; desfăşurarea de operaţiuni pentru apărarea, sprijinirea şi promovarea intereselor României. SIE este condus de Teodor Meleşcanu, secondat de Silviu Predoiu şi Vasilică Sarcă.

institutul de istorie

1 COMENTARIU

  1. Informatiile de siguranta pt. tara sa si fie folosite in acest scop, nu de santaj politic. Dupa cum vedem, Romania nu prea beneficiaza de rezultatele muncii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.