Serbia continuă să-și bată joc de angajamentele luate prin acordurile bilaterale cu România și față de angajamentele luate față de OSCE și UE, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. După începerea cursurilor școlilor din Serbia, autoritățile sârbe au pus în scenă un nou simulacru de sondaj în care întreabă copiii români/vlahi din Zaicear și Bor dacă vor să învețe opţional limba română.
Date pentru a fi completate de pe o zi pe alta, pentru a nu lăsa timp de reacție părinților și organizațiilor românești, formularele care trebuiesc completate, dincolo de faptul că nu acoperă Branicevo și Morava, județe locuite masiv de români/vlahi, seamănă confuzie și sunt făcute special pentru ca elevul sau părintele să fie pus în situația extrem de dificilă din perspectiva viitorului copiilor, de a alege între informatică și limba română.
Conform angajamentelor Serbiei, de la 1 septembrie 2013 limba română trebuia introdusă în școlile din Timoc. În martie 2013 autoritățile sârbe au mai desfășurat un sondaj (din care județele Branicevo și Morava au fost excluse) în județele Bor și Zaicear, în care 1617 elevi au ales să studieze limba română în anul școlar care începea la 1 septembrie.
În acest moment în Timoc nu se studiază limba română în nicio școală. Formularul despre care scrie corespondentul Romanian Global News a fost împărțit de autoritățile sârbe în Şcoala „3 Octombrie” din BOR. Aici apare la punctul 2, Limba română, la punctul 5 Informatica și, surpriză, la punctul 4 apare invenția staliniștilor de la Belgrad, „Vorbirea Vlahă”.
„Vorbirea vlahă” sau limba română
Nu numai că „vorbirea vlahă” este trecută în formularele sondajului inutil și manipulatoriu pe care autoritățile sârbe îl fac în anumite școli din Timoc, dar invenția stalinistă apare inclusiv în monitorul oficial din Serbia. Ţinând cont de cele relatate mai sus organizația care reunește pe părinții copiilor care doresc să învețe limba română literară în școli a trimis o scrisoare către OSCE în care informează asupra situației.
„Din discuţiile noastre cu inspectoratul şcolar din Pozarevac, am înţeles că nu există nicio intenţie pentru a realiza un sondaj şi că părinţii au obligaţia de a aduna semnături cu numele copiilor care vor să se înscrie, această acţiune fiind o condiţie nu numai pentru introducerea acestor ore, ci chiar pentru ca ele să fie avut în vedere. Dată fiind importanţa unui asemenea sondaj, aceste trebuia făcut de inspectorat”, le scrie Iasmina Glisici, vicepreşedinta uneia din organizaţiile părinţilor români din Timoc, reprezentanţilor OSCE.
Autorităţile tac mâlc
Reprezentanții organizațiile românești reprezentative cum ar fi Partia Democrată a Rumânilor din Serbia, Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia, „Ariadnae Filum”, dar și Biserica Ortodoxă Română din Timoc, consultați de corespondentul Romanian Global News au declarat că roagă autoritățile române să intervină imediat pentru stoparea acestei bătăi de joc a autorităților sârbe și pentru introducerea imediată în școlile din toate județele din Timoc unde sunt români /vlahi a limbii române literare. Aceeași reprezentanți fac apel la conducerea statului sârb să respecte angajamentele luate și să nu-și mai bată joc de proprii cetățeni.
Amintim că la sfârşitul lunii aprilie, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a anunţat, în cadrul congresului anual al Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, că s-a demarat un proiect pilot pentru introducerea limbii române în şcoli, ale cărui rezultate ar fi urmat să fie evaluate în toamna acestui an, pentru permanentizarea acestei materii în şcolile unde este solicitată de elevii şi părinţii români, aşa cum prevăd drepturile minorităţilor naţionale.
Sursa: Romanian Global News