Editorial preluat integral de pe Național.ro. Autor: Valentin Boeru

Liberalii își anunță victoria în stilul lor de festivism deșănțat. După mintea lor, au câștigat alegerile. Deja își trec pe panoplie localele, alături de prezidențiale și europarlamentare. Orban și fățarnicii care-l însoțesc mulțumesc tuturor, de parcă toți și-ar fi dat votul în favoarea lor. Uită însă de absenteismul destul de mare și că, pe ici pe colo, electoratul nu a mai vrut PSD, iar în lipsa altei oferte politice rezonabile și-a anulat voturile. În lăcomia după putere și în goana după imagine ignoră că în câteva orășele primarii sunt de sorginte pesedistă, proaspăt recrutați pentru alegeri. Iar asta, într-o altă analiză, arată că simpatia electoratului pentru PSD este alta decât cea pe care PNL se chinuie să o întoarcă în favoarea lui.

Ce a câștigat, de fapt, PNL? În ce constă marea lui victorie? În 17 Consilii Județene? Nu mi se pare o victorie răsunătoare, atât timp cât datele furnizate de Biroul Electoral Central, cel puțin cele existente în jurul prânzului, arată că social-democrații au câștigat 20. Și și-ar mai fi trecut în palmares și 15 posturi de primari în municipiile reședință de județ. Doar cu unul mai mult față de PSD.

La toaletă, cu voie de la PSD

La Capitală, din cele șase primării de sector, liberalii au luat doar una, restul aparținând USR, PSD, PPU-SL și Pro România. Deci, care este câștigul? Faptul că au reușit să-l instaleze pe Nicușor Dan la Primăria Generală reprezintă un succes? Nu mi se pare. În primul rând, abia acum PNL va vedea ce înseamnă să i se facă opoziție. Dacă în alte privințe PSD stă prost, la opoziția pe care o poate face în Consiliul General stă îndeajuns de bine încât să provoace liberalilor frisoane. Cei cu memorie bună își pot aduce aminte disperarea lui Traian Băsescu, pe vremea când era primar și consilierii PSD i-au blocat, luni de zile, toate inițiativele.

Cu atât de mult talent,  încât Băsescu ajunsese să ceară ajutorul premierului, pentru că era în postura de a nu-și mai înțelege rostul și de a nu mai putea face nicio mișcare. Se ajunsese până acolo încât pe holurile Primăriei Capitalei, mai în glumă mai în serios, circula vorba că nici la toaletă nu are voie să meargă decât dacă sunt de acord consilierii PSD. Apoi, se pune problema priceperii noului primar de a administra treburile obștii.

Sună ca dracul!

O primărie cum este cea a Capitalei nu va putea fi condusă de Nicușor Dan. Nume grele din politică și din rândul comentatorilor spun că experiența acestuia este zero în domeniu. Bucureștiul nu are nevoie de serviciile protectorului gândacilor și al frunzelor pentru a se dezvolta. Este nevoie de un om cu viziune, alta decât cea pe care Nicușor Dan o afișează în prezent și de care face paradă. Jongleriile pe care le-a făcut până acum în justiție, privind imobilele, nu au nicio legătură cu reala muncă a unui primar. Apoi, proaspăt alesul trebuie să lămurească problema celor 400 de plângeri depuse până acum în instanță împotriva Primăriei. Acțiunile au fost introduse pe vremea când nu era primar. Acum este și, în noua conjunctură, arată ca și cum s-ar fi dat singur în judecată. Dacă nu le retrage, înseamnă că luptă împotriva lui și își construiește singur inculparea. Sună ca dracul! Iar dacă le retrage, asta arată că  sunt   minciuni și șicane de pe urma cărora trăia și își făcea imagine. Tot ca dracul sună!

Nu va fi liniște

Nici asocierea USR cu liberalii în susținerea noului primar nu are cum să fie în favoarea ultimilor. Sunt structuri diferite, personalități și temperamente diametral opuse. Au căzut de acord să-l susțină pe Nicușor Dan, dar asta nu înseamnă că se vor căsători și vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Nici vorbă de așa ceva.

USR vrea putere, tot mai multă putere, după ce a văzut cum e să scoată capul din bârlogul în care a hibernat la ordin. Iar pentru a pune mâna pe ea nu se va împiedica de liberali. Se vor ataca în permanență, profitând de pozițiile pe care au ajuns. Să fi uitat liberalii de aplombul și degajarea cu care USR l-a atacat înclusiv pe Klaus Iohannis? Sigur că PNL îl are în spate pe acesta, care îi coordonează mișcările pe tabla de șah a politicii. Dar USR, și se aude tot mai tare, îl are în spate pe Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI tras pe dreapta de Iohannis. Iar Coldea are nu numai multe polițe de plătit, dar și pârghiile prin care poate acționa.

Cam mulți dușmani

Nici în teritoriu nu are cum să fie liniște. Liberalii sunt disperați după bani, au nevoie pentru a închide gurile celor care i-au ajutat. Au nevoie și pentru ei înșiși. Au nevoie de bani pentru că, de fapt, asta i-a atras în jocul în care nu mai țin cont de nimic. Unii vor putere, ceilalți vor bani și, la un moment dat, fiecare va vrea și partea celuilalt. Colaborare la primăriile și Consiliile câștigate în țară? Poate până la parlamentare, după care va începe sabotajul. Liberalii se vor trezi în situația în care rar să mai poată lua vreo decizie. USR va fi contra, PMP așteaptă să i-o plătească pentru că a fost scos pe ușa din dos, iar PSD îi este dușman tradițional. La ce câștig, la ce victorie a PNL vom asista? Mi se pare că la niciuna, ci doar la sinucidere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.