Sorina Siserman, magistratul care conduce Tribunalul Cluj, isi recunoaste vinovatia in ceea ce priveste incompatibilitatea intre functia de judecator si cea de director de departament, insa nu binevoieste sa demisioneze din vreuna din cele doua functii. Ea se pune la dispozitie Agentiei Nationale de Integritate(ANI) si Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) pentru eventualele anchete. Pe de alta parte, Siserman critic ziaristii atacand libertatea presei. Din partea unui magistrat dintr-o tara membra a UE, unde CEDO da sentinte pe banda rulanta in apararea ziaristilor si surselor sale, un judecator din Cluj face atacuri la sursele jurnalistice.

Presedintele Tribunalului Cluj, Sorina Siserman, recunoaste ca este vinovata pentru incompatibilitatea sesizata de Gazeta de Cluj, insa cu toate acestea ea ataca saptamanalul GAZETA DE CLUJ, incercand sa subjuge libertatea presei in subordinea justitie. Magistratul incearca sa se apere printr-un atac la adresa presei independente in loc sa isi ceara apararea reputatiei de catre CSM, institutie a carui legi le incalca. Mai precis, Siserman incearca sa influenteze pozele cu domnia sa care sa apara in presa de parca ea ar fi actionarul tuturor ziarelor din Romania, aceasta se leaga de sursele jurnalistice, care ii reamintim judecatorului ca sunt protejate de CEDO, dar si alte atacuri grave la adresa libertatii presei.

"Cert este ca trebuia sa cunosc conţinutul acelei hotarari, iar vina imi aparţine in totalitate, fapt pentru care ma pun la dispoziţia C.S.M şi A.N.I.", a aratat Siserman pentru juridice.ro. Un alt citat interesant "adevarat, daca aş fi ştiut de aceasta hotarare, buna sau rea, aş fi respectat-o! Nu am ştiut de ea şi prin urmare sunt vinovata", arata in acelasi text judecatorul.
Ii reamintim unui om al legii un vechi citat latin "ignoratia juris non excusat", care se poate traduce prin necunoasterea legilor nu te absolva de vina.
Daca de la CSM avem informatii ca inspectia judiciara a fost sesizata si vor incepe cel mai probabil cercetarile, cei de la Agentia Nationala de Integritate nu au oferit nicio informatie despre demararea unor cercetari. Asteptam in continuare auto-sesizarea ANI atat pentru incalcarea unei hotarari ale CSM ale magistratului Sorina Siserman, cat si pentru nedeclararea unor venituri din functia de sef de departament a Universitatii Dimitrie Cantemir.

Relatia Siserman-Boc-Basescu

Familia Siserman este cunoscuta in intreaga facultate Dimitrie Cantemir pentru modalitatile sale abuzive de la examene, conform unor surse din apropierea acestei institutii de invatamant superior. Din sursele noastre, Viorel Siserman, ar fi fost profesorul judecatorului Nasui, de la Curtea de Apel Cluj, cercetat si el pentru incompatibilitate. Un alt copil celebru care a fost studentul lui Viorel Siserman este fiica judecatorului Minea, judecator de la Curtea Constitutionala care a votat impotriva suspendarii presedintelui Basescu in urma referendumului. Se cunoaste ca judecatorul Minea a fost un bun prieten de-al lui Emil Boc, actualul primar al municipiului Cluj-Napoca. Viorel Siserman ar fi trecut la unele examene cate un student dintr-o grupa datorita strictetii sale. Persoanele cu relatii erau remarcate inca de pe bancile facultatii, iar familia Siserman a devenit din ce in ce mai cunoscuta datorita profesoratului la celebra universitate privata. O alta informatie oferita de o sursa din apropierea facultatii este ca majoritatea studentilor de la aceasta facultate erau fii de procurori, de judecatori sau de avocati care nu reuseau sa dovedeasca si sa faca fata strictetii de la Universitatea Babes-Bolyai unde monopolul a fost detinut pana nu demult de Liviu Pop, o alta persoana care a condus mediul justitiei clujene.

„Judecatoarea Siserman Sorina, preşedinte la Tribunalul Cluj, savarşeşte abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind judecatorii si procurorii, respectiv incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitaţi şi interdicţii privind judecatorii şi procurorii.
Astfel, Sorina Siserman are calitatea de director al Departamentului Drept Public din cadrul Universitaţii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept Cluj-Napoca. Sorina Siserman are, in acelaşi timp, calitatea de judecator şi preşedinte al Tribunalului Cluj. Cele doua calitaţi sunt incompatibile.
Calitatea de director de departament a numitei Siserman Sorina se dovedeşte cu cele doua extrase de pe site-ul Universitaţii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept Cluj-Napoca, www.dimitriecantemir.ro, şi cu notorietatea acestei calitaţi.
Potrivit Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 821 din 4 septembrie 2008 , s-a analizat incompatibilitatea – denumita in hotarare ca fiind “de caracter general” si ”de ordin constitutional” – prevazuta de art. 125 alin. 3 din Constitutie (132 alin. 2 pentru procurori) care prevede ca “Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.
In Hotararea CSM se arata ca “functiile didactice sunt cele limitativ prevazute de art. 53 alin. 1 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic (preparator universitar, asistent universitar, lector universitar/sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar, profesor universitar consultant), iar functiile de conducere sunt cele de la art. 72 alin. 3 teza finala din acelasi act normativ, respectiv rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director de colegiu sau de unitate de cercetare, proiectare, microproductie si sef de catedra, care pot fi ocupate numai de catre conferentiari sau profesori universitari titulari. Rezulta ca functiile didactice din invatamantul superior la care se refera art. 125 alin 3 din Constitutie (132 alin. 2 pentru procurori) au natura unor funcţii de execuţie”.
Prin urmare, Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 821 din 4 septembrie 2008 a stabilit, prin articolul sau unic, ca judecatorii si procurorii, care au calitatea de cadru didactic, pot ocupa, potrivit dispozitiilor constitutionale si legale, numai functii de executie in structurile unei facultati sau universitati.
Pana la data de 9 februarie 2011 funcţiile de conducere sunt cele prevazute de Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. La data de 9 februarie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011, partea I, care a abrogat Legea nr. 128/1997, moment de la care funcţiile de conducere sunt cele prevazute de Legea nr. 1/2011, cu prevederi similare celei anterioare.
Legea nr. 1/2011 reia intocmai prevederile Legii nr. 128/1997 in ceea ce priveşte funcţiile de conducere din invaţamantul superior. Astfel, potrivit art. 207 alin. 2 al noului act normativ (Legea nr. 1/2011), funcţiile de conducere in instituţiile de invaţamant superior de stat sau particulare sunt urmatoarele: … c) directorul de departament”, se arata in scrisoarea pe care am primit-o pe adresa redactiei de la o sursa care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.