Situatie confuza si tulbure

Greva parlamentarilor USL, demisiile a doi senatori din PDL, framantarile din partidul majoritar, opinia separata a UDMR-ului, demonstratiile ce continua in Bucuresti si in alte orase ale tarii fac si mai dificila guvernarea, in contextul unei Europe care nici ea nu-si gaseste drumul redresarii.
Sa incepem cu ultima problema, si anume ca nu se poate contesta ca societatea capitalista este intr-o profunda criza si este tot atat de adevarat ca greul masurilor nepopulare il suporta cei saraci. Acest lucru este deopotriva valabil, atat pentru Romania, cat si pentru Statele Unite. Situatia economica profund nedreapta pentru cei multi determina miscarile de genul „indignatilor” din Spania, a celor din America care doresc sa ocupe Wall Street-ul, precum si rabufnirile de violenta din Grecia. La societatea de piata nu exista alta alternativa decat socialismul, care in linii mari, s-a straduit sa imparta saracia. Nici in socialism saracia nu este generala, deoarece de mizerie a fost si este scutita nomenclatura, care a avut si are magazine proprii si alte conditii de viata, decat cele ale poporului muncitor, ale carui interese pretinde ca le exprima. Coreea de Nord, la moartea liderului ei, a demonstrat o indobitocire fara seaman a populatiei, chiar daca are o armata de peste un milion de oameni. Cuba, de asemenea saraca, in schimb, cauta sa dezvolte sectorul privat ca o ultima solutie pentru a inviora economia, deoarece sectorul de stat, adica cel socialist, este total falimentar. Marilor dusmani ai capitalismului de la noi, cum sunt academicienii Florin Constantiniu si Dinu C. Giurescu, le recomand insistent sa faca o vizita in lumea socialista, macar in Cuba, unde, cat de cat, situatia este un pic mai buna. Acolo s-ar putea convinge cat de false sunt articolele ce le scriu, numar de numar, in „Istorie si civilizatie”, si care, desigur, ii gasesc si cititori. Nu mai putin, excesele capitalismului pot fi temperate si in aceasta directie se indreapta oamenii politici.
Sunt de acord ca guvernarea nu a fost performanta si ca presedintele Basescu a facut greseli, chiar prea multe, dar unele masuri dureroase, din pacate, au fost absolut inevitabile. Aceste greseli se vor plati la alegeri, deoarece asa trebuie sa se intample intr-o societate democratica. Venind aseara acasa de a farmacie, demonstrantii de serviciu din Cluj, coborand pe Bulevardul Eroilor, tipau ca din gura de sarpe: „Jos Basescu!” Basescu, la fel ca premierul, nu sunt vesnici, si Barometrul de Opinie publicat in Adevarul de luni, 1 februarie, arata o optiune pentru USL, in Muntenia de 61%, iar in Moldova de 51%, neavand majoritatea in Transilvania, dar per total in tara apar castigatori in cadrul unor alegeri anticipate. Mi se pare evident ca prin alegeri, anticipate sau nu, puterea se va schimba. Cert este insa faptul ca noua putere nu va putea lua masuri miraculoase, si in aceasta va consta marea dezamagire a demonstrantilor. Apropo de „dictatorul Basescu”, marota Antenelor si a Realitatii, sa vedem ce a zis volubilul Crin Antonescu la Bruxelles: „N-a spus nimeni ca in Romania e dictatura si nici ca presedintele Romaniei este dictator. Dar, macar, calitatea democratiei o putem discuta”. Si eu cred ca guvernarea Boc, cu cele 14 asumari de raspundere in Parlament, nu se poate lauda ca a practicat cea mai buna democratie. In aceasta privinta sunt de acord cu impetuosul presedinte. Ar trebui totusi sa nu uite ca atunci cand prietenul sau Victor Ponta era la guvernare, impreuna cu PDL in 2008, in cadrul „Aliantei pentru Romania”, Guvernul Boc si-a asumat raspunderea de 5 ori. Se pare ca pentru aceasta situatie unul din tenorii democratiei de astazi nu are insa nici un regret.
l-am vazut pe Emil Boc, la televiziunea publica, luni, la emisiunea „Prim Plan”. Parea obosit, repetitiv, pe o alta lungime de unda decat cei chiar din propriul partid. Nu stiu daca schimbarea lui va aduce mult bine pentru Partidul Democrat Liberal, dar cu siguranta mandatul lui este pe terminate. Nimeni nu-i contesta cinstea domnului Boc, dar carisma ii lipseste aproape total. Acum cand UDMR pretinde marirea salariilor si a pensiilor, precum si alegerile anticipate, impotriva opiniei lui Basescu si Boc, premierul apare ca un om singur. Ce sa mai vorbim de situatia din Senat, care a intrat in blocaj datorita celor doua demisii de care am amintit mai inainte.
In momentul de fata, ca un exercitiu pe deplin democratic, parlamentarii USL au intrat in greva. Victor Ponta le-a mai cerut colegilor sa doneze sumele ce le vor mai primi de la Guvernul Boc pentru opere de binefacere. Cu adevarat, democratia noastra este pe deplin originala, asa cum si-a dorit-o intotdeauna domnul Iliescu. Mobilizand ministrii, scotand din spital pe cei care sunt bolnavi, probabil ca se va realiza cateodata cvorumul necesar pentru functionarea celor doua camere ale Parlamentului. Sunt insa de parere ca intr-o astfel de situatie insolita cel mai bine ar fi sa se organizeze alegeri anticipate. Oricum, Romania nu va dispare, indiferent cine vor fi locatarii de la Palatele Cotroceni si Victoria. Daca compatriotii ii vor la conducere pe Dan Diaconescu si C. V. Tudor, sa le respectam optiunea. Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
Ger afara, confuzie si tulburare in sanul clasei politice. Doi „lideri” ai societatii civile, locotenentul de la Campia Turzii si procurorul Roman Traienut Florin, cu siguranta au probleme psihice si prin atitudinea lor nu-i ajuta deloc pe demonstranti. Aceasta e situatia si nu fac altceva decat sa o consemnez. Se poate totusi ca in urmatoarele zile sa se incalzeasca macar un pic vremea, iar apele sa se limpezeasca.

2 februarie 2012
Adrian Man

P.S.: Articolul despre biblioteca lui Maniu a starnit comentarii, ba chiar si critici, dar nu pe pagina de internet, ci la telefon. Imi fac mea culpa, deoarece eroarea s-a datorat unei scapari de memorie: ziarul despre profesorul Nicolae Ghetie pe care l-am extras din podul casei bunicii din Badacin si l-am adus respectatului meu dascal i-a fost predat in toamna anului 1952, sau poate in 1953, cand m-am intors la scoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.