Cinci social-democraţi clujeni şi-au depus saptamana trecuta candidaturile pentru un loc in Parlamentul Romaniei. Daca pentru Senat au propus figuri care au mai trecut prin sediul Parlamentului, deputaţii sunt figuri noi pe aceasta scena.

Ivan Ilarie, 60, este doctor in agronomie din 1977, deşi el preda la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. El este cunoscut pentru funcţiile deţinute la şefia Direcţiei pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurala Cluj. In momentul de faţa el este consilier judeţean ales pe listele USL. El este coleg de universitate cu unul dintre liderii PSD, Ioan Rus. El candideaza pe colegiul şapte deputaţi.
Irimie Pop, profesor la FSEGA, vrea sa fie deputat in colegiul 4. El a fost coordonatorul unui proiect de 4 milioane de euro prin intermediul Fondului Social European (FSE) – Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.

Cordoş Alexandru, 50, vrea sa işi recaştige mandatul de senator, deşi colegiul in care candideaza, respectiv Colegiul 3 de Senat, va fi o misiune dificila datorita influenţei pe care o au in zona primarii PDL din Turda, Tudor Ştefanie, şi Huedin, Mircea Moroşan. Acesta avea un grup pe Facebook intitulat “Alexandru Cordoş-candidat pentru Primaria Cluj-Napoca” in “Susţinatori Alexandru Cordoş.” El a fost una dintre persoanele vehiculate pentru a-l confrunta pe Emil Boc in lupta pentru primarie, iar in mediul politic se spune ca daca USL l-ar fi preferat pe el in detrimentul lui Marius Nicoara acesta i-ar fi furat lui Boc Primaria şi USL ar fi condus detaşat judeţul. In condiţiile in care USL avea atat Primaria municipiului Cluj-Napoca, cat şi Consiliul Judeţean Cluj, care in momentul de faţa este condus de Horea Uioreanu(USL), atunci şansele democrat-liberalilor in fieful lor ar fi fost diminuate la alegerile pentru deputaţi şi senatori.

Mircia Giurgiu este omul care a trecut prin toate partidele politice: PRM, PDL şi acum USL. El candideaza in Colegiul 1 Senat. Acesta şi-a dorit colegiul 1 pentru deputaţi, dar social-democraţii i-au oferit totuşi un colegiu destul de dificil, acesta luptand cu Alin Tişe. Chiar şi in momentul cand a fost membru PDL a votat ba pro, ba impotriva formaţiunii şi nimeni nu poate garanta ca Mircia Giurgiu poate schimba partea odata cu o eventuala schimbare a puterii.

Cornel Itu, candidatul la deputat in colegiul şase, are cele mai mari şanse sa işi recaştige colegiul de deputat datorita primarul din Dej, Morar Costan, cel mai mare susţinator al acestuia. Activitatea parlamentara a deputatului PSD Cornel Itu nu este deloc de neglijat. Singurele doua legi pe care acesta le-a realizat in patru ani in care a cheltuit banii publici pentru diverse scopuri pseudo-parlamentare sunt proclamarea Zilei Culturii Naţionale şi masurile prealabile de construcţie de reţele de transport şi distribuţie de energie electrica, dupa cum scriam intr-un articol anterior. Probabil nu realizaţi, dar el alaturi de alţi 50 de deputaţi au reuşit sa scrie un text de 627 de caractere pe care au numit-o in gluma “lege”. Am putea trage o concluzie ca era nevoie de 50 de oameni sa scrie atat de multe caractere, ca va daţi seama ca daca ar fi scris numai Itu atunci ar fi obosit. Deputatul social-democrat a incercat sa scrie mai mult de 8 caractere in patru ani de zile, dar probabil doar atat a putut.

Ţaica, primul angajator al Aureliei

Cristea Aurelia, 44, este momentan şefa a Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor natural(PAID) şi a fost angajata de Adrian Ivan la Universitatea Babeş-Bolyai, fiind doctoranda acestuia. Ea este din septembrie 2010 angajata ca profesor asociat a cursului “securitatea asigurarilor sociale.” Intre 2006 şi 2009 a fost membru Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Primul job al candidatului Aurelia Cristea a fost in cadrul societaţii Alianta SA din Huedin, societate care a avut printre acţionari pe Ţaica Radu Horaţiu. El este acţionar al societaţii Target Imobiliare, care in momentul in care Marius Nicoara era preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a facut tranzacţii cu acţiunile Clujana, societate din subordinea CJ Cluj. El este asociat cu Mircea Pinte, Liviu Claudiu Sugar, oamenii liberalilor, iar filiera duce pana sus in Banca Transilvania. Ea a facut un curs la Universitatea de Aparare intre anii 2004-2005. Ea este cetaţean de onoare a comunei Negreni, sat Bucea. Cariera politica şi-a inceput-o in PSD, mai precis in organizaţia Huedin. In prezent este membru al Consiliului Naţional al PSD.

Remus Lapuşan, cealalta pila

De aceasta data se pare ca Aurelia Cristea se pregateşte sa ocupe o funcţie de deputat, cu imunitatea aferenta. De fapt,  sprijinul vine şi din partea şefului organizaţiei judeţene a PSD, Remus Lapuşan ar fi pus in funcţia de director al UNIQA de catre insuşi Aurelia Cristea, o persoana foarte influenta in domeniul asigurarilor. Acesta este de fapt motivul pentru care ar fi sprijinit-o la candidatura de deputat, ca sa nu mai zicem de problemele lui Lapuşan cu Agenţia Naţionala de Integritate(ANI) in cazul asigurarii parcului RATUC, regie ce se afla in subordinea Consiliului Local din care el facea parte. Supranumita “Elena Udrea” de PSD, ea este o femeie care şi-a inceput cariera ca un simplu vanzator. Aceasta inaintare in funcţii mult prea rapida, facuta pe pila lui Remus Lapuşan nu a avut reacţii tocmai bune in interiorul PSD Cluj avand in vedere ca au fost mulţi oameni care au muncit mult mai mult decat ea in interiorul organizaţiei şi la nivelul alegerilor precedente şi nu au primit nicio candidatura. Astfel, Aurelia Cristea este cea care ar putea rupe in scurt timp organizaţia mica a PSD Cluj, care de altfel a reuşit sa obţina cele mai proaste rezultate in teritoriu din intreaga Romanie in Transilvania, mai precis in judeţul Cluj. Pe deasupra ca au pierdut mai toate alegerile din perioada recenta, desemnarea Aureliei Cristea pentru candidatura de deputaţie este un punct negativ adus politicii la nivel local, dovedind inca o data ca oamenii sunt puşi in funcţie in interiorul PSD  numai pe sistemul pile, relaţii şi manevre. Aurelia Cristea este de altfel şi apropriat lui Adrian Ivan, profesorul de la Facultatea de Istorie, cel care l-a angajat pe controversatul Toma Rus in cadrul facultaţii.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. Mult succes Dna Cristea Aurelia! Ati dovedit ca sunteti o persoana cu mult bun simt, de buna credinta, ambitioasa si capabila. Este nevoie de politicieni tineri ca si dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.