După ce o serie de bănci europene precum Fortis, Bradford & Bingley sau Hypo Real Estate au fost lovite de criza economico-financiară mondială, o altă mare bancă europeană, Société Générale, cunoscută şi pe piaţa românească, a anunţat că a avut un profit în scădere de 83,7% în cel de-al treilea trimestru al anului 2008. Astfel, banca franceză a suferit pierderi în valoare de 244 milioane de euro datorate diviziei de investiţii.
Franţa împrumută GSG
Société Générale este prima bancă franceză care afişează rezultatele pentru cel de-al treilea trimestru al anului. Acţiunile grupului financiar s-au apreciat vineri, 31 octombrie, cu 6,5%, la 42,18 euro, conferind băncii o capitalizare de 25 miliarde euro. Cu toate că la începutul săptămânii trecute, în dimineaţa zilei de luni, acţiunile Société Générale au urcat cu 1,4%, titlurile băncii s-au depreciat cu 55% de la începutul anului. Guvernul francez a anunţat că va acorda ajutoare în valoare totală de 360 miliarde de euro sectorului financiar din această ţară, ca parte a efortului internaţional de susţinere a băncilor pe fondul celei mai grave crize din ultimii 80 de ani. De asemenea, guvernul va acorda celor mai importante bănci franceze împrumuturi în valoare de 10,5 miliarde de euro pentru a încuraja creditarea. Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, premierul francez Francois Fillon a declarat că dacă băncile nu vor folosi aceşti bani pentru acordarea de împrumuturi, guvernul va lua în calcul preluarea unor pachete de acţiuni la aceste bănci.
BRD resimte concurenţa
Până la sfârşitul lunii septembrie, cota de piaţă a BRD pe segmentul creditare a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, de la 17 % la sfârşitul lui 2007 la 15,8 % la 30 septembrie 2008, potrivit datelor prezentate de Société Générale. Faţă de vârful istoric de 19,2 % atins în 2006, scăderea este de 3,4 puncte procentuale, reflectând intensificarea concurenţei de pe piaţă în ultimii doi ani. Conform datelor prezentate, cota de piaţă actuală a filialei din România este mai mică şi decât cea din 2005, respectiv 16,4%. Didier Valet, directorul financiar al Société Générale, a explicat contracţia cotei de piaţă din 2008 prin adoptarea unei politici selective în acordarea de credite în valută, în concordanţă cu noile condiţii de piaţă, catalogând pierderea drept “limitată”. Această politică selectivă va fi implementată în continuare, în condiţiile în care Société Générale apreciază că este probabil ca deteriorarea mediului economic să aibă un efect advers la nivelul situaţiei financiare a persoanelor fizice şi a companiilor. De asemenea, Société Générale vorbeşte despre un potenţial substanţial de creştere a “euroizării” economiei româneşti. Valet consideră că acest fenomen nu implică riscuri mărite pentru BRD, având în vedere că banca lucrează cu multe companii exportatoare care au venituri în euro, precum şi cu salariati care au câştigurile exprimate în moneda europeană. În luna septembrie BRD a pierdut şi jumătate de punct procentual din piaţa depozitelor, cota sa coborând de la 19,5% în 2007 la 19%. Frederic Oudea, directorul executiv al Société Générale a declarat: “Rămânem foarte încrezători în dezvoltarea noastră în special în România şi Rusia şi suntem angajaţi faţă de aceste ţări”.
Dobânzile au fost majorate
BRD a majorat de la începutul săptămânii trecute dobânzile la creditele de nevoi personale în lei cu 2,8 puncte procentuale, respectiv cu un sfert de punct procentual pentru cele în euro. Banca vinde acum finanţări de consum în lei la dobânzi variind între 14,5% şi 18,5% pe an, în funcţie de perioadă, iar la euro dobânzile urcă de la 11% până la 13,5% pe an iar perioada de rambursare poate ajunge la zece ani.
Pierderi şi la BCR
Şi Banca Comercială Română, liderul pieţei româneşti, înregistra la nivelul lunii iulie o pierdere de 3,1 puncte din cota la creditele de retail faţă de 2006, în condiţiile în care băncile mijlocii şi mici au fost mai agresive în acest interval în încercarea de a câştiga cota de piaţă prin preţuri mai scăzute.
Andreea Mitrică