Despre telefonul mobil, această descoperire care a revoluţionat comunicarea între oameni, se afirmă că este un instrument minune, care a generat o nouă fobie a acestui început de secol – namofobia – dependenţa de telefon; de asemenea s-a mai spus că expunerea, timp îndelungat, la undele electromagnetice emise de telefonul mobil, ar putea produce cancer, iar folosirea lui este mai periculoasă decât fumatul, şi câte şi mai câte. 

 

Mai nou, despre telefonul mobil se afirmă că poate deveni un mic spion, folosindu-l ca dispozitiv de ascultare, prin instalarea unui program simplu, care nu lasă nici un fel de urme, nici în telefon şi nici pe factură.

Ce poate face un telefon? Aproape totul. Stochează informaţii despre persoanele cu care ai contact, întocmeşte lista cu sarcini, înregistrează întâlniri şi setează reminder-ul, foloseşte un mic computer încorporat pentru calcule matematice simple, transmite sau primeşte mesaje, e-mail-uri, obţine informaţii, ştiri, divertisment, cotaţiile bursei pe internet, accesează jocuri simple sau chiar are posibilitatea de a integra alte aparate, cum ar fi PDA-uri, MP3 playere şi receptori GPS.


Mai nou, despre telefonul mobil s-a aflat că poate deveni "duşmanul" posesorului, "spionul" care îl supraveghează şi care îi divulgă secretele. După unii experţi în comunicaţii, circa 5% din telefoanele mobile din România, indiferent în ce reţele funcţionează, ar fi folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu, care nu lasă nici un fel de urme nici pe telefon, dar nici pe factura lunară.

Cu cât mai modern, cu atât mai vulnerabil

Asemenea programe, desigur, nu sunt de azi sau de ieri. Serviciile de informaţii ale unor superputeri precum SUA sau Rusia, le-au disimulat de obicei în conţinutul unor SMS-uri şi le-au trimis pe numerele de telefon ale unor suspecţi. La citirea mesajului respectiv, aceste programe se instalau automat, iar telefonul pe lângă funcţia lui obişnuită de a comunica, se transforma într-un dispozitiv activ de ascultare, inclusiv ambientală. Programele se dezvoltă continuu, asemenea aplicaţii în cazul telefoanelor iPhones, Black-Berry sau ale altor telefoane mobile performante având mare capacitate de procesare. De asemenea, ar trebui să mai reţinem un aspect, cu cât reţelele GSM sunt mai moderne, cu atât devin mai vulnerabile.
Această nouă tehnologie, programe de spionare ieftină şi extrem de uşor de instalat, fac ca telefoanele mobile, aceste instrumente fără de care nimeni nu mai poate trăi şi care te însoţesc peste tot – la locul de muncă, pe stradă, la nuntă, în pat, la toaletă – pot fi ascultate foarte uşor şi, mai mult, se pot transforma în dispozitive de ascultare ambientală. Pentru ca să spionezi o altă persoană – şeful, nevasta, amanta, angajaţii, trebuie să profiţi de neatenţia celui vizat, să-i substitui telefonul mobil şi să tastezi un anumit cod. Programul instalat este astfel conceput, încât poţi să asculţi nu numai convorbirile purtate pe telefonul respectiv, dar el devine şi un dispozitiv de ascultare ambientală. Chiar dacă telefonul este închis, el transmite discuţiile care au loc în încăperea în care se află.


Experţii în domeniul securităţii afirmă că singurul mijloc prin care te poţi proteja de propriul telefon mobil, pentru ca acesta să nu te poată spiona, iar acesta să nu se comporte ca un dispozitiv de înregistrare şi transmitere a discuţiilor care au loc, este de a-i scoate bateria.

Pe piaţa liberă

Piaţa programelor de transformare a telefonului mobil în "spion" este într-o dezvoltare fără precedent, peste 200 de companii, inclusiv româneşti, comercializând pe internet programe care au menirea de a activa microfoanele sensibile încorporate în telefoanele mobile, chiar şi atunci când posesorii lor nu vorbesc la telefon.


Preţurile sunt chiar derizorii, având în vedere scopul pentru care este achiziţionat un astfel de program, variind între 25 şi 200 de euro. Instalarea programul nu-ţi ia mai mult de câteva secunde, este curată, nu lasă absolut nicio urmă, inclusiv pe factura lunară. Mai mult, inclusiv transferul de informaţii, se derulează absolut invizibil.

Fenomen prezent şi în Bistriţa

Anumiţi experţi în domeniu afirmă că în România, circa 5% din telefoanele mobile sunt folosite ca telefoane spion, pentru a ştii ce face partenerul de viaţă, amanta, rude, colegi de serviciu şi angajaţi.
Fenomenul începe să se extindă şi în Bistriţa, mulţi patroni de firme, complet pe lângă lege, spionându-şi angajaţii prin intermediul telefoanelor mobile, cu care i-au dotat.


Recent am fost contactaţi de către numitul C.M., care a fost angajat la o firmă privată. Din motive lesne de înţeles nu facem public numele firmei şi al patronului, dar fostul angajat, C.M., ne-a prezentat situaţia în care a fost implicat, inclusiv probe, care demonstrau că patronul în cauză îşi spiona angajaţii din greu. Toate aceste aplicaţii, la începuturile lor, au fost folosite de serviciile speciale, pentru a monitoriza anumiţi suspecţi, capi ai lumii interlope. În prezent aceste programe au devenit accesibile publicului larg, la preţuri incredibile de mici şi sunt folosite pe o scară din ce în ce mai mare.

Telefonul, instrument pentru escroci

Am enumerat funcţiile pe care le poate îndeplini un telefon mobil, de la cel mai simplu, până la cel mai sofisticat. Intenţionat am lăsat una la urmă, nu din cauză că ar mai puţin lipsită de importanţă, din contră. Prin intermediul telefonului mobil, poţi fi şi înşelat, escrocat. În urmă cu câteva zile, R.C., posesoare a unui telefon mobil, având abonament la o companie de telefonie mobilă, a primit un apel, prin care interlocutorul s-a prezentat ca fiind angajat la compania respectivă. Pe un ton extrem de amabil, profesional, acesta a explicat că din anumite motive tehnice, de care se face vinovată compania respectivă, factura telefonică pe care urmează să o primească a fost încărcată în mod greşit, cu o sumă în valoare de 100 euro. Pentru a remedia greşeala, clienta a fost rugată să tasteze anumite combinaţii de cifre şi litere. Nebănuind nimic necurat, aceasta s-a conformat. După ce a încheiat operaţiunea, în câteva secunde a venit un mesaj prin care a fost anunţată că a încărcat un alt telefon mobil, cu impulsuri în valoare de 30 de euro. Imediat şi-a dat seama că a fost victima unei înşelătorii. Telefoanele date ulterior operatorului de telefonie mobilă, cu care avea contract, au fost tardive. Escrocheria îşi făcuse deja efectul.


Este de aşteptat ca în viitor asemenea procedee de înşelătorie să ia amploare, deoarece oameni creduli, fraieri, se găsesc cu duiumul. Aviz amatorilor.


Telefonul mobil, acest instrument de care nu ne mai putem despărţi, pentru care suferim dacă l-am uitat acasă şi a generat o nouă fobie, în anumite condiţii ne poate deveni duşman, ne poate spiona şi indirect ne poate înşela. Prin intermediul lui putem deveni o victimă sigură.
 

ZAHARIA COTOC

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.