Desi pe site-ul Ministerului Sanatatii nu apare ca depusa documentatia de atribuire achizitie de lucrari, proiectare si dotare la cheie pentru Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, reprezentantii CJ Cluj afirma ca aceasta a fost deja întocmita. Investitia costa 220 de milioane de euro, iar spitalul se va întinde pe o suprafata de 15 hectare.

Initial, Spitalul Regional de Urgenta trebuia sa se construiasca în Floresti pe un teren care apartine armatei. Din cauza unor date eronate, Ministerul Apararii Nationale a cedat un alt teren pentru spital decât cel solicitat de Ministerul Sanatatii. Purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif, a afirmat ca, de fapt,  neadvertenta nu a fost întâmplatoare si ca “armata nu a cedat terenurile deoarece în acea zona se depoziteaza materiale indispensabile proceselor de intructie pentru militarii din Cluj”. Pentru a începe constructia spitalului este nevoie de proiectarea lui, de obtinerea avizelor, de obtinerea unor date topometrice, iar termenul limita de depunere a documentelor este de 31 martie. “Actele pentru spitalul din Câmpenesti sunt gata. Avem si avizele si tot ce e nevoie. Deja sunt trimise la Ministerul Sanatatii. Nu se pune problema sa nu se construiasca acest spital”, a continuat Cornelia Trif. Aceasta declara ca Spitalul Regional de Urgenta va servi si pentru judetele învecinate, fiind doar opt spitale de acest fel în toata tara.

Al doilea Jucu

 De finantarea spitalului se ocupa Ministerul Sanatatii, alaturi de Consiliul Judetean Cluj. Reprezentantii acestuia au fost deja la fata locului pentru a vedea zona unde va fi amplasata cladirea. Pe lânga proiectul  Spitalului Regional de Urgenta, se va construi si o locatie pentru Institutul Regional de Medicina Legala si 120 de locuinte pentru medici. “Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a propus sa se construiasca în regim ANL locuinte pentru medici în apropierea spitalului”, a adaugat purtatorul de cuvânt al CJ. Cele 120 de locuinte se vor construi în apropierea spitalului pe o suprafata de 3,5 hectare, iar pentru realizarea unui sediu de Medicina Legala va fi nevoie de o suprafata de teren de 5.000 mp.
Primarul localitatii Apahida, Ionel Farcas este de accord cu acest proiect si considera ca locuitorii vor avea si ei niste facilitati odata cu începerea constructiei spitalului. Astfel se vor face lucrari la drum, la conductele de apa, se vor continua lucrarile la canalizare si, probabil, vor fi câteva locuri de munca noi pentru localnici în spital. “Investitia este binevenita. Ne bucuram ca spitalul se va construi la noi. Si localnicii sunt de acord cu aceasta constructie”, declara Farcas. Potrivit primarului din Apahida, constructia spitalului ar trebui sa fie gata peste doi ani. Terenurile pe care se construieste spitalui este terenul pe care trebuia sa se construiasca, initial, un teren de golf, având o suprafata de 15 hectare. Însa, “mai important este un spital decât un teren de golf“, afirma primarul localitatii. “Se asteapta ca numarul de investitii si de investitori sa creasca. În apropierea spitalului s-au construit case si vile si se vor mai construi”, continua primarul Farcas. Locatarii comunei Câmpenesti vor avea parte si de o autostrada, comuna fiind racordata la autostrada urbana Gilau-Jucu.

Proiectul Tehnic al Spitalului de Urgenta trebuie sa contina toate sistemele necesare functionarii spitalului, cum ar fi: dotarile medicale si ne-medicale, instalatii mecanice, electrice, sanitare, instalatii pentru gaze medicale, sisteme de control si siguranta a cladirilor si siteme IT.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.