Consiliul Județean Cluj a ales să își întoarcă fața de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, refuzând să aloce bani pentru renovare și achiziții de aparatură. Managerul spitalului se luptă cu birocrația pentru a face rost de fonduri. În prezent, aceștia au nevoie de bani pentru a  se renova anumite clădiri ce se află în paragină.

 

Vrem renovare, dar pe banii tăi

Încă de la sfârșitul anului trecut s-a preumblat un prioect de hotărâre pentru “Reparaţii acoperiş clădire administrativă, atelier mecanic, atelier de tâmplărie şi electric, terase centrală termică – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca”. Astfel că, la ultima ședință a CJ, care a avut loc în 26 februarie, consilierii au votat proiectul însă acest lucru nu înseamnă că vor contribui la soluționarea problemei.

În fapt, cu grijă și posibilă rea voință, politicienii județului au votat doar partea în care sunt de acord cu renovarea, fără a vota nimic în legătură cu finanțarea lucrării.

În ediția trecută, unul dintre materialele scrise explica faptul că instituția județului a împărțit banii la șase spitale, fără a aloca nici măcar un leu, Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Motivul pentru care politicienii se spală pe mâini este că, acest spital nu este în subordinea instituției ci aparține de Ministerul Sănătății.

Însă ipocrizia cu care omiți să ajuți cel mai mare spital din Transilvania, care anual se ocupă de pacienții județului, este pe atât de mare pe cât, anul trecut, întrebați printr-o campanie umanitară, dacă ar vota un proiect prin care să aloce bani pentru aparatura Spitalului Clinic Județean, majoritatea aleșilor din CJ au răspuns afirmativ.

 

petru susca net

Angiograful bată-l vina

Conform scorurilor pieței de aparatură medicală, un angiograf costă aproximativ 2,6 milioane de lei. Pe această cale dorim să reamintim că unii consilieri județeni au afirmat că e o sumă mult prea mare pentru ca ei să le-o dea celor de la Spitalul Județean. În ideea în care aceștia au ignorat importanța unui asemenea aparat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca asigură asistenţa medicală pentru populaţia din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, alte județe din regiunea Nord Vest și nu numai. Ponderea pacienților din municipiul Cluj-Napoca este de aproximativ 29%, ponderea externărilor din județul Cluj este de 63% iar ponderea externărilor din alte județe este de 37 %. Observăm ca ponderea cetățenilor străini este de 0,20% și de asemenea pentru populaţia din județele: SJ – 4,41 %, BN – 4,95%, MM – 5,22%, AB – 5,07% și un număr mai mic de pacienți  din județele: AR, HD, BV, OT, etc. Un număr de 5,11% din populaţia deservită este din  alte județe decât cele menționate mai sus.

 

dr cardio sursa ziar de cluj

Secția de Cardio nu poate funcționa!

Conf. dr. Dan-Mircea Olinic este șeful Compartimentului de Cardiologie Intervențională din cadrul Clinicii Medicală I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.  Pentru a afla care sunt consecințele faptului că angiograful nu funcționează în prezent, Dr. Olinic ne-a explicat în amănunt pierderile financiare pe care le suportă secția condusă de acesta.

„De o lună nu mai poate fi asistată nici o urgență de infarct miocardic acut. Există repercursiuni în prezent, asupra pacienților în primul rând. Suntem nevoiți să îi îndrumăm spre Institutul Inimii, care la rândul său este suprasaturat de activitate și nu are cum să mai preia pacienți. Înainte, atât cei de la Zalău și Alba-Iulia cât și cei de la Deva, ne trimiteau pacienți. Această secție de Cardiologie Intervențională a avut un rol important și vital în tratarea cazurilor de infarct miocardic. S-au efectuat peste 850 de dilatări pe an.  Pierderi există și în rândul studenților care aleg această specializare. Noi nu le putem arăta proceduri pe viu și atât studenții cât și medicii tineri, nu au cum să acumuleze experiență. Despre mine, nu mai zic. În lipsa operării cu ajutorul angiografului mă ocup de consultarea pacienților internați. Lucru care este total absurd având în vedere că am fost antrenat să lucrez mai avansat de atât. E ca și cum ști să salvezi o viață și totuși nu ai posibilitatea” explică profund dezamăgit, dr. Dan-Mircea Olinic.

Conform celor spuse de acesta, secția de  Cardiologie înregistrează pierderi de peste 100.000 de lei/lună din cauza faptului că nu există un angiograf funcțional. Cel care există în prezent, în blocul operator, are peste 14 ani vechime și ultima dată, s-a stricat, în urmă cu două luni. Conducerea a analizat posibilitatea de a plăti reparații la aparat, însă, costurile sunt prea mari pentru a se investi într-un angiograf atât de vechi.

 

Premierul Cioloș- ciumă pentru cel mai mare spital din capitala Ardealului

Aflata într-o vizită recentă, în județul Cluj, primul ministru, Dacian Cioloș a făcut declarații jignitoarea la adresa întregului personal și a conducerii spitalului.

Cioloș a vorbit cu cei de la Consiliul Județean Cluj să nu mai aloce bani pentru Spitalul Județean pe motiv că în cinci ani se va realiza Spitalul Regional de Urgență.

„Este incredibil ce se petrece în țara noastră. Stăm la mâna politicienilor și a partidelor. Întregul sistem sanitar trece prin asta. Ce să mai vorbim de faptul că Dacian Cioloș le-a comunicat celor de la Consiliul Județean Cluj că nu e cazul să se mai investească în Spitalul Județean, pentru că se va face un Spital Regional de Urgență, nou-nouț. Să luăm în calcul o astfel de posibilitate, deși nici nu s-a stabilit locația noii construcții, totuși, dacă e finalizată în cinci ani, ce facem noi între timp? Funcționăm fără aparatură și fără posibilitatea de a trata pacienții ce au nevoie de pregătirea noastră medicală?”mai adaugă dr. Olinic.

Fără o implicare subiectivă, îi dăm dreptate acestuia. În special pentru că, în ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență și-a redus costurile substanțial și a înregistrat câștiguri, pe care ulterior le-au folosit la achiziționarea de aparatură medicală și dotarea secțiilor  cu paturi.

În prezent, anumite părți din clădirile ce constituie Spitalul Județean de Urgență au fisuri și se află într-un stadiu avansat de degradare. Astfel încât, dacă plouă, apa curge prin acoperiș în saloanele cu pacienți.

 

Promisiuni deșarte chiar și în fața unei soluții de mijloc…

În ciuda faptului că un angiograf constă aproximativ 2,5 milioane de lei, managerul spitalului, Petru Șuscă și-a calculat bugetul, a făcut un studiu de piață și ar fi putut aloca din venituri proprii, jumătate din prețul aparatului. Astfel că, ar avea nevoie de la Consiliul Județean de cealaltă parte de finanțare. Însă de fiecare dată când se vorbește despre cât de vital este un angiograf pentru județul Cluj, politicienii din vârf dau din umeri, se spală pe mâini și spun că nu e de datoria lor să ajute cu acea finanțare.

Într-adevăr spitalul aparține de Ministerul Sănătății, însă, tratează cum poate mai bine, pacienții județului Cluj și a județelor din jur. Dacă în prezent, un pacient face infarct miocardic acut, este repartizat în cel mai fericit caz la Insitutul Inimii, sau transportat cu elicopterul la Târgu Mureș, unde, pe durata călătoriei poate să își piardă viața.

  • Rep.: Domnule dr. Olinic, câți pacienți au murit de când nu mai funcționează angiograful?
  • Dr. Olinic(cu un gust amar în glas): Nu știu domnișoară, căci la noi nu s-au mai întors…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.