La 100 de ani de la construcția unității medicale, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a demarat în anul 2020 mai multe investiții substanțiale în infrastructura medicală, acestea presupunând lucrări de reabilitare și modernizare.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușca, a vorbit cu reporterul Gazeta de Cluj despre acțiunile demarate la nivelul instituției medicale. De asemenea, managerul a explicat și ce lucrări de modernizare și reabilitare vor mai avea loc în continuare la nivelul unității sanitare. 

Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca funcționează în sistem pavilionar, în peste 30 de clădiri distincte. Majoritatea dintre acestea sunt declarate monumente istorice și sunt construite în jurul anului 1900. Vechimea clădirilor generează, astfel, costuri foarte mari, atât când vine vorba de întreținerea acestora, cât și dacă punem problema lucrărilor de reabilitare care se realizează la nivelul instituției medicale. 

Doar în anul 2020, sumele investite în lucrările de reabilitare și modernizare a secțiilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sunt de peste 10.000.000 lei, potrivit managerului instituției sanitare, Petru Șușca. Anul acesta au fost demarate lucrări la următoarele secții ale spitalului: UPU, Nefrologie, Dermatologie, Oftalmologie, Psihiatrie II, Neurologie I-II, Obstetrică-Ginecologie II, Medicina Muncii și Anatomie Patologică.

Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a declarat pentru Gazeta de Cluj că “un proiect major (n. r. realizat anul acesta) a fost schimbarea destinației spațiului vechii tâmplării și transformarea acestuia în farmacie de spital cu circuit închis”. 

Managerul spitalului a mai vorbit și despre alte lucrări de reabilitare ce au avut loc anul acesta. 

“De asemenea, a fost refăcută fațada clădirii direcțiunii și s-au făcut lucrări de reparații la spațiile în care își desfășoară activitatea colegii din Serviciul Tehnic- Aparatură Medicală. în zona clădirii birourilor administrative”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Petru Șușca. 

“În plus, în acest an s-a încheiat amplul proiect de modernizare a curții spitalului – Complexul Clinicilor, nr. 3-5. Investiția, în valoare de 5.000.000 lei, a inclus într-o primă fază refacerea rețelei de apă și canalizare, iar mai apoi amenajarea spațiilor verzi, asfaltarea carosabilului, instalarea unui sistem nou de iluminat și a unui sistem automatizat de irigații, amenajarea locurilor de parcare, amplasarea de bănci, amplasarea de suporți pentru biciclete și stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a explicat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Lucrările de reabilitare și modernizare a unității sanitare în cauză vor continua și anul viitor și vor implica Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II, Neurologie I-II, Dermatologie, Anatomie Patologică. Tot anul viitor va prinde contur proiectul de construire a Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

Pentru anul 2021, ne propunem să continuăm proiectul de reabilitare a Secțiilor Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II, să începem proiectul de construire a Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, precum și să finalizăm lucrările de modernizare începute la sfârșitul acestui an: Neurologie I-II, Dermatologie și Anatomie Patologică. La acestea, se adaugă implementarea proiectului cu finanțare europeană, pentru dotarea ambulatoriilor din Complexul Clinicilor 3-5. La acest moment, este demarată procedura de licitație pentru achiziția echipamentelor medicale, iar pe măsură ce acestea vor fi livrate, noi vom asigura amenajarea și igienizarea spațiilor de ambulatoriu”, a declarat Petru Șușca pentru Gazeta de Cluj. 

Progres semnificativ! Lucrările de la Secția Clinică Neurologie II au fost finalizate

O parte dintre lucrările menționate au fost deja încheiate. Pe data de 16 decembrie, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au anunțat finalizarea lucrărilor de reabilitare a etajului I a instituției medicale – este vorba în special despre amenajarea unor condiții hoteliere în Secția Clinică Neurologie II. Cu aproape 2000 de pacienți anual, Secția Clinică Neurologie II oferă asistență medicală pentru o paletă largă de afecțiuni neurologice, iar renovarea secției reprezintă creșterea calității actului medical. 

Prima etapă a procesului de modernizare, constând în reabilitarea și modernizarea etajului I, a fost încheiată. Lucrările continuă cu renovarea și modernizarea parterului clădirii. Valoarea totală a investiției – parter și etaj – se ridică la aproape 2.300.000 lei și presupune amenajarea saloanelor, a grupurilor sanitare și a holurilor, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, implementarea sistemului de apelare medicală, înlocuirea instalațiilor termice și electrice și extinderea instalației de oxigen medicinal. 

Pe lângă lucrările de modernizare, în acest an, în secție au fost înlocuite toate paturile, saltelele și noptierele. 

Lucrările au fost începute în septembrie 2020, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, care a alocat 1.000.000 lei pentru acest proiect. Restul cheltuielilor vor fi suportate din veniturile proprii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. În perioada următoare, după finalizarea parterului, se vor demara lucrări de reabilitare a parterului Secției Clinice Neurologie I.

Managerul Spitalului Clinic de Urgență Cluj-Napoca a declarat că pentru alte lucrări din cadrul secțiilor Dermatologie, Anatomie Patologică, Neurologie I-II, se estimează finalizarea lucrărilor la începutul anului 2021. 

“În cazul secțiilor Dermatologie, Anatomie Patologică, Neurologie I-II, estimăm că (n.r. lucrările de reabilitare) se vor finaliza la începutul anului 2021. Având în vedere că funcționăm în clădiri atât de vechi, munca de reabilitare a acestora este un proces continuu și anevoios. Pentru proiectele mai mari, în schimb, depindem, în mare măsură, de alocările financiare instituțiilor publice. și de avizele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice”, a explicat managerul spitalului. 

Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I-II au intrat în reparații capitale

Clădirea în care funcționează Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I-II a intrat și ea în reparații capitale la începutul lunii decembrie, urmând să aibă loc etajarea clădirii, relocarea și modernizarea blocului operator și a compartimentului de terapie intensivă, reabilitarea și modernizarea clădirii și a instalațiilor aferente, precum și amenajarea liftului exterior și a accesului ambulanțelor.

Secțiile Ortopedie-Traumatologie I-II au trecut în structura SCJU în anul 2011, înainte acestea făcând parte din fostul Spital de Adulți.

În perioada 2011-2013, valoarea totală a investițiilor pentru cele două secții s-a situat în jurul sumei de 165.000 lei, iar în perioada 2014-2020, dotările și lucrările de reparații destinate acestora a depășit 5.000.000 lei.

Cumulat, cele două secții de ortopedie-traumatologie externează anual peste 3000 de pacienți, iar în regim de ambulatoriu sunt consultați aproape 9000 de pacienți.

Lucrările de reabilitare și modernizare se vor încheia în 2022. Investiția a fost demarată cu sprijinul Consiliului Local care, în acest an, a alocat suma de 1.931.000 lei.

“Sperăm ca, pe lângă veniturile proprii, să avem în continuare sprijinul Consiliului Local, al Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății pentru a finaliza proiectul la termen”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Ce presupun lucrările de renovare

Lucrările de renovare a instituției sanitare sunt parte a unui plan mai amplu de modernizare și dezvoltare a spitalului, care presupune atât dotarea cu echipamente medicale performante, cât și îmbunătățirea condițiilor hoteliere. 

Petru Șușca, managerul spitalului, a subliniat faptul că “planurile de management care s-au propus au urmărit, prioritar, dotarea blocurilor operatorii, a secțiilor de terapie intensivă, precum și asigurarea diagnosticului rapid și precis pentru pacientul critic.” 

“Am considerat că, având în vedere specificul de urgență al spitalului, aceasta reprezintă prioritatea zero. Cu toate acestea, complexitatea spitalului și a problemelor cu care m-am confruntat în timpul mandatelor de manager m-au determinat să întreprind mult mai multe lucrări și proiecte decât cele propuse inițial”, a mai explicat Petru Șușca.

Lucrările de renovare se referă, în primul rând, la reabilitarea saloanelor și a grupurilor sanitare, care presupune inclusiv refacerea tuturor instalațiilor – electrice, termice, de gaze medicinale și internet. De asemenea, sunt amenajate holurile și spațiile destinate personalului secției. Un punct important îl constituie înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, făcând referire aici la uși și geamuri. În altă ordine de idei, în saloanele unde s-au realizat lucrări de modernizare, au fost schimbat paturile, saltelele și noptierele. Potrivit declarațiilor managerului unității medicale, în ultimii ani au fost înlocuite 657 paturi electrice de salon și 91 de paturi de terapie intensivă. 


Principalul partener al spitalului în implementarea acestor proiecte de modernizare a fost Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin alocările constante de fonduri din ultimii ani. De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost sprijinit de Consiliul Județean Cluj, în proprietatea căruia se află majoritatea clădirilor instituției medicale, spitalul fiind doar gestionarul acestora. Pe lângă alocările celor două instituții, o parte semnificativă a cheltuielilor au fost suportate din veniturile proprii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. 

Referitor la pacienții care au nevoie de îngrijire medicală în secțiile aflate în proces de modernizare și reabilitare, managerul spitalului a transmis că “acolo unde există două secții de același profil, în timpul renovării, pacienții sunt preluați de celelalte secții. Acolo unde funcționează doar o secție pentru aceeași specialitate, secția funcționează la o capacitate redusă și, cel mai adesea, lucrările se fac modular, pe etaje, de exemplu, astfel încât pacienții să poată fi preluați în saloanele în care nu se lucrează.”

“Vă pot spune că nu este deloc ușor ca, în aceeași clădire, să se desfășoare lucrări de reabilitare și să se acorde servicii medicale. Tocmai de aceea, mă îndrept cu mulțumiri către personalul medical și către echipele de constructori, care fac eforturi să se sincronizeze, astfel încât actul medical să se desfășoare în condiții de siguranță pentru pacient”, a conchis Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.