În noiembrie anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj a organizat o licitaţie pentru cumpărarea unui robot chirurgical. Oficialii spitalului, care au realizat caietul de sarcini, au stabilit valoarea estimată a contractului la suma de 25.400.000 lei, fără TVA. Problema a fost că cerinţele din caietul de sarcini favorizau o singură societate care produce roboţi industriali, anume CMR SURGICAL ROMANIA SRL, care este conectată la un oligarh rus, partener de afaceri cu Roman Abramovich. Una dintre firmele concurente a depus plângeri şi, în paralel, reprezentanţii spitalului au anulat licitaţia.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj a publicat în noiembrie anul trecut anunţul de licitaţie ”Furnizare, instalare și punere în funcțiune Robot chirurgical”. Spre finalul lunii trecute, spitalul a decis să anuleze licitaţia pe motiv că nicio ofertă nu a putut fi admisă.

În spatele acestei hotărâri sunt o serie de acuzaţii venite din partea unui participant la licitaţie, SC SOF Medica SA, care spun că s-a încercat favorizarea unui singur producător de roboţi chirurgicali prin condiţiile impuse de caietul de sarcini. De altfel, reprezentanţii acestei firme au depus o contestaţie la CNSC, dar nu au avut câştig de cauză. Ulterior au deschis şi un proces la Curtea de Apel Cluj în care au încercat să anuleze verdictul CNSC, dar judecătorii au respins plângerea.

În linii generale, cei de la SOF Medica spun că s-a încercat favorizarea producătorului de roboţi chirurgicali CMR Surgical, o companie londoneză care este reprezentată în ţara noastră de CMR SURGICAL ROMANIA SRL. administratorul acestei firme este Rebekah Ivy Ley, director medical în cadrul companiei londoneze. Societatea a fost deschisă în iulie 2022 şi este deţinută de compania britanică CMR SURGICAL LTD.

Beneficiarul acestei afaceri este Egor Kulkov, un miliardar rus din domeniul pharma cu o avere estimată la 2,7 miliarde dolari. În 2003, a fondat Pharmstandard, unde sunt asociaţi Viktor Kharitonin şi Roman Abramovicii, prin achiziţia a cinci fabrici cumpărate de la ICN Pharmaceuticals în 2003.

Kulkov face parte din consiliul de administrație al Pharmstandard, care a devenit cea mai importantă firmă farmaceutică din Rusia. În cadrul acestei companii a fost dezvoltat vaccinul Sputnik V împotriva Covid. Acţiunile acestei companii sunt tranzacţionate pe bursa din Rusia, dar depozitarul lor se află la Londra.

Compania britanice de tehnologie medicală CMR Surgical produce sistemul robotic chirurgical Versius, adică exact robotul chirurgical care îndeplineşte la fix specificaţiile din caietul de sarcini realizat de angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.

Ce specificaţii din caietul de sarcini transmit că firma oligarhului rus ar trebui să câştige contractul

Firma SOF Medica, companie controlată de grecul Sofianos Georgios, a contestat caietul de sarcini realizat de spitalul clujean la sfârşitul anului viitor. 

Potrivit contestaţiei, o serie de specificații tehnice sunt restrictive și de natură a favoriza o anumită tehnologie, respectiv CMR Surgical, echipamentul Versius, limitând participarea la procedură a operatorilor economici care pot oferta echipamente care pot răspunde aceluiași scop medical.

”(…) specificațiile tehnice sunt restrictive prin raportare la câteva aspecte, respectiv: modul de dispunere a celor 4 brațe, greutatea/amprenta la sol a modulelor, cerințe privind modul de vizualizare, metoda de sterilizare, formulări disproporționate ca impact pentru criteriile de atribuire. De asemenea, apreciază că modificările pe care le propune sunt de natură să conducă la îndeplinirea în mod superior a cerințelor și la beneficii pentru autoritatea contractantă, echipa medicală și, nu în ultimul rând, pentru pacient, ca beneficiar final. Raportat la specificația tehnică: „Echipament de chirurgie asistată robotic, modular și mobil, având minim patru module cu brațe robotice independente și aplicabilitate certificata pentru minim următoarele specialități: chirurgie generală, ginecologică, urologică, chirurgie toracică. Echipamentul trebuie să poată fi amplasat în Blocul Operator fără a necesita amenajări speciale, permițând o abordare hibrid a intervenției cu trecere rapidă de la chirurgie laparoscopică clasică la chirurgie robotică și invers, ori de câte ori este nevoie în timpul unei proceduri” se solicită următoarea formulare: „Echipament de chirurgie asistată robotic, modular/ sistem cu minim patru module cu brațe robotice mobile și aplicabilitate certificată pentru minim următoarele specialități: chirurgie generală, ginecologică, urologică, chirurgie toracică. Echipamentul trebuie să poată fi amplasat în Blocul Operator fără a necesita amenajări speciale, permițând o abordare hibrid a intervenției cu trecere rapidă de la chirurgie laparoscopică clasică la chirurgie robotică și invers, ori de câte ori este nevoie în timpul unei proceduri”. Această modificare ar fi de natură să asigure un cadru concurențial adecvat, fără obstacole care restricționează concurența”, se arată în plângerea firmei greceşti.

O altă critică se referă la următoarea formularea din caietul de sarcini. Formularea „modulul să permită reglajul pe înălțime astfel încât să corespundă înălțimii mesei de operație” se solicită în contestaţie să fie schimbată cu următoarea formulare: „Brațul robotic sau sistemul cu 4 brațe pe un singur suport să permită reglajul pe înălțime astfel încât să corespundă înălțimii mesei de operație” deoarece brațul robotic pentru vizualizare (singurul braț care susține endoscopul, așa cum rezultă din specificațiile tehnice și din cantitățile solicitate) poate fi sub forma unui singur modul mobil sau inclus pe suportul mobil cu 4 brațe robotice. În plus, funcționalitățile îndeplinite în mod superior de sistemul în care cele 4 brațele sunt situate pe un singur suport, sunt: a) endoscopul poate fi mutat pe oricare dintre cele 4 brațe fără a fi necesară întreruperea procedurii/prelungirea procedurii; b) optimizarea perimetrului din jurul mesei de operație/spațiul din jurul pacientului. 

Contestaţia menţionează 29 de puncte ale caietului de sarcini prin care este favorizat producătorul CMR SURGICAL.

În replică, reprezentanţii spitalului clujean au cerut Consiliului respingerea plângerii, ca rămasă fără obiect a contestației pentru că licitaţia a fost anulată. 

În privinţa criticilor făcute în legătură cu caietul de sarcini, reprezentanţii spitalului au arătat că ”afirmațiile prezentate sunt în mare parte subiective și lipsite de dovezi empirice sau statistice solide. În descrierea beneficiilor sistemului monolitic, cum ar fi stabilitatea, fiabilitatea și ușurința de utilizare, se observă o tendință spre subiectivism, deoarece aceste afirmații, fără susținere prin date comparative concrete sau studii, rămân opinii nevalidate; – pe de altă parte, sistemele chirurgicale modulare oferă avantaje semnificative, care par să fie neglijate sau minimizate de către SOF MEDICA SA în motivația prezentată la acest punct din contestație

De asemenea, reprezentanţii CNSC au transmis că firma contestatoare nu a demonstrat care este legătura directă dintre punctajul aferent factorilor de evaluare criticați și avantajul pe care l-ar obține autoritatea contractantă prin utilizarea punctajului propus de acesta. ”O astfel de justificare presupunea indicarea avantajului real pe care autoritatea contractantă l-ar putea obține din utilizarea lor, ceea ce, în cazul de față nu s-a demonstrat. Pentru aceste motive, Consiliul consideră neîntemeiate criticile contestatoarei cu referire la modificarea punctajului aferent factorilor de evaluare”, arată decizia CNSC.

Ce face robotul chirurgical Versius 

Robotul Versius a fost lansat în 2018, odată cu sistemul chirurgical da Vinci. Preţul lui este cuprins între 1,2 şi 1,7 milioane euro, însă majoritatea spitalelor îl folosesc printr-un sistem de închiriere a aparaturii. Până în iulie 2022 au fost realizate 5.000 de operaţii la nivel global cu ajutorul robotului chirurgical Versius. Ţinând cont de aceste costuri ale aparaturii medicale şi de faptul că estimarea contractului este de peste 5 milioane de euro, diferenţa de preţ este o nebuloasă pe care doar reprezentanţii spitalului ar putea să o explice.

Pe de altă parte, reprezentanţii spitalului clujean au transmis că s-a ajuns la o estimare a preţului de peste 5 milioane euro pentru că se dorea achiziţia a doi roboţi, şi nu unul. Cu toate acestea, din titlul licitaţiei se înţelege că a fost vorba despre cumpărarea unui singur robot.

”Vă comunicăm următoarele:

–  sumele precizate de dumneavoastră în solicitarea de informații sunt incorecte;

– având în vedere complexitatea procedurilor și prețul mare de achiziție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (SCJU) a inițiat în luna octombrie 2023 o consultare de piață pentru achiziția de roboți chirurgicali, publicată cu nr. MC 1026541/05.10.2023, cu data limită 17.10.2023, la care au participat trei societăți comerciale:

  • SofMedica care a propus un preț unitar  de 13.000.000 lei (fără TVA);
  • Medronic Romania care a propus un preț unitar de 18.720.000 lei (fără TVA);
  • Gema Equipments care a propus un preț unitar de 12.615.000 lei (fără TVA);
  • în urma acestei consultări, prețul unitar estimat a fost stabilit la 12.700.000 lei (fără TVA), reprezentând o medie a celor mai avantajoase oferte; 
  • ca procedură de achiziție a fost aleasă acordul cadru cu o durată de doi ani, modalitate care oferă spitalului flexibilitate în derularea achiziției, în funcție de fondurile financiare avute la dispoziție, fără a aduce obligații financiare suplimentare spitalului în situația în care estimarile privind obținerea de finanțări nu se confirmă.

Intenția SCJU este de a achiziționa doi roboți chirurgicali, având în componență două secții clinice de chirurgie generală, în mod etapizat, pe durata de doi ani, cel mai probabil de aici rezultă valoarea de 25.400.000 lei (fără TVA), menționată de dumneavoastră. 

Vă asigurăm de faptul că toate achizițiile SCJU Cluj se derulează în condiții de transparență și se fundamentează pe nevoia de a oferi pacienților servicii de calitate, utilizând cele mai actuale metode de tratament și aparatură medicală modernă.”, arată răspunsul primit de Biroul de presă al spitalului clujean.

1 COMENTARIU

  1. D-na Manager al SCJU Cluj este obisnuita cu „dedicatiile”. Va explic. Studiile Sefului Serviciului Achizitii erau cele economice. Managera Spitalului l-a angajat pe actualul Sef Serv. Achizitii ca Persoana Fizica Autorizata; intre timp a cerut schimbarea conditiilor de studii din economist in chimist. A organizat concursul de angajare si a castigat cine a trebuit. De aici trageti concluzia. De asemenea va rog sa vedeti cine este Presedintele Consiliului de Administratie. Aceasta D-na decide achizitiile de aparatura medicala din Spital. O cheama Anca Buzoianu. Faceti legaturile. Managera Spitalului nu are capacitatea de-a lua decizii,ea doar executa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.