Proiectul Spitalului Regional de Urgenta ar putea primi unda verde saptamana aceasta, daca oficialii Ministerului Sanatatii vor cadea de acord cu reprezentantii Consiliului Judetean asupra protocolului de colaborare privind parteneriatul public-privat. Proiectul de mare amploare va fi ridicat pe o suprafata de aproape 15 hectare in comuna Floresti.

La inceputul acestui an, Consiliul Judetean (CJ) Cluj a aprobat demararea proiectului de parteneriat public–privat pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgenta Cluj, precum si echipa de proiect coordonata de Presedintele Consiliului Judetean Cluj. CJ va incheia un protocol de colaborare cu Ministerul Sanatatii, in temeiul prevederilor Legii nr. 178/2010 privind parteneriatul public-privat Acesta va stabili drepturile si responsabilitatile fiecareia dintre institutiile implicate in acest proiect de mare anvergura.

CJ ofera terenul

„In vederea promovarii intereselor comune privind dezvoltarea si modernizarea infrastructurii sanitare de urgenta,  CJ  Cluj, in calitate de autoritate publica locala si Ministerul Sanatatii, in calitate de autoritate publica centrala, au initiat demersurile necesare in vederea asocierii celor doua institutii, in scopul realizarii obiectivului de investitii Spitalul Regional de Urgenta Cluj”, informeaza biroul de presa al institutiei intr-un comunicat de presa.
Conform protocolului pe care il va semna cu Ministerul Sanatatii, Judetul Cluj va pune la dispozitie terenul in suprafata totala de 14,4 ha, proprietate publica a Judetului Cluj, dobandit in temeiul prevederilor H.G. nr. 567/2009 si H.G. nr. 49/2010 – privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale, in domeniul public al Judetului Cluj si in administrarea Consiliului Judetean Cluj. Partenerul sau va pune la dispozitie toate documentatiile tehnice necesare. Este vorba de studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate si Proiectul Tehnic Master.
„Organele deliberative ale celor doua institutii vor aproba oportunitatile de demarare a proiectului de parteneriat public-privat; studiul de fundamentare aferent acestui proiect, componenta comisiilor de evaluare/negociere; criteriile de evaluare, grilele de punctaj, criterile de negociere cu investitorii privati selectati; raportul de evaluare al comisiei de evaluare a investitorilor privati cu care se va incheia acordul de proiect; elementele de baza, cum ar fi tipul proiect de parteneriat public-privat, valoarea estimata a investitiei aferente proiectului, perioada proiectului, grila de riscuri, penalitati etc. Temeiul legal al asocierii il constituie in principal Legea nr. 178/2010 parteneriatului public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin H.G. nr. 1239/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”, specifica reprezentantii CJ.

Functii urbanistice publice si mixte

Spitalul Regional de Urgenta Cluj urma sa fie amplasat initial pe un teren pentru care Consiliul Local Floresti a elaborat un Plan Urbanistic Zonal inca din 2007. Insa, din cauza neclaritatii situatiei juridice a terenului aferent, s-a renuntat la acest amplasament. Pana la urma, dupa o serie de demersuri intreprinse in perioada 2009-2011 Consiliul Judetean Cluj a reusit sa obtina un teren in suprafata totala de 14,40 hectare, situat in comuna Floresti, pe Strada Avram Iancu nr.370. Astfel, Planul Urbanistic Zonal aprobat initial a trebuit reactualizat, primind avizul Comisiei tehnice de urbanism si amenajarea teritoriului si fiind aprobat prin Hotarare  a Consiliului Local Floresti in iunie 2011.
Planul Urbanistic Zonal reactualizat defineste doua functiuni urbanistice, arata reprezentantii CJ Cluj. In primul rand, traseaza zona destinata obiectivelor publice unde se va amplasa  spitalul regional clinic de urgenta in suprafata de 7,61 ha, pentru care precizeaza indicii urbanistici. Procentul de ocupare al terenului (POT) va fi de 80% si Coeficientul de utilizare al terenului (CUT) de 2,4, iar regimul de inaltime de 2S+P+6E. „Amplasarea la drumul public DN 1 E60 se va face cu respectarea zonelor de protectie. Se va asigura legatura cu reteaua de circulatie majora prin doua accese carosabile separat: DN1 E60 si prin reabilitarea drumurilor situate la sud de parcela. Se va prevedea realizarea unui heliport. Se va asigura cate un loc de parcare la 4 persoane angajate, cu un spor de 10%. Necesarul de parcaje se va asigura prin amenajarea unei parcari si a unui parking subteran prelungit sub cladirea spitalului”, informeaza CJ.
In al doilea rand, cealalta functie urbanistica este de zona mixta destinata obiectivelor cu functiuni compatibile spitalului, cum ar fi locuintele pentru medici, spatii pentru comert, alimentatie publica, hotel pentru vizitatori, amfiteatru si sali de conferinte, diverse dotari si servicii specifice. Suprafata totala pentru aceasta functie este de de 6,79 ha. Indicii urbanistici se vor stabili prin PUZ in functie de destinatia fiecarui obiectiv.
In cadrul unei conferinte de presa, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a anuntat ca subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, va fi prezent la Cluj pentru discutii cu privire la realizarea Spitalului Regional de Urgenta, unde va ajunge cel tarziu sambata. Astfel, protocolul dintre Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean (CJ) Cluj pentru construirea viitorului spital regional de urgenta ar putea fi semnat saptamana aceasta.

Raed Arafat va negocia protocolul la Cluj

„Protocolul este in analiza la minister si va fi inaintat guvernului spre validare. Sper ca in cateva zile sa fie semnat. Documentul prevede obligatii din partea ambelor parti. Noi punem la dispozitie terenul si trebuie sa realizam infrastructura care sa permita inceperea lucrarilor, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa puna la dispozitia noastra studiile de prefezabilitate pentru acest spital”, a explicat presedintele Alin Tise. Secretarul de stat Raed Arafat vine la Cluj pentru a discuta cu reprezentantii administratiei judetene continutul protocolului. Ulterior, Ministerul Sanatatii isi va asuma responsabilitatile asupra carora vor cadea de acord partenerii pentru construirea spitalului regional de urgenta.
„In ceea ce priveste modul de derulare a investitiei, eu, personal, sustin ca licitatia sa fie facuta de o comisie mixta, formata din oameni de la minister si de la Consiliul Judetean. Pentru ca vorbim de o investitie costisitoare, avem nevoie de un partener privat, caruia trebuie sa-i oferim posibilitatea sa-si recupereze investitia. De aceea, serviciile de urgenta trebuie sa functioneze in sistemul public de sanatate, iar celelalte dotari, clinici sau alte servicii, in sistem privat. Administrarea trebuie sa se faca in regim public-privat”, a mentionat Tise. Costurile de amenajare a Spitalului Regional de Urgenta sunt evaluate la peste 100 de milioane de euro. Cu toate acestea, „suntem judetul cel mai avansat din punctul de vedere al proiectului spitalelor regionale de urgenta”, potrivit lui Alin Tise.
“Spitalul Regional de Urgenta Cluj este prevazut sa aiba un numar de aproximativ 800 de paturi, in vederea inlocuirii cladirilor vechi si a gazduirii sectiilor functionale la momentul actual din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si, probabil, a altor sectii din municipiul Cluj-Napoca, necesare functionarii unui spital regional de urgenta, respectiv, in noul Spital Regional. Actuala cladire prezinta limitari in ceea ce priveste posibilitatea extinderii pe viitor. Un spital regional necesita un spatiu larg care sa permita extinderea in urmatorii 20-30 de ani. Totodata, spitalul regional trebuie sa permita si aterizarea elicopterelor de interventie si transport medical fara a fi necesara utilizarea ambulantelor, in vederea transportului pacientilor intre elicopter si Unitatea de Primiri Urgente”, arata o adresa a Ministerului Sanatatii remisa in luna mai.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.