Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCI Cluj) și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, au organizat miercuri, 7 august, ceremonia de inaugurare a statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu, personalitate istorică care a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei și a cucerit Budapesta.

Inaugurarea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu a avut loc pentru sărbătorirea a 100 de ani de când trupele române au ocupat Budapesta, în august 1919. La Ceremonia de dezvelire a statuii, care a avut loc la ora 11:00 în fața Facultății de Științe Economice și Gestiune a Afacerilor, au participat Mihai Dărăban, Președintele Camerei de Comerț și industrie a României, Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Dumitru Preda, Profesor Universitar și Valentin Tănase, artist plastic precum și un număr mare de cetățeni care și-au dorit să fie prezenți.

Evenimentul s-a deschis cu un onor militar după care a fost interpretat imnul de stat. Iar după sfințirea monumentului, voalul a căzut de pe inscripția cu numele Gheorghe Mărdărescu. Despre generalul Gheorghe Mărdărescu, fiecare dintre participanții care au luat cuvântul au spus doar cuvinte de laudă.

La Ceremonia de dezvelire a statuii, care a avut loc la ora 11:00 în fața Facultății de Științe Economice și Gestiune a Afacerilor, au participat Mihai Dărăban, Președintele Camerei de Comerț și industrie a României, Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Dumitru Preda, Profesor Universitar și Valentin Tănase, artist plastic.

Ministrul Apărării Naționale, dl. Gabriel Leș, a declarat: „Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, așa cum îl caracteriza Mareșalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepțional, un vizionar, un mare patriot și un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înțeles încă de la început pericolul comunismului și a acționat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acționat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia și Polonia. Mulțumesc Camerei de Comerț și Industrie a României pentru susținerea proiectului de edificare a monumentului Generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj, în inima Transilvaniei de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial.”

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: „Prezența atâtor oficialități astăzi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al însemnătății acestui moment și a importanței pe care Generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicația, efortul și perseverența Camerei de Comerț și Industrie a României de a duce la capăt acest proiect și sper să fie un model și pentru alte instituții, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărădrescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 și, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluția și răspândirea bolșevismului în Europa și poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României șansa de a avea 20 de ani de democrație”.

Președintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, a declarat: „Comemorarea și ceremonia de astăzi este posibilă la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, un lucru demn de toată lauda. România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română. Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român.”

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri care au avut loc în aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și a fost moderată de Președintele CCI Cluj, dl. Ștefan Florea Dimitriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.