Studenții clujeni se vor înghesui și anul acesta, majoritatea la aceleași prețuri, în caminele puse la dispoziție de universități. Chiar dacă se lauda cu o serie de îmbunătățiri ale condițiilor de cazare, universitățile de stat din Cluj-Napoca oferă studenţilor peste 12.000 de locuri de cazare în cămine, în timp ce numărul celor înscrişi pentru a urma cursurile acestor instituţii depăşeşte 72.000.

„UBB are pentru cei circa 44.000 de studenţi peste 5.000 de locuri de cazare în cămine, mai precis 4.964 pentru studenţi, 100 de locuri pentru sportivi şi 216 pentru doctoranzi. Repartizarea locurilor în cămine se face în funcţie de media la admitere sau din anul universitar precedent şi în funcţie de anumite criterii sociale. Tariful lunar pe loc în cameră de cămin este între 80 şi 220 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut, pentru că au crescut preţurile cu utilităţile – apă, gaz, încălzire. Este prima majorare după şase ani. Tarifele diferă în funcţie de numărul de paturi din cameră”, a declarat Laura Irimieş, purtatorul de cuvant al UBB, pentru Mediafax.

„La UTCN avem înscrişi în jur de 14.000 de studenţi la nivel de licenţă şi masterat, iar în cămine avem asigurate circa 4.300 de locuri, în două campusuri studenţeşti cu un total de şapte cămine. Tarifele nu s-au modificat faţă de anul trecut. Pentru un loc de cămin într-o cameră nemodernizată, tariful este de 110 lei pe lună, iar pentru unul într-o cameră modernizată este de 155 de lei, pentru studenţii de la buget. Pentru studenţii de la taxă, în cazul în care rămân locuri neocupate, tariful este de 150, respectiv 220 de lei, în funcţie de cameră, nemodernizată sau modernizată”, a declarat Daniel Sârb, purtatorul de cuvant al UTCN.

Cei peste 6.800 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” au la dispoziţie 1.600 de locuri de cazare în şapte cămine, un al optulea fiind în proces de renovare, care se va finaliza în luna februarie 2013. Tarifele la UMF au rămas neschimbate faţă de cele de anul trecut şi sunt cuprinse între 110 lei şi 250 de lei pe lună, în funcţie de condiţiile oferite.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) s-au pregătit pentru cei peste 6.500 de studenţi circa 1.000 de locuri de cazare în patru cămine, cu camere de patru paturi şi baie pe etaj.Prorectorul USAMV, Adrian Oros, a declarat că tarifele de cazare sunt cuprinse între 150 şi 170 de lei, dar acestea ar putea creşte.

Cea mai mică dintre universităţile de stat din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design (UAD), unde sunt înscrişi circa 1.100 de studenţi, oferă un număr de 130 de locuri în cămine, tariful fiind de 250 de lei pe lună, acelaşi ca anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.