Sucursala CF Cluj a încheiat contracte cadru de câteva sute de mii de lei prin care vrea să cumpere aproape 30.000 de mănuși și 10.000 de salopete pentru lăcătușii care lucrează în cadrul filialei clujene. Firma cu care a fost semnat unul dintre contracte îi aparține unui om de afaceri care primea informații despre contracte de la fostul șef CF Brașov, Costache Nicolau, trimis în judecată pentru corupție. Coincidența face ca fostul șef al sucursale clujene a CFR, Vasile Secară, a fost condamnat pentru acte de corupție care au avut legătură cu Brașovul.

Filiala CF Cluj a încheiat două contracte prin care vrea să cumpere 10.000 de salopete și 28.000 de mănuși pentru lăcătuși, pentru care era pregătită să plătească peste un milion de lei!

”Pentru achiziționarea acestor produse – costum salopete – entitatea contractantă intenționează să încheie un acord cadru pe o perioadă de 4 ani (48 luni), și contracte subsecvente pe o perioadă de 1 an. Cantitățile minime și maxime: – pentru contract subsecvent : minim: 1.400 buc. – maxim: – 2.000 buc. – pentru acord-cadru: minim: 2.000 buc. – maxim: 8.000 buc. Valoarea minimă și maximă: – pentru contract subsecvent : minim: 119.000 fără TVA – maxim: 170.000 fără TVA – pentru acord cadru: minim : 119.000 lei fără TVA – maxim: 680.000 lei fără TVA.(…) Pentru achiziționarea acestor produse – Mănuși de protecție rezistente la uzură și sfâșiere (lăcătus) – entitatea contractantă intenționează să încheie un acord cadru pe o perioadă de 4 ani (48 luni), și contracte subsecvente pe o perioada de 1 an. Cantitățile minime și maxime: – pentru contract subsecvent : minim: 5.000 buc. – maxim: – 7.000 buc. – pentru acord-cadru: minim: 7.000 buc. – maxim: 28.000 buc. Valoarea minimă și maximă: – pentru contract subsecvent : minim: 100.000 fără TVA – maxim: 140.000 fără TVA – pentru acord cadru: minim : 100.000 lei fără TVA – maxim: 560.000 lei fără TVA”. arată descrierea succintă a licitației.

Pentru început, filiala CF Cluj a încheiat cu firma Seda Invest contracte în valoare de 217.000 lei, fără TVA, iar cu SC N.G.M. COMPANY filiala clujeană a încheiat contracte în valoare de 816.000 lei, fără TVA. Asta pentru moment, întrucât contractele subsecvente vor continua să fie semnate cu fiecare ocazie cu care se lăcătușii vor rupe o mănușă sau vor sfâșia o salopetă.

Afaceri cu șurub la CFR

Firma  Seda Invest îi aparține lui Albert Ani Sebastian, care ocupă și funcția de administrator. El a fost conectat la fostul CF Brașov, Costache Nicolau, trimis în judecată pentru corupție alături de Claudiu Dumitrescu, fost director al Direcției Feroviare din Ministerul Transporturilor.

Costache Nicolau este suspectat și i-ar fi comunicat informații nedestinate publicității lui Sebastian Albert, administrator al firmei Seda Invest, pentru ca acesta din urmă să obțină un contract de achiziții echipamente de lucru pe care CFR l-a scos la licitație. În același sens, Costache ar fi intervenit la Direcția Comercială a CFR pentru a prelungi termenul limită, stabilit inițial pentru 5 iulie 2010, perioadă în care societatea privată să facă rost de obiectele în cauză. Costache i-ar mai fi propus lui Sebastian Albert un contract suplimentar, având ca obiect „achiziționarea de truse medicale de prim ajutor”. Aceleași documente ale anchetatorilor arată că în 26 august 2010, Seda Invest a mai primit de la RCF Brașov, cu sprijinul lui Costache Nicolau, un contract de achiziție a aproximativ 50.000 de topoare, licitat de CFR, urmând ca societatea să importe ulterior aceste bunuri.

De-a lungul timpului, firma Seda Invest a vândut CFR-ului apă minerală, halate,șuruburi, veste, etc.

Însă, principalul cap de acuzare al fostului director CF Brașov îl reprezintă, potrivit anchetatorilor, faptul că în 2 ianuarie 2013 ar fi primit suma de 20.000 euro de la Iorgu Ganea (sumă provenind din încasarea dividendelor de către Ganea și Comană de la firmele deținute), în schimbul banilor promițându-le sprijin celor doi oameni de afaceri pentru promovarea intereselor financiare ale firmelor acestora, cu predilecție ale Regiotrans.

În final, Costache a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a faptelor pentru care a fost trimis în judecată.

Vasile Secară, fostul șef CF Cluj, a plecat cu o condamnare la pachet

Fostul șef CF Călători Cluj, Vasile Secară, a fost condamnat de Tribunalul Brașov la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție în care a fost judecat alături de alți șefi din căile ferate. Înainte de a fi acuzat de corupție, Secară fusese promovat în structura centrală a CFR.

Potrivit anchetatorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Rădulescu Gheorghe – directorul SRTFC BRAŞOV (cercetat în aceeaşi cauză în stare arest la domiciliu), a efectuat acte de constrângere morală (ex. convorbire telefonică din care rezultă  ameninţarea cu evacuarea din locuinţa de serviciu şi cu desfacerea contractului de muncă) asupra unui angajat al SRTFC Braşov, cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunţe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Braşov, prin care solicita să fie repus în funcţia de director al SRTFC Braşov”, au scris procurorii în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Timp de mai bine de 10 ani, Vasile Secară a fost la conducerea regionale clujene a CFR Călători, iar demiterea lui a venit ca urmare a mai multor controale venite de la CFR SA şi Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii CFR de la Bucureşti au fost extrem de lacunari în ceea ce priveşte motivul controalelor, iar conform raportului de audit pe anul trecut, principalele nereguli depistate au constat în “- nereguli privind pregătirea tehnică a trenurilor de călători;- deficiențe privind respectarea și punerea în practică a ordinelor, dispozițiilor , instrucțiilor, reglementărilor în vigoare;- neconformități privind efectuarea controalelor la nivelul organelor cu sarcini de îndrumare și control din cadrul STFC, superficialitate privind întocmirea notelor de constatare și a rapoartelor de remediere;- aspecte privind nerespectarea programului de lucru și a disciplinei în serviciu; – nereguli privind repararea și întreținerea în exploatare a materialului rulant. În urma neregulilor constatate cu ocazia acestor controale s-au luat o serie de măsuri organizatorice, de remediere a neconformităților sau de tratare disciplinară a personalului vinovat, funcție de gravitatea faptelor”, se arată într-un raport de audit al CFR Călători.

Milioane de euro “trimise cu nașul” la CFR Cluj

Conform unui raport oficial al Curții de Conturi, se știa că la CFR Cluj se fac afaceri cu terenuri. Conform raportului respectiv, la CFR Cluj, prejudiciul a fost constat prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate

“La SRCF Cluj Curtea de Conturi a depistat plăţi nelegale pentru lucrări neefectuate, cheltuieli indirecte şi cota de profit aferentă acestora  la obiectivele “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 12 + 908, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida” şi “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 8 +582, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida”.  În timpul controlului prejudiciul constatat a fost recuperat  şi virat în contul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”. Tot la CFR Cluj, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că managerii nu au evaluat şi  nu au înregistrat în evidenţa contabilă terenurilor în suprafaţă de 167.453 m.p.

La nivel naţional s-a descoperit că cei de la CFR au cheltuit ilegal 13,4 milioane de euro. La CFR Cluj, prejudiciul a fost constat prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.