Sucursala clujeană a CFR SA a cheltuit peste 30 de milioane lei pentru modernizarea câtorva treceri la nivel de cale ferată. Majoritatea banilor, peste 23 milioane lei, fără TVA, s-au dus în conturile firmei GDO Mov Impex, care îi aparține lui Vasile Goie, unul dintre abonații la contractele date de CFR. Restul merg spre firma lui Liviu Saramat, un om de afaceri care a fost unul dintre beneficiarii despăgubirilor de milioane făcute de ANRMAP, și o societate controlată de un mediator mureșean, investigat anterior pentru afaceri ilegale legate de contractele date de Căile Ferate Române. Goie este atât de ”lipit” de șefii de la CFR SA încât până și Curtea de Conturi a României a notat într-un un raport despre mărinimia CFR SA față de firmele lui.

Contractele din cadrul licitației ”MODERNIZARE TRECERI LA NIVEL PE RAZA SRCF CLUJ – 12 TN – 7 LOTURI (proiectare și execuție)” au ajuns, în mare parte, la firma GDO MOV Impex, care aparține soților Delia și Vasile Goia. El este administrator, iar ea singurul acționar.

Din peste 30 de milioane de lei, fără TVA, firma familiei Goia a câștigat contracte de peste 23,6 milioane lei, fără TVA. Potrivit descrierii succinte a licitației banii vor fi cheltuiți pentru ”modernizare treceri la nivel – 12 TN – 7 loturi (proiectare + execuție): din considerente legate de creșterea nivelului de siguranță a circulației, este necesară înlocuirea semnalizării rutiere existente (bariere – tip B / instalații automate de semnalizare rutieră fără semibariere – tip SAT /  indicatoare rutiere – tip IR) cu semnalizare cu instalații automate de semnalizare rutieră cu semibariere – tip BAT. Cele 12 treceri la nivel sunt împărțite în 7 loturi”, arată documentul licitației, iar majoritatea loturilor au fost câștigate de SC GDO Mov Impex.

Firma patronată de Vasile Goia, împreună cu soția GDO MOV Impex din Baia Mare a primit de la CFR contracte care i-ar putea face pe toți nașii din sucursala CFR Cluj să fluiere de admirație.

CFR i-a plătit aproximativ 4,5 milioane de lei lui Vasile Goia și soției lui pentru ca firma lui, GDO MOV Impex, să execute lucrări de implementare a cerințelor Schengen în punctele de trecere a frontierei – stația CF Halmeu.

Spre exemplu, pentru gara din Băbeni, o haltă în care aproape că nu mai oprește nici un tren, statul român, prin Sucursala CFR Craiova, a dat firmei SC GDO Mov Impex SRL suma de 108.841.00 de lei. De asemenea, un alt contract, tot pentru vopsirea podurilor, a fost atribuit aceleiași firme. De data aceasta valoarea lui a fost de 189.873 de lei. Într-un raport făcut anul trecut, Curtea de Conturi a găsit mai multe nereguli la contractele încheiate de compania de stat. Printre nereguli se numără și contractul de reparaţii la cablurile instalaţiilor SCB pe raza secţiei CT2 Bacău BLA: Orbeni-Fărăoani, încheiat cu SC GDO MOV Impex SRL Baia Mare. Culmea este că fix același contract este licitat și anul acesta de CFR SA, iar valoarea lui este de aproximativ 380.000 de lei.

Milioane din poduri vopsite

O altă serie de contracte prin care CFR a sifonat bani spre firmele lui Vasile Goie sunt cele de vopsire a podurilor din infrastructura căilor ferate. Pentru aceste servicii, CFR a plătit 797.787 de lei, fără TVA,  firmei Velmanit, societate care are legături cu GDO Mov Impex.

Patronul Velmanit, Huja Daniel are 25 de ani, şi afacerile firmei lui au însumat, în 2016 peste patru milioane de lei. Este din satul Trip, comuna Bixad, de unde provine și Vasile Goie.

El nu a fost mereu patronul acestei firme. În 2012, el a fost numit acţionar şi administrator al acestei societăţi de către Vasile Goie, cel care deţinea societatea. ”DECIZIA NR. 2 din 26.03.2012 a asociatului unic al S.C. VELMANIT IMPEX – S.R.L., J40/9687/1995, cod unic de înregistrare 7913549, sediul: Bucureşti, sectorul 1, bd. Dinicu Golescu nr. 23-25, bl. B, sc. 3, et. 9, ap. 81. Subsemnatul GOIE VASILE, cetăţean român, născut în Negreşti-Oaş, jud. Satu Mare, la data de 23.03.1972, domiciliat în, jud. Satu Mare, localitatea Negreşti-Oaş, Str. Stadionului nr. 1A, posesor al C.I. … eliberată la data de 27.04.2006 de Politia SPCLEP Negreşti-Oaş, CNP …., am hotărât:1. Cesionarea tuturor părţilor sociale către dl Huja Daniel-Iacob, născut în oraşul Negreşti-Oaş, jud. Satu Mare, la data de 14.01.1992, domiciliat în satul Trip nr. …, comuna Bixad, jud. Satu Mare, CNP …. , având CI seria …, eliberată la data 14.01.2010. În urma cesiunii, valoarea capitalului social rămâne aceeaşi, de 200 lei, iar structura capitalului va fi:Huja Daniel-Iacob – 20 părţi sociale x 10 lei=200 lei capital social, participarea la profit şi pierdere va fi de 100%”, arată decizia de cesionare a firmei.

Firma soților Goie se numără printre câștigătorii unui mega-contract de peste 50 de milioane de lei pus la bătaie de CFR pentru reparația a aproximativ 20 de poduri. Contractul a fost câștigat în asociere cu firma austriacă  IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT M.B.H

Treceri de milioane

Pentru aducerile la nivel, sucursala clujeană a CFR a mai semnat un contract, în valoare de 9.457.121 lei, fără TVA, cu SAN ELECTROTERM GRUP, dar lucrările au fost câștigate în parteneriat cu GDO Mov Impex.

Un alt contract, în valoare de 2.980.000 lei, fără TVA, a fost câștigat de  ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII CAI FERATE SA, companie controlată de  Saramat Liviu. El face parte din lista scurtă a beneficiarilor despăgubirilor ”cu cântec” acordate de ANRMAP. Partener de afaceri cu Saramat în această firmă este Gheorghe Ciuvăţ, care s-a ocupat, uneori, de sponsorizări politice.

4,2 milioane lei pentru afaceriști acuzați de afaceri necurate cu CFR-ul

CONSTRUCTII FEROVIARE MURES a încheiat un contract cu sucursala clujeană în valoare de 4.222.200 lei, fără TVA. Firma îi aparține lui DICUI DELIA ZOITA (99% din acțiuni) și Homorozeanu Mihai. Prin această societate a trecut CUTIERU IOAN fost director la Regionala CFR Bucureşti. În urmă cu câțiva ani, potrivit unui anunț făcut de IPJ Mureș, acționarul majoritar are probleme cu legea. Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor — I.P.J. Mureş au dispus începerea urmăririi penale faţă de Dicui Delia Zoiţa, administrator în cadrul S.C.Construcţii Feroviare Mureş S.A Tg. Mureş, şi Naşca Grigore, administrator al S.C. Giganţi Serv S.R.L. Sighişoara, sub aspectul săvârşirii de către aceştia a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Cei doi au fost acuzați că au determinat funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A., dar şi de la subunităţile regionale şi teritoriale ale acestei companii,să recepţioneze lucrări şi să deconteze devizele aferente acestora, în pofida realizării unor prestaţii parţiale sau defectuoase, ce au ca obiect reabilitarea unor elemente ale infrastructurii feroviare administrate de Regionala CF Braşov. Prin faptele lor, membrii reţelei au prejudiciat patrimoniul Companiei Naţionale Căile Ferate Române, cu 2.600.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here