La finele lunii trecute, s-a deschis o sesiune de depunere de proiecte pe trei submăsuri ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar pe submăsura 4.3A – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – s-au epuizat fondurile în primele minute de la deschiderea sistemului. Cele mai multe proiecte depuse în primele minute provin din Cluj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Dolj şi Timiş.
Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene la Agenţia de Dezvoltare Rurală. Cele 24 de milioane de euro ce ar fi trebuit să ajungă pentru tot anul au fost epuizate în şase minute. Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control să facă verificări.
Suspiciunile au legătură cu alocarea de fonduri pentru refacerea infrastructurii agricole, mai precis drumuri în mediul rural. Alocarea financiară din fondurile europene depăşeşte 24 de milioane de euro, bani ce s-au epuizat foarte repede.
Termenul de depunere a proiectelor a început pe 25 mai, la 9 dimineaţa, iar toate fondurile au fost alocate în numai şase minute. Este vorba despre 25 de proiecte, iar principiul după care s-au dat banii fiind primul venit-primul servit.
În urma unor reclamaţii ale celor care nu au mai apucat să depună proiecte, ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Agenţia pentru Investiţii Rurale, mai ales că, potrivit unor surse, formularele au fost schimbate cu o seară înainte.
Scopul submăsurii 4.3A
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul submăsurii 4.3A este îmbunătăţirea performanţei economice a tuturor fermelor şi facilitarea restructurării şi modernizării fermelor, în special în vederea creşterii participării şi orientării către piaţă, cât şi a diversificării agricole, îmbunătăţirea performanţei economice a pădurilor, cât şi eficientizarea utilizării apei în agricultură.
Horia Şulea, primarul celei mai mari comune din Cluj, Floreşti, este unul dintre cei care au trecut prin această experienţă pe care a povestit-o Gazetei de Cluj.
”Printr-un comunicat AFIR s-a specificat modelul de finanţare ce se va depune a doua a zi la ora 9:00 dimineaţa. Modelul de finanţare l-au comunicat (n.r. – AFIR) cu o zi înainte la ora 15:00. Între timp, la 19:35 au schimbat modelul de finanţare şi a doua zi dimineaţa, când am intrat pe site-ul AFIR să încărcăm proiectul, care are 200 de pagini, deci durează pentru a fi încărcat, la ora 9:03 a apărut un mesaj prin care ne-a dat eroare. Nu se mai putea încărca nimic pe site. La câteva minute, a apărut pe site precizarea că fondurile sunt insuficiente, deşi au fost 24 milioane de euro pentru 25 de proiecte pe ţară. Practic, în trei minute nu ai timp fizic să încarci documentele, indiferent de ce calculator performant ai avea.
Pasul următor a fost adresarea către AFIR şi către alte instituţii prin care voiam sa ne explice de ce la ora 9:03 nu s-a mai putut accesa nimic. Ei ne-au explicat că de la Ministrul Agriculturii s-a trimis un control să vadă cauza suspendării sesiunii. Trebuie soluţionată problema!
S-au făcut eforturi mari pentru a se depune acest dosar. Pe lângă timpul investit, au fost şi eforturi financiare, având în vedere că nu a fost simplu să pregătim o astfel de documentaţie. Am avut nevoie de tot felul de documente şi avize”, a povestit Gazetei, Horia Şulea.
AFIR dă explicaţii
După acest episod neplăcut, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a trimis un comunicat de presă prin care explică motivele epuizării fondurilor. Motivul susţinut de aceştia
”Fondurile pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în şase minute de la deschiderea sesiunii
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că alocarea financiară pentru Submăsura 4.3A — Infrastructura de acces agricolă, aferentă sesiunii anuale 2016, a fost epuizată.
Astfel, în primele şase minute de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 09.00, au fost depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare şi Timiş.
‘Suntem bucuroşi de acest aflux de cereri pentru infrastructura rurală şi este o dovadă că Programul a început să se deruleze la capacitate maximă. Nevoia de finanţare în mediul rural este uriaşă şi orice alocare pe care autorităţile ar face-o este insuficientă, dar fiecare ban care ajunge în satul românesc este important’ a declarat Eugen POPESCU, directorul general al AFIR.
Reamintim că începând cu 25 mai 2016 au fost deschise sesiunile anuale de depunere pentru Submăsurile 4.3.A — Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice — Infrastructura de acces AGRICOLĂ, 7.2 — Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 7.6 — Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Termenul maxim pentru depunere, în cazul în care fondurile nu se epuizează între timp, este 31 octombrie 2016, ora 16.00”, se arată în comunicatul de presă emis de AFIR.
Fonduri europene blocate, investiţii în impas
Mai bine de jumătate de an nu au fost fonduri europene în România, iar Guvernul Cioloş nu a făcut nimic în această privinţă, fondurile au fost blocate complet. România ar fi putut lua de la UE 19 miliarde de euro, dar a reuşit să absoarbă doar 14 miliarde de euro.
România a ajuns la finalul anului trecut la o rată de absorbţie de 74,3%, în ultimele zile de „graţie” ale fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013. Rata de absorbţie a crescut cu aproximativ 23% în doar o lună, în condiţiile în care la finalul lui noiembrie a anului trecut aceasta se situa la 60%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.
„În această lună de final de an am depus alături de echipa mea toate eforturile pentru a îndeplini obligaţiile din contractele cu beneficiarii proiectelor din fonduri structurale 2007-2013, iar astăzi, în ultima zi din 2015, procentul plăţilor efectuate către beneficiari a atins nivelul de aproximativ 75%. Astfel, de la preluarea mandatului, în luna noiembrie, s-au realizat plăţi către beneficiari de peste 10% din totalul plăţilor efectuate începând cu anul 2007“, a precizat Aura Răducu, cea care a devenit ministru al fondurilor europene odată cu instalarea guvernului tehnocrat Cioloş, într-un comunicat.
Deşi rata de absorbţie a fondurilor europene a „explodat” în ultima lună din 2015, România tot consemnează o pierdere de circa 5 miliarde de euro din bani europeni, aceasta fiind suma pe care nu a reuşit să o atragă în ultimii nouă ani pentru a ajunge la stadiul ţărilor din vest atât la nivel de infrastructură, cât şi la nivelul veniturilor pe care le au locuitorii sau la capitolul condiţii de trai. Per total, României i-au fost alocate fonduri europene în valoare de 19,1 miliarde de euro.