Un clujean acuză că expertiza judiciară realizată în cadrul procesului în care se judecă de ani buni pentru o parcelă de teren ar trebui anulată pentru că ea nu a fost făcută de un expert judiciar autorizat, ci de unul agricol. Iuliu Oros, deține, potrivit unei adrese a Ministerului Justiției, profesia de expert agricol. Cu toate acestea, până în 2013 el a realizat expertize judiciare topografice și de cadastru pentru procesele Judecătoriei Huedin, iar după aceea a fost angajat în cadrul administrației locale la biroul de urbanism.
De peste 10 ani, familia Albu din Valea Drăganului se judecă cu familia Dumitraș, din aceeași localitate, pentru o parcelă de teren. În cadrul procesului, magistratul a solicitat realizarea unei expertize judiciare, iar persoana aleasă pentru realizarea ei a fost Iuliu Oros.
”Persoana aceasta, Iuliu Oros, care a realizat expertiza nu este expert judiciar. Cel puțin așa spune o adresă de la Ministerul Justiției. Cu toate acestea, în timpul procesului judecătorul i-a spus jandarmului care asigura ordinea în sala de judecată să aleagă un număr. El a spus 7, iar judecătoarea a zis că de expertiză se va ocupa Iuliu Oros. A făcut expertiza total anapoda folosindu-se de niște documente false. Am și făcut plângeri penale pe care poliția nu vrea să le ancheteze sperând că va interveni prescripția, cum e la modă acum!”, spune unul dintre membrii familiei Albu.
”Ca urmare a cererii dumneavoastră, înaintată Ministerului Justiției și înregistrată cu numărul de mai sus, prin care se solicită informații cu privire la domnul Iuliu Oros, expert tehnic judiciar în specializarea ”Agricultură”, înscris în Tabelul Nominal al experților tehnici judiciari comunicat Biroului local pentru expertize judiciare tehnice și contabile din cadrul Tribunalului Cluj, vă comunicăm următoarele: În urma consultării programului informatic ”Experți Tehnici Judiciari”, s-a constat că, în anul 2009, domnul Oros Iuliu deținea calitatea de expert tehnic judiciar în specializarea ”Agricultură”. De asemenea, domnul Oros Iuliu figurează în prezent suspendat, la cerere, pentru motive de incompatibilitate, prin decizia 228/13.11.2013”, arată răspunsul Ministerului Justiției.
Problema constă în faptul că, potrivit unui expert tehnic judiciar expertizele realizate de Oros ar trebui să fie declarate nule.
”Experții agricoli fac cu totul alt tip de lucrări decât experții topo sau de lucrări de cadastru. Ei se pot ocupa sau pot fi consultați pentru gestionarea sau administrarea de ferme agricole, estimarea culturilor, evaluarea daunelor agricole sau alte lucrări de consultanță care sunt incidente domeniului agricol. Ei nu sunt asimilați experților topo sau de cadastru care fac cu totul alt fel de lucrări”, spune unul dintre experții judiciari clujeni care a cerut păstrarea anonimatului.
După expertiza realizată de Oros, în cadrul procesului, familia Albu a cerut o contraexpertiză judiciară iar instanța a dispus ca expertiza să fie realizată de o societate specializată la care era angajat expertul contestat.
Întrebat despre cum comentează faptul că expertizele realizate de el ar putea fi anulate, Iuliu Oros spune că, la un moment dat, experții agricoli au fost asimilați celor topo.
”Eu mi-am depus legitimația acum 10 ani, când m-am angajat la primărie. Atunci făceam expertize pentru că nu existau experți topo. Când am făcut expertizele, experții agricoli erau asimilați cu experții topo”, a declarat Oros.
Expertul judiciar consultat de Gazeta de Cluj și legislația nu fac referiri la asimilarea experților agricoli de către cei topo.
Afacerile imobiliare merg, poliția stă
Disputa dintre cele două familii pentru parcela de teren a ajuns și pe masa procurorilor și a polițiștilor puși să cerceteze mai multe falsuri.
Problema gravitează în jurul unei hărți cadastrale care, inițial, a fost considerată dispărută pentru ca mai apoi să fie trimisă, fără nicio formalitate unuia dintre polițiștii care anchetează cazul.
Potrivit declarațiilor făcute de Ioan Albu, ”în 2009 sau 2010, o persoană pe nume Iuliu Oros a procedat la efectuarea de măsurători pe terenul său. Fiind întrebat cu privire la prezența pe terenul său, Iuliu Oros a precizat că efectuează măsurători ale drumului public. Ulterior, Ion Albu a fost chemat în judecată de către Ana Dumitraș și Ioan Dumitraș pentru desființarea titlului de proprietate pe care îl deține. Documentația pentru întabularea dreptului de proprietate al soților Dumitraș a fost efectuată de numitul Iuliu Oros, prin întocmirea unui raport de expertiză. În cuprinsul acestei expertize a fost cuprinsă și planșa nr 3 și nr topo 166, planșă cu privire la care există indicii că ar fi fost falsificată și care a determinat persoana vătămată Ioan Albu să formuleze plângerea penală în urma căreia s-a format prezentul dosar penal”.
După ce Iuliu Oros a realizat expertiza respectivă, planșa topo 166 a dispărut complet de la Biroul de Carte funciară din Huedin.
Nu este un caz singular în care hărțile sau cărțile funciare dispar chiar din sediul birourilor de carte funciară.
În urmă cu câțiva ani, din sediul OCPI Cluj au dispărut zeci de mii de documente. În 2004, momentul când s-au predat C.F.-urile de la Judecătorie la Cadastru au dispărut mai multe CF-uri. Mai exact, la nivelul judeţului Cluj, conform procesului verbal de predare-primire încheiat între cele două instituţii, 21.501 de Cărti Funciare au fost declarate lipsă. Este extrem de ciudat cum se poate ca dintr-o instituţie a statului să poată dispărea atâtea documente oficiale originale.
Poliția clujeană sau procurorii nu s-au autosesizat niciodată în legătură cu pierderea documentelor respective. O parte din foile de C.F. care figurează ca fiind lipsă sunt dispărute în perioada 2005-2007. Interesul pentru ca aceste Foi Funciare să dispară este al „samsarilor” imobiliari care pot face bani frumoşi dintr-un act lipsă. Ei profită de faptul că cineva nu îşi poate dovedi proprietatea asupra unui imobil, pentru a-şi reconstitui acest drept pe numele lor.
Avere de viceprimar făcută cu expertiza lui Oros
Multe dintre expertizele realizate de Oros au stat la baza averilor unor persoane publice. Este vorba despre fostul viceprimar al Comunei Poieni care, înainte de a pierde funcția avea o avere impresionantă.
Averea fostului viceprimar din Poieni, care a fost în funcție pentru aproximativ 20 de ani, cuprindea peste 100 ha de pădure, un apartament de lux în staţiunea Felix din Oradea, un apartament într-un complex de lux din Mamaia, un apartament în oraşul Cluj-Napoca şi o impresionantă vilă în Valea Drăganului. O mare parte din pădurea moștenită de Negru a fost dobândită cu ajutorul unei expertize realizate de Iuliu Oros.