Svetlana COROBCEANU: „Teroristul” Alexandru Bejan, pe banca acuzaţilor

Un dosar prin care se urmareşte discreditarea liceelor cu predare in limba romana
La 14 septembrie curent, la Tiraspol a avut loc prima şedinţa de judecata in cazul lui Alexandru Bejan, elev in clasa a XII-a la Liceul roman „Lucian Blaga”, acuzat de serviciul de securitate separatist de terorism. Autoritaţile de la Tiraspol au interzis familiei sa-şi ia un avocat din dreapta Nistrului care sa-i reprezinte in instanţa. Cu o zi inainte de şedinţa, avocatul de la Tiraspol, Dmitri Dimitrov, pentru serviciile caruia mama baiatului, Tatiana Bejan, a platit deja 750 de dolari, a avut grija sa-i asigure ca baiatul va fi incarcerat la Tiraspol imediat dupa şedinţa.
Sub influenţa acestor cuvinte, in dimineaţa zilei de vineri, la doua saptamani dupa inceperea anului şcolar, Alexandru şi-a pus haine mai calduroase pe el, iar Tatiana, mama baiatului, a pregatit o sacoşa cu merinde. La judecata li s-au alaturat cei 34 de colegi, profesorii şi administraţia liceului. Sala de judecata s-a dovedit neincapatoare. Li s-a permis sa intre doar catorva profesori, conducerii liceului şi altor caţiva colegi de-ai baiatului. In sala era prezent şi un reprezentant al misiunii OSCE.

A cerut un traducator

Directorul liceului, Ion Iovcev, ne informeaza ca prima şedinţa urma sa aiba loc in august, dar atunci autoritaţile separatiste au cerut ca şedinţa sa se desfaşoare cu uşile inchise. S-au opus, din aceasta cauza procesul a fost amanat pentru 14 septembrie. Şedinţa de judecata a durat vreo 25 de minute. Potrivit directorului liceului, baiatul era emoţionat şi confuz. Procesul a avut loc in limba rusa. Alexandru a solicitat un traducator: „Imi venea greu sa inţeleg ce vorbesc. Mi-au spus ca data viitoare imi vor aduce un traducator. Aşteptam sa fiu incatuşat, eram pregatit psihologic pentru aşa ceva. Mama mi-a luat biscuiţi, ceai. Mi-e teama ca aş putea fi inchis pentru ceea ce n-am facut”, a declarat pentru JURNAL Alexandru.
In cadrul procesului, acesta a negat categoric toate acuzaţiile. La solicitarea apararii, dupa ce elevul a cerut traducator, procesul a fost amanat pentru 15 octombrie. „Mi-a fost mai uşor ca alaturi au fost colegii mei şi profesorii, m-am simţit mai sigur”, ne spune Alexandru. „Procesul nu are loc doar impotriva lui Alexandru, se urmareşte scopul de a lovi in imaginea liceului nostru, singurul cu predare in limba romana din Tiraspol”, susţine directorul liceului Ion Iovcev.

Intimidaţi de avocat

Alexandru Bejan face parte dintr-o familie cu trei copii. Locuiesc doar cu mama lor intr-un apartament modest din Tiraspol. Tatiana Bejan lucreaza vanzatoare. Unicul venit al familiei este salariul acesteia de 1500 de ruble (circa 1600 de lei). Avocatul le-a cerut iniţial 400 de dolari, iar inainte de prima şedinţa de judecata a mai cerut inca 350 de dolari. „Am luat ultimele economii din casa, am mai imprumutat bani de la prieteni. E o suma mare pentru mine. Ştiu ca baiatul meu este nevinovat, dar avocatul ne-a spus: „Şansov net” („Nu exista şanse” – n.red.). Acest lucru ma ingrozeşte”, ne spune Tatiana Bejan.
Solicitat telefonic de JURNAL, Dmitri Dimitrov a declarat in limba rusa ca nu discuta despre cazurile clienţilor sai la telefon. Intrebat cum se inţelege cu baiatul, din moment ce acesta in instanţa a spus ca inţelege cu dificultate limba rusa, Dimitrov a raspuns nemulţumit: „Nu ştiu daca cunoaşte sau nu limba rusa, personal nu cunosc moldoveneasca. Orice intrebare o puteţi adresa familiei”, a spus acesta.

I-au interzis sa treaca Nistrul

Anterior, autoritaţile separatiste au organizat o percheziţie in apartamentul in care locuieşte elevul. „N-au luat nimic. Mama era speriata, deoarece ei au venit şi m-au luat de la liceu, dupa care au mers acasa şi au facut percheziţia. Iniţial, nici nu inţelegeam bine ce vor de la noi”, ne mai spune Alexandru.
Pe moment, autoritaţile separatiste au emis pe numele elevului o interdicţie de a parasi regiunea. La solicitarea administraţiei liceului, sub semnatura directorului, i s-a permis sa treaca o singura data Nistrul, ca sa-şi poata perfecta buletinul de identitate.
Alexandru viseaza sa absolveasca 12 clase, dupa care sa mearga sa-şi faca studiile la Chişinau. „Vreau sa devin psiholog sau cosmetolog. Acum, insa, nu ştiu cum se vor derula lucrurile. In cazul in care vor considera ca ma fac vinovat, risc sa fiu inchis pentru şapte–opt ani. Nu-mi da pace gandul ca aş putea fi inchis pentru nimic. Dorm rau”, ne spune deprimat tanarul.
Pledeaza nevinovat
Amintim ca Alexandru Bejan este acuzat in dosarul „Teroristul”, dupa cum arata pagina web a kgb-ului de la Tiraspol, dosar iniţiat inca in aprilie 2011 in baza unei scrisori anonime adresate şefului aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol. Autorul scrisorii anonime cerea sa i se restituie 2300 de dolari care i-ar fi fost sustraşi de angajaţii miliţiei transnistrene, in caz contrar ameninţa ca va impraştia mercur in gradiniţele de la Tiraspol.
Potrivit juristului de la Promo Lex, Alexandru Zubco, la secţia miliţiei oraşeneşti au fost aduşi mai mulţi minori care au fost obligaţi sa copieze de mai multe ori scrisoarea. Printre aceştia se numara şi Alexandru, anterior ajuns in evidenţa miliţiei pentru un act de huliganism.
Ulterior, autoritaţile transnistrene au declarat ca expertiza grafologica a demonstrat ca Alexandru ar fi autorul scrisorii anonime. El a fost citat de KGB, unde i s-a spus ca trebuie sa scrie o scrisoare de autodenunţ. A fost intimidat timp de şase ore. Deşi s-a simţit nevoit sa-şi recunoasca vina, Alexandru Bejan susţine ca nu el este autorul scrisorii de ameninţare şi pledeaza nevinovat. (RGN Press)

Jurnal de Chisinau
Romanian Global News face apel la toate mijloacele mass-media romanesti si la toate asociatiile  romanesti din lume pentru mediatizarea cazului lui Alexandru. De asemenea rugam asociatiile romanesti sa ceara ministerelor de externe ale statelor de rezidenta sa se implice in urmarirea evolutiei procesului politic de la Tiraspol in care separatistii pro rusi incearca condamnarea unui adolescent nevinovat numai pentru ca invata la un liceu cu predare in limba romana si pentru a intimida pe colegii si profesorii sai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.