Primaria Targu Mures a incasat in anul 2007 o taxa ilegala. Conform "Codului Fiscal 2007" taxa de viza pentru eliberarea autorizatiei pentru desfasurarea unei activitati economice pentru persoane fizice autorizate si Asociatii Familiale este maxim de 30 lei in mediul urban. In Targu Mures Primaria a incasat in acest an o taxa in valoare de 60 lei. Mii de agenti economici au fost furati de administratia lui Florea.</b>

Patronul unei firme din Targu Mures, Radu Voinea acuza Primaria municipiului de furt calificat din buzunarele comerciantilor targumureseni. "Pentru anul 2007 am platit taxa de viza pentru eliberarea autorizatiei pentru desfasurarea unei activitati economice in valoare de 60 de lei. Conform Codului Fiscal actualizat in 2007 acea taxa putea fi cu o valoare maxima de 30 de lei. Printr-o hotarare ilegala a Consiliului Local s-a impus aceasta taxa care este in contradictie cu legea", a delarat Voinea. Omul de afaceri crede ca Primaria va trebui sa dea banii inapoi tuturor celor care in 2007 au platit aceasta taxa. "Este anormal ca sa platim noi cei din Targu Mures mai multi bani decat restul tarii. Este vorba aici de cateva miliarde care au fost scoase din buzunarele noastre pentru a umple conturile Primariei", s-a mai plans Voinea. Acesta ne-a mai spus ca are un raspuns din partea Ministerul Economiei si Finantelor care ii confirma faptul ca modificare facuta in Codul Fiscal trebuia aplicata incepand cu 1 ianuarie 2007. "Referitor la adresa dvs. Nr. 45/2007 inregistrata la Ministerul Economiei si Finatelor sub numarul 261668/2007 va comunicam urmatoarele:

Prevederile art. 268, alin 1^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile urmatoare se aplica astfel: pentru autorizatiile eliberate in anul 2006 sau anterior acestui an vizarea se face pana la 31 decembrie 2007. Pentru autorizatiile eliberate in anul 2007 vizarea lor se face pana la data de 31 decembrie 2008. Potrivit articolului mentionat, taxa de viza reprezinta 50 la suta din cuantumul taxei prevazute la alin. 1, taxa care pentru mediul urban este de 57 lei", se arata in raspunsul semnat de Cornelia Petreanu, directorul general al Directiei Generale de Legislatie Impozite Directe din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Raspunsul Primariei Targu Mures, la aceeasi cerere a fost total diferit. "Taxa privind viza pentru anul 2007 (in cuantum de 60 lei) aferenta Avizului de functionare pentru structura de vanzare pe care o administrati a fost stabilita HCL nr. 384/30.11.2006", se arata in raspunsul Primariei. Daca in raspunsul ministerului reiesea clar ca taxa este de maxim 26,5 lei (plus un procent calculat pe baza inflatiei) in cel al Primariei valoarea era de 60 lei. Cu alte cuvinte mai mult decat dublu fata de cea normala.

Contribuabilii

pot sa-si ceara banii inapoi

Subprefectul judetului Mures, jurista Zamfira Pora ne-a explicat cum ar trebui sa functioneze legea in acest caz. "In principiu ar trebui aplicata dispozitiile legii Cadru, in cazul de fata Codul Fiscal actualizat in 2007. Totusi hotararea CL Targu Mures s-a adoptat anterior modificarilor survenite in Codul Fiscal, la momentul emiterii hotararii nefiind constatate aspecte de nelegalitate. Modificarea din Codul Fiscal a fost impusa de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana iar Guvernul s-a conformat si a stabilit taxa la cuantumul de 50 la suta din 54 lei. Modificarile Codului Fiscal fiind publicate in Monitorul Oficial, Primaria Targu Mures trebuia sa se sesizeze. Toti cei care au platit aceasta taxa pot sa ceara banii inapoi pe cale administrativa sau in instanta", a declarat Zamfira Pora.

Care este explicatia Primariei

Chestionati referitor la aceasta situatie, expertii din cadrul Primariei Targu Mures ne-au explicat ce a dus la aceasta situatie. "Paragraful din codul fiscal care prevede ca taxa de viza este 50 la suta din suma stabilita de Guvern pentru acel an se va aplica doar din 2008. Cu alte cuvinte cei care vin pana in 31 decembrie sa achite aceasta taxa vor avea de platit doar 31,5 lei. Acest lucru se aplica doar persoanelor fizice autorizate si Asociatiilor Familiale nu si societatilor comerciale care vor avea de platit 63 lei", ne-a declarat oficialul Primariei. Taxa a fost stabilita in 2006 printr-o hotarare a CL Targu Mures.

Primaria in serviciul

cetateanului!

Doi functionari publici ai Primariei s-au aratat ofensati de faptul ca un cetatean insista sa-si apere drepturile. Contactati telefonic ei au uitat politetea acasa. "Cautati-va de lucru" sau "Eu nu stau aici sa va ascult pe dumneavoastra" au fost expresiile unor functionari platiti din bani publici.

Radu Voinea: Alo. Sa traiti! De la Demaprodcom sunt Voinea. Cu cine am onoarea?

Lucian Olaru: Cu Lucian Olaru.

R.V.: Domnule Olaru foarte bine ca v-am gasit. Greu va gasesc. Domnule, noi am avut probleme cu taxa asta de viza pentru 2007. Am trimis o adresa catre Primarie si catre ministerul finantelor in legatura cu aceasta taxa. Eu maxim trebuia sa platesc pentru acest an 30 de lei conform raspunsului primit de la Minister. In raspunsul dumneavoastra scrie ca cuantumul acesta se va aplica abia din 2008. Acum a fost sedinta de CL Targu Mures. Aveti idee cat va fi taxa in 2008?

L.O.: S-a aprobat o taxa de 63 lei. Stati un moment sa va dau pe altcineva la telefon.

R.V.: Alo. Cu cine am onoarea?

Constantin Oprica: Cu Constantin Oprica.

R.V.: Hai sa va spun ce raspuns mi-a dat Primaria la cererea mea. Acolo imi spune ca taxa pentru 2008 va fi 50 la suta din taxa instituita pe anul fiscal 2007. Stiti cat a fost fixata taxa pe 2007? Va spun eu: 50 de lei. Cat este 50 la suta din 50 de lei?

C.O.: Poate 50 la suta din taxa instituita pe 2008.

R.V.: Nu domnule. In raspunsul Primariei 6063/5 din 11.05.2007 scrie ca pentru anul fiscal 2007.

C.O.: Este o neintelegere din partea dumneavoastra. Pentru anul 2008 taxa de viza e de 50 la suta din valoarea stabilita. Ea este de 63 lei. Taxa pentru viza este de 31,5 lei.

R.V.: Si banii pentru taxa dublata in 2007 cine ii da inapoi?

C.O.: Care bani. Ca hotararea a ramas.

R.V.: Stati putin. Ca Ministerul Economiei si Finantelor spune altceva. In raspunsul nr. 261668/10.08.2007 el specifica faptul ca "taxa de viza reprezinta 50 la suta din cuantumul taxei prevazute la art. 268 alin. 1, taxa care pentru mediul urban e de 57 de lei".

C.O.: Cati bani doriti inapoi?

R.V.: Vreau ca tot orasul sa primeasca acesti bani inapoi.

C.O.: Vreti pentru dumneavoastra acesti bani?

R.V.: Nu domnule. Eu vreu doar banii care i-am platit anul acesta adica cei 30 de lei luati in plus de Primarie. Si eu si toti cei care au platit acesti bani fiind inselati de Primarie!

C.O.: Da, dumneavastra sunteti avocatul poporului?

R.V.: Nu, domnule. Am facut o asociere cu toti care au platit.

C.O.: Nu va cred domnule.

R.V.: De ce nu ma credeti?

C.O.: Cu cate persoane ati facut asociere?

R.V.: Cu toti pagubitii.

C.O.: Haide, domnule!

R.V.: V-am dat telefon pe banii mei.

C.O.: Dar eu am si alte probleme.

R.V.: De care?

C.O.: De servici.

R.V.: Dar am inteles ca functionarii sunt in slujba cetateanului.

C.O.: Faceti cerere.

R.V.: Am facut si nu mi-ati raspuns.

C.O.: Domnule. Daca nu aveti altceva de facut decat sa sunati la Primarie in fiecare zi sa ne innebuniti la cap, cautati-va de lucru.

R.V.: Dar domnule…

C.O.: Eu nu stau aici sa va ascult pe dumneavoastra.

R.V.: Dar dumneavoastra imi faceti adresa ca sa platesc taxe si impozite.

C.O.: La revedere!

Ionel ALBU

Taxa pentru eliberarea autorizatiilor pentru a desfasura o activitate economica si a altor autorizatii similare

Art. 268. – (1) Taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice este stabilita de catre consiliul local in suma de pana la 11 lei, in mediul rural, si de pana la 57 lei, in mediul urban.

(1.1. Autorizatiile prevazute la alin. (1) se vizeaza anual, pana la data de 31 decembrie a anului in curs pentru anul urmator. Taxa de viza reprezinta 50% din cuantumul taxei prevazute la alin. (1).

Tribunalul Mures a dispus o inmatriculare provizorie fara taxa

Instanta mureseana a dispus o masura provizorie privind inmatricularea unui autovehicul pana la rezolvarea cauzei. CDS Company si a obtinut o decizie provizorie a tribunalului, prin care clientul isi poate înmatricula masina fara sa plateasca si taxa de prima înmatriculare. Firma si-a cumparat masina din Germania, iar când a dus documentele pentru înmatriculare, a refuzat sa plateasca taxa impusa de statul român. S-a adresat Comisiei Europene, care l-a îndrumat sa rezolve problema în instantele din România. În noiembrie, a dat în judecata statul si a obtinut o decizie provizorie din partea Tibunalului Mures. Conform acestei hotarâri, statul e obligat sa îi înmatriculeze omului masina fara sa îi perceapa si taxa de prima înmatriculare pana cand se va da o decizie definitiva în acest caz.

O alta taxa contestata

Avocatul aradean Cosmin Costas, 27 de ani, cel care a reusit sa convinga Tribunalul Arad de ilegalitatea taxei de prima inmatriculare, a fost cautat de zeci de oameni care i-au cerut sa-i ajute sa dea si ei guvernul in judecata. Avocatul aradean considera ca statul tine cu dintii de taxa pentru ca "este o chestiune rentabila pentru stat. Probabil ca cine a platit taxa cuprinsa intre 100 si 500 de euro va renunta sa mai ceara banii inapoi. Iar astfel de situatii aduc multi bani la stat", spune tanarul avocat aradean. Cosmin Costas, care este asistent la Facultatea de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, a publicat mai multe articole in presa juridica despre ilegalitatea taxei de prima inmatriculare. "Nu pot obliga guvernul sa tina cont de articolele mele sau ale colegilor. Eu am spus acolo ca aceasta taxa este ilegala. Exista mai multe state in UE, unde taxe similare au fost declarate ilegale", a afirmat Cosmin Costas. Asa ca, atunci cand l-a cautat vecinul sau, Ilie Iluna, care a vrut sa conteste taxa de aproape 6.300 de lei, a avut ocazia de a pune in practica teoria. "Stiam ca aveam dreptate si speram ca si instanta sa inteleaga acest lucru. E important sa se stie ca acum dreptul european este o realitate de care trebuie sa se tina seama", sustine Costas. Acum precedentul creat, instantele din Romania vor trebui sa tina cont de el.

(Sursa EVZ)

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.