O avocată din Cluj-Napoca a câştigat un proces de anulare a taxei Radio-TV. Astfel, cu acest precedent, în Camera Deputaţilor se pregăteşte un proiect de lege prin care se doreşte scutirea românilor de la plata acestei taxe. Pentru moment, avocatul clujean a reuşit să declare nule o parte din prevederile legii prin care este percepută această taxă. Chiar dacă la preluarea Guvernului liberalii au promis că taxa impusă de Guvernul Năstase va fi desfiinţată, Tăriceanu&Company nu au făcut absolut nimic în acest sens.
Clujenii, “făcuţi” de taxă
“Textele normative au fost considerate nelegale de către instanţele de judecată, fiind neconforme cu Legea nr. 41/994, de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. Potrivit acesteia, persoanele juridice au obligaţia de a achita taxele radio-tv numai în calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele două societăţi”, a mai explicat avocatul. Potrivit sursei citate, hotărârile de guvern atacate au preluat trunchiat textul legal şi au stabilit că persoanele juridice sunt obligate să achite taxele radio-tv indiferent de calitatea lor de beneficiar al serviciilor respective. La nivelul judeţului Cluj există 188.830 de plătitori ai taxei, dintre care peste 180.000 sunt persoane fizice şi peste opt mii sunt firme, iar societatea de electricitate Transilvania Nord percepe această taxă de la peste 650.000 de abonaţi. Conform Hotărârii de guvern 978/2003, legea prin care este reglementată această taxă, poţi fi scutit de plată, dacă declari pe propria răspundere că nu ai radio sau televizor, dar, la un eventual control, dacă se dovedeşte contrariul, poţi fi acuzat de declaraţii false. Mai sunt scutiţi veteranii de război, eroii de la Revoluţie şi cei care au grave deficienţe de vedere, dar aceştia sunt scutiţi doar de plata taxei TV. În baza unui contract de mandatar, societăţile de radiodifuziune şi televiziune au ales firmele de furnizare a energiei electrice să perceapă cele două taxe care, contra unui comision, sunt virate în conturile televiziunii şi radioului public. Conform lui Iulian Urban, taxa radio-tv este percepută ilegal, întrucât mandatarea SC Electrica SA, pentru colectarea taxei, a fost făcută când aceasta aparţinea statului, însă, ulterior, societatea de electricitate s-a privatizat. “Între timp, mare parte a Electrica SA a fost privatizată, iar noile societăţi comerciale ENEL, CEZ sau E-ON nu au niciun cadru legal să încaseze această taxă, întrucât ele sunt entităţi private, cărora nu le este opozabilă legea ce a stabilit în sarcina consumatorilor români obligativitatea plăţii acestei taxe radio-tv”, explică Urban.
Taxe pentru clădiri dărâmate
În 2005, pentru a recupera banii din taxa radio-tv, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a angajat SC Urban&Asociaţii să recupereze datoriile de la cei care nu vroiau să plătească. Însă, după doi ani, SRTV a reziliat contractul cu cei de la Urban şi a angajat o altă firmă de recuperări de datorii. “Pe parcursul celor doi ani de valabilitate a contractului au existat disfuncţionalităţi în derularea activităţii, datorate atitudinii pe care reprezentanţii S.C. Urban& Asociaţii au înţeles să o aibă atât în relaţia cu SRTv, în raporturile cu debitorii, precum şi cu sucursalele Electrica. În cursul anului 2008, s-a derulat procedura de licitaţie publică pentru achiziţionarea de servicii de recuperare creanţe. A fost desemnată câştigătoare a licitaţiei firma de recuperare debite SC TOP Factoring SRL din Bucureşti”, arată un răspuns al SRTv.
Interesant este că, pe banii proveniţi din plata acestei taxe, în campania parlamentară din toamna anului trecut au fost promovaţi pe postul public de televiziune cu preponderenţă candidaţii PNL şi PSD. Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis difuzarea unei reclame pe care o făcea cântăreaţa şi candidata PSD la parlamentare, Luminiţa Anghel, la o cremă de faţă, pe motiv că aceasta obţinea publicitate suplimentară faţă de ceilalţi candidaţi. De aceeaşi promovare a beneficiat şi cântăreaţa Dida Drăgan, candidată din partea PNL.
TVR 1 a încheiat ultima lună a anului trecut pe locul şapte în sondajele de audienţă din mediul urban. La nivel naţional, faţă de anul 2004, pierderea de audienţă, în 2008, este de 73% . În momentul de faţă, în Camera Deputaţilor se discută proiectul de modificare a Legii 41/1994 art. 3 (Privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune). Odată cu reluarea sesiunii Parlamentului, acest proiect de lege, prin care se urmăreşte eliminarea taxei şi reinstalarea ei pe noi baze, se va repune în discuţia forului decizional.
Ştefan Trandafir
desi nu am avut radio sau tv si am incetat activitatea in2005, totusi societatea deradio tv romana ma someaeza sa platesc taxele restante pe perioada 2004-2009.ce e de facut? mai strie cineva
desi nu am avut radio sau tv si am incetat activitatea in2005, totusi societatea deradio tv romana ma someaeza sa platesc taxele restante pe perioada 2004-2009.ce e de facut? mai strie cineva