Telefoanele mobile ar putea deveni neutilizabile în Europa în această iarnă, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, pentru că întreruperile de curent sau raționalizarea energiei ar afecta anumite părți ale rețelelor mobile din regiune, relatează Reuters.
State precum Franța, Suedia sau Germania au început să ia deja măsuri, în încercarea de a preveni acest scenariu.
Oficiali din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei, după ce războiul din Ucraina a crescut puternic riscul unei penurii de energie. În prezent, în multe țări europene nu există suficiente soluții de rezervă pentru a face față întreruperilor de energie electrică, au spus patru directori din telecomunicații pentru Reuters.
Ce măsuri iau statele europene?
Mai multe țări din blocul comunitar încearcă să se asigure că vor putea asigura continuarea comunicațiilor, chiar dacă au loc întreruperi de curent care vor epuiza bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.
Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații și majoritatea dintre ele au baterii de rezervă care au o durată de viață de aproximativ 30 de minute.
În Franța, situația este agravată și de faptul că mai multe centrale nucleare se închid pentru lucrări de întreținere. Acolo, distribuitorul de energie electrică Enedis propune, ca soluție, ca întreruperile de curent, dacă devin necesare, să nu dureze mai mult de două ore și să fie făcute, prin rotație, în diferite regiuni ale țării. Serviciile esențiale precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate de aceste întreruperi.
Discuții pentru găsirea soluții de urgență au avut loc și în Suedia și Germania. Autoritatea suedeză de reglementare a telecomunicațiilor PTS finanțează achiziționarea de stații de alimentare transportabile și stații de bază mobile care se conectează la telefoanele mobile pentru a face față întreruperilor mai lungi de curent, a declarat un purtător de cuvânt al PTS.
Agenția care reprezintă companii de telecomunicații din Italia a declarat pentru Reuters că dorește ca rețeaua de telefonie mobilă să fie exclusă de la orice întrerupere a energiei electrice sau de economisire a energiei și că va ridica această problemă în discuțiile cu noul guvern.
De asemenea, producătorii de echipamente pentru telecomunicații Nokia și Ericsson lucrează cu operatorii de telefonie mobilă pentru a atenua impactul unei penurii de energie, au declarat trei surse familiare cu problema. Operatorii de telecomunicații lucrează, de asemenea, cu guvernele naționale pentru a verifica dacă există planuri de menținere a serviciilor criticem, scrie Reuters.
În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgență pot suporta doar un număr mic dintre ele în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Deutsche Telekom va folosi sisteme mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat. Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo. Obișnuite cu alimentarea neîntreruptă de zeci de ani, țările europene de obicei nu au generatoare care să asigure alimentarea cu energie pentru perioade mai lungi.
Sursa: liberatatea.ro
Citește și: Scandal interetnic în jurul kürtőskalács primarului Cherecheș