Este pentru prima data în România când un ministru în functie, Decebal Traian Remes, este surprins în cadrul unor imagini filmate care ar confirma potrivit anchetatorilor ca acesta ia mita # Pâna acum trei ministri ai cabinetului Tariceanu sunt anchetati de procurori #Initiat sub sigla “Dreptate si Adevar” guvernul lui Tariceanu se dovedeste a fi una dintre cele mai corupte puteri executive care a condus vreodata tara# Clujeanul Mircea Chertes, consilierul primului ministru pe probleme de Agricultura, refuza sa faca vreo declaratie din functia pe care o ocupa# În urma scandalului, Decebal Traian Remes s-a vazut nevoit sa-si dea demisia #

În situatia în care Uniunea Europeana a atentionat puterea executiva de la Bucuresti ca România este pasibila de o reducere de 25% a fondurilor pentru agricultura, Decebal Traian Remes, este filmat în timp ce primeste un plic în care se presupune ca ar fi fost suma de 15.000 de euro de la un fost ministru al agriculturii, Ioan Muresan, în care se presupune ca ar constitui o mita pentru a-i facilita unui om de afaceri, Gheorghe Ciorba, obtinerea unor licitatii publice.

Se pare ca acest caz este de mai multa vreme în atentia procurorilor DNA întrucât, pe 24 septembrie, ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a afirmat public ca DNA asculta telefoanele unor ministri.

Potrivit comunicatului DNA, “procurorii efectueaza cercetari penale fata de Muresan Ioan, pentru complicitate la savârsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta prevazute de art. 61 din Legea 78/2000 si fata de Ciorba Gheorghe, om de afaceri, pentru savârsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta. Potrivit procurorilor, în cursul lunii septembrie 2007, învinuitul Muresan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse în valoare de 1.500 RON si a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate în subordinea demnitarului. În acelasi scop, învinuitul Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Muresan Ioan a promis ca va oferi si un autoturism de lux. În cursul serii de 6 octombrie 2007, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea lui Muresan Ioan pentru 24 de ore pentru savârsirea infractiunilor mentionate mai sus, urmând ca acesta sa fie prezentat în cursul zilei de 7 octombrie Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile”, se arata în comunicatul procurorilor.

Contactat pentru a oferi explicatii în acest caz de mita, în care este implicat un membru al guvernului, consilierul primului ministru, Mircea Chertes a refuzat sa faca orice declaratie. “Nu va intereseaza pe dumneavoastra ce sunt eu. La revedere!”, a declarat Chertes, nemaitinând cont de functia pe care o ocupa si pentru care este remunerat cu bani de la bugetul statului.

Ordonanta cu dedicatie

Extrem de interesant este faptul ca potrivit unei ordonante de urgenta de ultima ora,  DNA-ului tocmai i s-a luat dreptul de a cere urmariri penale pentru membrii guvernului, singurii care au acest drept în prezent fiind primul ministru si procurorul general. Se pare ca Guvernul Tariceanu schimba legile în interesul celor urmariti întrucât Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 115/1999 a fost propusa de nimeni altul decât Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, aflat si el în cadrul unor anchete DNA. Pe 20 septembrie, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar i-a cerut presedintelui Traian Basescu aviz pentru începerea urmaririi penale a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy si a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu întrucât acestia sunt suspectati de abuz în serviciu si fapte de coruptie. Cererea a ramas fara raspuns întrucât, potrivit noii legi, numai procurorul general al României sau primul-ministru îi pot solicita presedintelui acest lucru. În aceasta situatie, procurorul general, Codruta Kovesi a solicitat presedintelui Traian Basescu avizul necesar pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. Noua comisie, ce ar urma sa fie compusa doar din magistrati, nu a fost înca înfiintata iar Curtea Suprema de Magistratura are la dispozitie 30 de zile pentru a alege membrii comisiei speciale si a-i propune pentru numire. Astfel, anchetarea ministrilor Tudor Chiuariu (de la Justitie), Paul Pacuraru (al Muncii) si Decebal Traian Remes (al Agriculturii) este suspendata pentru o perioada de 30 de zile, timp în care o serie de probe si-ar putea pierde “valabilitatea”.

Vecini de mita

De altfel, cei implicati în acest dosar de mita nu sunt la prima abatere, ministrii Muresan si Remes, si omul de afaceri Gheorghe Ciorba fiind cercetati în trecut pentru posibile încalcari ale legilor. Ioan Muresan a fost coleg de partid cu Remes la taranisti, iar între 2001 si 2003 au fost cercetati privind înstrainarea unor active ale statului. Gheorghe Ciorba a fost si el coleg de partid cu cei doi ministri pâna în 2004, când a “emigrat” spre PSD. El are doua dosare la DNA, este vecin cu Ioan Muresan si a obtinut pâna acum mai multe contracte de la Ministerul Agriculturii, în special pentru lucrari de proiectare în domeniul gospodaririi apelor. Se pare ca Ioan Muresan ar fi intervenit pe lânga actualul ministru al Agriculturii, în scopul sprijinirii firmei SC Construct Europrompt SRL Satu-Mare, care apartine lui Ciorba, pentru a obtine lucrari în cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vâlcea.

Procurorii se afla în posesia unor dovezi concrete care atesta legaturile dintre cei trei. Exista o serie de înregistrari video în care Muresan si Ciorba merg acasa la Remes pentru a aduce mai multe lazi cu diferite produse, si altele în care Muresan îi înmâneaza lui Remes un plic în care procurorii banuiesc ca se afla suma de 15.000 de euro. Deasemenea, anchetatorii poseda si înregistrari audio în care Muresan îi ofera ministrului Remes detalii despre firmele lui Ciorba, pentru ca acesta sa poata câstiga licitatiile vizate.

Traian Decebal Remes a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, ca nu poate raspunde la acuzatiile care i se aduc, sustinând ca Ioan Muresan si el nu sunt decât “tinte politice”. “Muresan a constituit o tinta politica la un moment dat si probabil ca acum, datorita unor iesiri ale mele, pot constata ca am devenit si eu o tinta si se încearca compromiterea mea", a declarat Remes. Chiar daca firul evenimentelor si legatura dintre Ciorba, Muresan si Remes este clara, fiind prezentate atât probe video cât si audio, Ioan Muresan este cercetat în stare de libertate.

Stefan Trandafir

“Demnitarii” DNA

1. Adrian Nastase (fost premier PSD) – luare de mita, trafic de influenta si santaj;

2. Miron Mitrea (fost ministru PSD) – luare de mita, instigare la fals în înscrisuri oficiale si uz de fals;

3. Tudor Chiuariu (ministru PNL) – abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial;

4. Zsolt Nagy (fost ministru UDMR) – abuz în serviciu contra intereselor publice;

5. Victor Babiuc (fost ministru PD) – luare de mita si abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave;

6. Paul Pacuraru (actual ministru PNL) – luare de mita;

7. Codrut Seres (fost ministru PC) – tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat, subminarea economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale;

8. Decebal Traian Remes (actual ministru PNL) – trafic de influenta.

Decebal Traian Remes si-a prezentat, joi, demisia din functia de ministru al Agriculturii, la Palatul Victoria, în fata premierului Calin Popescu Tariceanu. Demisia lui Decebal Train Remes a fost accepata de primul-ministru Tariceanu. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Agriculturii sa demisioneze în urma scandalurilor din presa centrala.

"Primul-Ministru a luat aceasta decizie ca urmare a recentului scandal de presa care îl are în centrul atentiei pe ministrul Agriculturii considerând ca acesta nu îsi mai poate exercita în mod eficient atributiile sale. Primul-Ministru apreciaza ca, în aceasta perioada, este esentiala functionarea normala a Ministerului Agriculturii pentru concentrarea prioritara pe problemele legate de utilizarea fondurilor europene, orice alta preocupare fiind în detrimentul îndeplinirii obiectivelor României în acest domeniu", se precizeaza în comunicatul de presa. Postul public de televiziune a difuzat, miercuri seara, mai multe înregistrari, audio si video, cu Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes, din care reiese ca ministrul Agriculturii ar fi primit un plic, în care se presupune ca s-ar fi aflat suma de 15.000 de euro.

În vârsta de 58 de ani, Remes este de profesie economist. Fost ministru de Finante în guvernul CDR, Decebal Traian Remes a revenit în prim planul politicii, în mai anul trecut. Apropiat al conducerii liberale, el a primit în primavara acestui an portofoliul Agriculturii în Guvernul Tariceanu 2. Între 1998 si 2000 a ocupat fotoliul de ministrul al Finantelor. Creator al celebrei taxe pe scaunele din restaurante, Remes a fost unul dintre cei mai nepopulari ministri ai guvernarii CDR. Dupa 2000, politicianul a oscilat între cinci formatiuni politice. A parasit PNL în semn de protest dupa alegerea lui Stolojan ca presedinte si a înfiintat PNL Traditional. Apoi s-a înscris la taranisti, unde a fost ales vicepresedinte. Dupa ce a fost exclus din PNTCD a migrat catre Actiunea Populara, înfiintata de Emil Constantinescu, iar ulterior spre Partidul Conservator. În 2006 a revenit în PNL, dupa excluderea lui Teodor Stolojan.

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.