FOTO: Deschide.md

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au provocat un scandal monstru, marți, 2 martie, în Parlamentulde la Chișinău, în semn de protest față de proiectul de lege prin care „limba moldovenească” va fi înlocuită cu sintagma „limba română” în toate legile Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost realizat de un grup de deputați ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care propun să fie considerat încetat textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a menționat deputata PAS, Veronica Roșca. 

Autorii mai menționează că ,,condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”. 

Proiectul de lege mai prevede să fie înlocuite și sintagmele ,,limba oficială”, ,,limba de stat” și ,,limba maternă”. Iar sărbătoarea națională „Limba noastră” să fie numită „Limba română”.

La fel, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera schimbările necesare.

Opoziția nu a votat 

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care au părăsit mai devreme sala de ședințe a Parlamentului, au revenit în momentul prezentării acestuia și au protestat cu pancarte pe care scria ,,Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ,,Nu vă bateți joc de Constituție”. Ba mai mult, deputații BCS s-au luat la harță cu parlamentarii PAS și au cerut alegeri parlamentare anticipate. 

Replica președintelui Parlamentului 

În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a cerut aleșilor poporului BCS care au și cetățenie română să renunțe la ea. 

,,Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați, aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect!”, a spus Igor Grosu.

Citește și: Un profesor emerit de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a închiriat un teren cu 10 lei/an de la Composesoratul Muntele Băișorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here