Biroul Executiv al PNL a validat negocierile din cadrul coaliției de guvernare privitoare la împărțirea portofoliilor de prefecți. La vot s-a înregistrat o singură abținere, cea a lui Robert Sighiartău. La Cluj, prefectul rămâne de la UDMR.
Ce face Tișe, își mai dă demisia? Ce atitudine ia Buda? Ce se întâmpla cu organizația județeană a liberalilor? Gazeta de Cluj a luat legătura cu liderii filialei liberale județene pentru a explica cetățenilor de ce și cum a ajuns PNL Cluj să eșueze. Pentru că a eșuat.
Biroul Executiv al PNL a validat negocierile din cadrul coaliției de guvernare privitoare la împărțirea portofoliilor de prefecți. La vot s-a înregistrat o singură abținere – a lui Robert Sighiartău.
Există o singură derogare. Astfel, Traian Berbeceanu, deși este de la PNL, va rămâne prefect al Capitalei, susținut de USR-PLUS și PNL. Asta în ciuda mai multe obiecții din PLUS (căruia i-a revenit la negocieri postul) la adresa lui Dacian Cioloș care prin declarațiile făcute i-a încurajat pe liberali să îi pună în fața faptului împlinit.
De asemenea, la Cluj postul de prefect va reveni UDMR, spre nemulțumirea liderilor PNL din Ardeal.
Își mai dă demisia Tișe?
În acest context, reporterul a luat legătura cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru a afla ce demersuri urmează a fi făcute. Reamintim că Tișe a anunțat că își va da demisia dacă Prefectura Cluj nu va avea șef liberal.
Într-o scrisoare adresată președintelui PNL Ludovic Orban, Alin Tișe a subliniat că negocierile politice ale noii guvernări nu au ținut cont de performanță și de profesionalism.
Foarte mulți colegi clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc, a spus Alin Tișe, cerând lui Ludovic Orban ca enorma greșeală făcută de guvernare prin numirea unui prefect UDMR la Cluj să fie îndreptată și să revină unui liberal.
În caz contrar, Alin Tișe a anunțat că își va da demisia – și nu ar fi singurul fiindcă demersul lui Tișe a fost susținut de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de decizia luată pentru Prefectura Cluj este infinit mai mare, mai spunea Alin Tișe.
În acest sens, președintele CJ Cluj a declarat reporterului că “va face totul conform celor spuse, suntem într-o procedură și așteptăm să vedem ce se va decide”.
Cum va reprezenta în Guvern un partid minoritar interesele majorității?
Prefectul este reprezentantul statului român într-un anumit teritoriu. Tocmai din acest motiv, el este numit, nu ales. Nu suntem rasiști, dar întrebarea care se ridică este – cum va reprezenta un om al unui partid minoritar, cu 14% dintre voturile clujenilor, interesele majorității, ale cetățenilor români?
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a transmis că “aici e vorba strict de faptul că PNL central a luat decizii fără să ne consulte. E vorba de o chestiune internă a liberalilor. Pe mine mă interesează propriul meu partid, nu altele. Pe mine mă interesează că suntem un partid câștigător la Cluj, că avem peste 50% din voturile clujenilor. (…) Conducerea centrală ar fi trebuit să ne consulte, să găsim soluția optimă și nu să decidă fără să ne anunțe”, a mai transmis Alin Tișe.
Buda și-a făcut treaba?
Pe Daniel Buda nu pare să-l fi interesat extrem de mult rezultatul negocierilor, potrivit surselor. În mijlocul eșecului înregistrat de PNL Cluj, Buda telefonează ambasadorul din Polonia ca să-i aducă zece meri. Pare că personajul e politician în funcție de vreme, deși e președintele liberalilor de la Cluj. Cum a ajuns președinte… știe domnul Buda. Problema e că odată ajuns în funcția dorită, se pare că și-a întors privirea de la colegii de partid.
Cu toate acestea, președintele PNL Cluj se declară nemulțumit de rezultatele înregistrate de organizația județeană și subliniază că nu a fost invitat la întâlnirea în care s-a negociat postul de prefect al Clujului.
“Evident că nu sunt mulțumit cu această stare de pact, în care PNL-ul nu are postul de prefect. De când se formaseră electoralele la alegerile locale, parlamentare, etc, abordarea noastră se referă strict la performanța organizației și nicidecum la posibilitatea de a avea un prefect de la UDMR. Aceeași discuție și nemulțumire aș manifesta-o chiar dacă am avea prefect de la USR.
La nivelul întregului județ, avem o colaborare excelentă cu primari de la UDMR, la nivel de parteneriat. Pacea, stabilitatea, toleranța și respectul reciproc ne caracterizează”, a declarat Daniel Buda.
Buda a stat cu mâinile-n sân pentru că nu a fost invitat la negocierea prefecților
“Am fost la București, unde s-au discutat aspecte relevante pentru PNL Cluj, însă nu am fost invitat la negocierea prefecților. Nu poți să mergi neinvitat. La negocierea prefecților au participat 11 colegi, undeva la 23.30 noaptea. Nefiind invitat, nu m-am putut duce”, a spus Daniel Buda.
Okay, și dacă nu a fost invitat, ca președinte al PNL Cluj, nu era dator să-și impună punctul de vedere? În acest sens, președintele organizației județene a spus că “a purtat discuții în cadrul ședințelor de la București pe acest aspect, dar iată că, la urma urmei, acesta este rezultatul” și mai multe a refuzat să comenteze.
Tișe spune că Buda și-a făcut datoria
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a subliniat pentru reporterul Gazeta de Cluj că Daniel Buda și-a făcut datoria. Cum? Nu știm. De ce să ne fie teamă să spunem răspicat aceste lucruri? Am pus libertatea de exprimare în cui sau ni se pare acum, la peste trei decenii de la Revoluție, atât de hidoasă încât am vrea să renunțăm la ea? Până la urmă PNL Cluj a eșuat.
“Fiecare dintre noi își face datoria acolo unde este. Fiecare dintre noi încearcă, prin mijloacele pe care le are, să apere organizația de la Cluj și să urmărească interesele clujenilor. Sunt convins că fiecare dintre noi facem tot ce putem. Nu există nicio problemă între mine și domnul Buda. Suntem amândoi în această organizație, fiecare avem atribuțiile noastre și mi se pare corect să fie așa”, a declarat reporterului Alin Tișe.
Tensiuni în ”partidul meu”
Tensiunea în ”partidul meu” este una atât de crescută, încât războiul de gherilă fratricid purtat între nucleul dur liberal și vechii pedeliști reuniți în jurul noului Grup de la Cluj deja nu se mai poartă pe funcții. Și nici măcar pe sinecuri politice. Astfel că ”bulibășeala” internă a trecut deja la ”next level” : scoaterea cu orice preț a ”partenerilor” USR – PLUS de la guvernare. Și formarea unui guvern minoritar PNL – UDMR. Aceasta fiind ”oferta de nerefuzat” a liderilor ”Puciului de la Cluj” pentru ca liberalii să poată profita și ei de actul guvernării.
Ceea ce, într-adevăr, reprezintă o mutare politică pe cât de îndrăzneață, pe atât de riscantă totodată. Mai ales că guralivii lideri ai contestatarilor actualei conduceri a PNL uită că ”Puciul de la Cluj” a eșuat! Și nu o dată! Iar noua formulă de guvernare de după ipotetica scoatere a USR – PLUS de la guvernare ar însemna ca formarea viitorului cabinet să fie la mâna Partidului Social Democrat.
Oferindu-i astfel șansa lui Marcel Ciolacu ca, în timp ce ”Buldogul” Blaga latră tot mai tare, dar nu mai mușcă pe nimeni, să arate că ”pisica blândă” pesedistă poate zgâria mai rău decât se așteaptă liberalii transilvăneni. Mai ales că, fie și pentru simpla sa ”complicitate tacită” pentru ca PNL-ul să se poată menține la Palatul Victoria doar în tandem cu UDMR-ul, liberalii tot trebuie să îi ofere ”ceva” lui Ciolacu.
Bolojan le-a încurcat borcanele!
Toate planurile liberalilor ardeleni se bazau pe propulsarea lui Ilie Bolojan la Palatul Victoria, așa după cum dezvăluiam în exclusivitate prima întâlnire de taină a liderilor ”Puciului de la Cluj”, scrie ziarul Național. Atunci când implicarea lui Ion Țiriac a fost una totală, cel puțin din punct de vedere logistic, miliardarul punându-și la dispoziție inclusiv propria flotilă de avioane private pentru transportul cât mai discret al unora dintre liderii liberali la întrevederea de la Cluj- Napoca. Numai că, după ce noaptea au bătut palma pentru forțarea cu orice preț a instalării lui Ilie Bolojan drept premierul desemnat al Partidului Național Liberal, chiar de a doua zi au și intervenit primele hibe ale unui plan ce părea perfect. Ion Țiriac fiind scos din minți de dezvăluirea ”NAȚIONAL” și acuzând tot felul de trădări interne.
Sursele ziarului Național au susținut că molcomul ardelean s-ar fi săturat de ”indicațiile prețioase” prin care Ion Țiriac ajunsese deja să pună presiune pentru numirea unor oameni de-ai săi de încredere drept miniștri la Externe, Economie sau Sport. Astfel că, pur și simplu Bolojan i-a lăsat cu fundul în baltă pe cei de la Cluj… Nu doar în lupta pentru numirea unui nou premier, dar și pentru cea mai recentă rugăminte de la Cluj, vizând înscrierea sa în cursa pentru președinția Partidului Național Liberal. Nominalizare timpurie, ce-i drept, dar pe care a declinat-o tranșant. Astfel că deja unii care în urmă cu câteva luni se înghesuiau să îl împingă pe Bolojan la Palatul Victoria dau acum a lehamite din mână. Părând convinși că acesta s-ar fi retras din cursa pe care chiar ar fi avut șanse să o câștige după ce i s-ar fi arătat ”pisica Moscovei”. Atât lui, cât și unui Vasile Blaga care are reale dificultăți în a prelua frâiele ministerului de forță pe care îl solicitase expres la negocierile interne.
Umilința SGA
Tasnadi Szilard este deja noul prefect de Cluj, cel mai important fief liberal al ultimilor ani. Iar pentru a înghiți mai ușor această umilință, ”puciștii de la Cluj” au cerut ca bietului Mircea Abrudean să i se ofere la schimb funcția de secretar general al Guvernului. Mai ales că doar membrii Grupului știu cât s-au zbătut ca să țină postul liber pentru omul lor. Numai că ”miticii” liberali de la București i-au ars din nou unde îi doare mai tare, astfel că, da, Abrudean va face naveta la București. Însă doar din postura de secretar general adjunct. Iar frustrarea liberalilor ardeleni este una cu atât mai mare, cu cât au pierdut această nouă bătălie pe viață și pe moarte în interiorul partidului în fața unui ”neica-nimeni” precum Tiberiu Horațiu Gorun. Producând astfel o nouă dovadă că ”axa Cîțu – Vîlceanu” nu dă două parale pe amenințările noului Grup de la Cluj.
S-au deschis canalele!
Însă pe liderii puciști se pare că i-a luat gura pe dinainte. În primul rând, pentru că UDMR-ul nu va rata ocazia să ceară ”halca” sa din ”prada” ministerelor pe care useriștii vor fi obligați să le cedeze. Dar mai ales pentru că formarea viitorului guvern nu se va putea face decât cu înștiințarea prealabilă a liderului PSD. Și oricât s-ar dezminte oficial această variantă de lucru, liberalii știu foarte bine că au deschis deja ”canalele” către Marcel Ciolacu…
Citește și EXCLUSIV Tișe îl îndeamnă pe Orban să-și cedeze locul unui UDMRist