Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență cu privire la reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice. Această nouă măsură include extinderea perioadei în care cetățenii pot cumpăra vechime în muncă necesară pentru pensionare până la data de 31 decembrie 2024. Potrivit Ministerului Muncii, persoanele interesate pot achiziționa vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterior încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției poate fi făcută într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de finele anului 2024.

Această facilitate este disponibilă cetățenilor români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Această opțiune de asigurare este deschisă tuturor celor care doresc să completeze stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensia pentru limită de vârstă. Aceasta presupune respectarea vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, scrie Digi24.ro.

Conform comunicatului oficial, venitul pentru care se plătește contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, valabil la data încheierii contractului de asigurare.

De asemenea, noul act normativ adaugă și prevederi privind certificarea adeverințelor eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhive în vederea stabilirii și recalculării drepturilor de pensie. Aceste documente vor fi certificate prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Mai mult, ordonanța prevede și prelungirea termenului de valabilitate al avizelor pentru locurile de muncă în condiții deosebite până la 1 septembrie 2023. Aceasta se aplică pentru locurile de muncă considerate în astfel de condiții până la normalizarea condițiilor de muncă de către angajator.

Ministerul Muncii subliniază că aceste măsuri sunt parte a eforturilor de eficientizare a procesului de pensionare și de asigurare a unui tratament echitabil pentru toți beneficiarii. Preluarea informațiilor din arhivele electronice ale carnetelor de muncă și recalcularea pensiilor aflate în plată sunt aspecte critice pentru asigurarea unui sistem de pensii funcțional și transparent. Termenul pentru încadrarea în funcțiile contractuale legate de procesul de recalculare a fost prelungit până la 31 august 2024, pentru a permite finalizarea cu succes a acestor proceduri complexe.

Citește și: Soțul Marinelei Marc are un post călduț la ADI Eco Metropolitan cu atribuții de verificare a Supercom

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.