Așa cum Romanian Global News atrăgea atenția încă din data de 9 decembrie când însemne rusești au apărut peste noapte în localitatea românească Utkonosovka (fostă Erdek-Burnu) din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, că avem de-a face cu o provocare, iată că lucrurile se confirmă, scrie rgnpress.ro. Întreaga operațiune a fost pusă în practică de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sau de oameni ai acestui serviciu și a avut ca scop acțiuni de intimidare a românilor din zonă și în special a lui Anatol Popescu, liderul Asociației “Basarabia” care alături de alte organizații, ține aprină flacăra românismului în Sudul Basarabiei, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.
Joi 11 Decembrie 2014, în jurul orelor 15 nu mai puțin de șase agenți ai Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), legitimaţi ca ofiţeri ai Direcţiei Regionale Odesa au descins la domiciliul presedintelui Asociației “Basarabia”, Anatol Popescu din localitatea Utkonosovka, raionul Ismail, regiunea Odesa. Scopul declarat al descinderii în forță a ofițerilor SBU la domiciliul liderului asociaţiei românești a fost de a efectua percheziţia locuinţei şi de a “identifica elemente simbolice proruse, steaguri, vopsele, armament şi muniţie în contextul pericolului apariţiei în Sudul Basarabiei a unor mişcări secioniste/separatiste de creare a “republicii populare Bugeac”, cum au declarat pentru corespondentul Romanian Global News surse din Utkonosovka.
Efectul psihologic al descinderii celor șase securiști ucrainieni asupra celor doi copii și a mamei lui Anatol Popescu a fost devastator. În condiţiile unui adevărat interogatoriu, ofiţerilor respectivi le-a fost prezentată şi înmânată o copie a Rezoluţiilor Forumului Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei din 15.06.2014 de la Ismail, eveniment organizat de Asociaţia “Basarabia”. De asemeni, le-au fost remise acte doveditoare ale neimplicării presedintelui şi a Asociaţiei “Basarabia” în activităţi neprevăzute în statutul organizaţiei, cu atât mai mult în acţiuni secesioniste şi ilegale, agenţii SBU care au percheziționat locuința plecând cu exemplare din afişe de la evenimentele culturale organizate de Asociaţia “Basarabia” în ultimii ani.
Romanian Global News reamintește că în dimineaţa zilei de 9 Decembrie 2014 sătenii din localitatea sud-basarabeană Utkonosovka (fostă Erdek-Burnu, în perioada administraţiei române) s-au deşteptat cu steagul Federaţiei Ruse înălţat la 50 de metri deasupra satului, pe antena unui operator de telefonie mobilă. De asemeni, inscripţii pro-ruse sau separatiste în limba rusă, gen „Мы за Новороссию!” („suntem pentru Novorossia!”), în culorile albastru şi roşu au fost depistate în zona centrală a localităţii. Încă de atunci Romanian Global News a suspectat SBU că ar fi în spatele acestei provocări pentru a avea motiv de intervenție împotriva comunității românești din Utkonosovka.
De remarcat este faptul că autorităţile locale şi forţele de ordine nu au dat jos steagul rusesc decât după orele 14 cu toate că au fost anunțate încă de dimineață de problemele apărute.
Menţionăm că incidentul cu arborarea însemnelor ruseşti într-o localitate cu populaţie predominant românească (peste 90% din din populaţia de 4.300 de locuitori sunt vorbitori ai limbii române, declaraţi la recensământ „moldoveni”) din Sudul Basarabiei este, cu siguranţă, o provocare la adresa ţinutului Bugeac, aflat în componenţa regiunii Odesa, dar și la adresa principalei organizații românești care apără identitatea celor 124.000 de vorbitori de limba română din regiunea Odesa.
În acest sens, provocarea cu apariția însemnelor rusești nu a avut ca scop decât descinderea de tip stalinist la Anatol Popescu, în cadrul unei acţiuni de denigrare și de manipulare, având ca scop decredibilizarea liderilor comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei sau a activităţii celor câteva ONGuri româneşti active în regiune, prin atribuirea de etichete separatiste şi antiucrainiene, conform practicilor serviciilor secrete satliniste şi autorităţilor ucrainiene de pe timpul regimului Ianukovici, când la fel s-a procedat în cazul fostei directoare a şcolii din Frumuşica Veche, raionul Sărata, ZINAIDA PINTEAC în anul 1998, imediat după semnarea Tratatului de Bună Vecinătate RomânoUcrainean.
Este un lucru cunoscut că agentura Rusiei din Ucraina independentă nu a dispărut nicăieri, lucrând în continuare în structurile de securitate ucrainiene, pentru cauza restabilirii unui imperiu de sorginte neosovietică, iar urmele activităţii ei le revedem azi în Crimeea şi Donbas, dar se pare și în Sudul Basarabiei.
Este foarte posibil ca în Direcția Regională Odesa a SBU să acționeze “cârtițe” rusești care doresc să antagonizeze relațiile București-Kiev. Dacă este așa, atunci conducerea politică a Ucrainei trebuie să reacționeze urgent pentru a nu pune în pericol și așa firavele urme de încredere care leagă Bucureștiul de Kiev.
Asta în cazul în care represiunea antiromânească care se pune la cale în Sudul Basarabiei nu a fost ordonată de la Kiev…Atunci lucrurile se vor complica pentru relația Ucrainei atât cu UE cât și cu NATO.