Consiliul Județean Cluj a discutat joi în ședința ordinară scoaterea de sub aripa protectoare a Parcului Industrial Tetarom IV. Cu alte cuvinte, se renunță la banii europeni pe care aceștia îi primeau prin cofinanțare. De asemenea, acest aspect va forța Consiliul Local Cluj-Napoca să își asume responsabilitatea în locul CJ.
Consiliul Județean ridică mâinile și afirmă că nu au bani și nici nu ar vrea să riște
În referatul pentru aprobarea proiectului de hotărâre pentru inițierea demersurilor în vederea încetării contractului de finanțare nr. 3665 din 29.03.2012, aferent proiectului “Parc Industrial TETAROM VI”, conducătorii executivi ai CJC au menționat cheltuielile pentru cofinanțarea obiectivului economic și au dorit să puncteze că se află în imposibilitate financiară.
„Proiectul revizuit a fost predat la registratura Consiliului Județean Cluj de către proiectant la data de 25.03.2015, și s-a constatat faptul că, acțiunea de revizuire a acestuia, a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări și, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuției Județului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Menționăm că, în cadrul revizuirii, nu sunt cuprinse valorile pentru noile soluții ce se impun pentru realizarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică. (vezi INFORMAREA Nr. 6471 / 30.03.2015)”, specifică raportul.
Principalul motiv pentru care CJC își retrage sprijinul pentru Tetarom IV ar fi că în cazul în care aceștia nu se încadrează până la sfârșitul anului 2015 să respecte toate criteriile pentru obținerea banilor europeni, aceștia ar pierde și suma de 17 milioane pe care ar trebui să o investească.
Colaborare pe termen scurt sau o relație neserioasă
Colaborarea dintre CJC și Tetarom IV pentru co-finanțare a fost demarată anul trecut în luna mai, conform ordinului de începere a lucrărilor emis de către CJ Cluj. Termenul de finalizare, conform contractului de execuție, a fost 20 de luni, la o valoare a lucrărilor de 36.355.757,95 lei, fără TVA. Cel puțin așa rezultă din Raportul nr. 660/11.03.2015 privind stadiul lucrărilor la acest obiectiv. Din Raport mai aflăm că, urmare a contestației licitației depuse de către Societatea Tehnodomus și câștigarea acesteia la Curtea de Apel Cluj, lucrările au fost suspendate și recepționate prin proces verbal nr. 19429/16.10.2014, ocazie cu care s-a reluat evaluarea ofertelor în cadrul licitației. Drept pentru care, la 14.10.2014, s-a semnat contractul de execuție nr. 53/19.033 cu asocierea dintre ACI Cluj, Nord Conforest SA, Electromontaj SA și SC Erbi Prod Com SA, emițându-se ordinul de începere al lucrărilor nr. 20590/04.11.2014, cu începerea lucrărilor la data de 07.11.2014 și cu un termen de finalizare de 18 luni, noua valoare a lucrărilor fiind stabilită la 34.634.870,41 lei fără TVA.
Asociere ce din start nu avea cum să fie productivă. Greșelile pentru această colaborare nu s-au făcut acum ci la startul drumului.
Deși aveau ca termen limită data de 31 decembrie 2015, contractele cu constructorii s-au semnat pe perioade de finalizare a lucrărilor ce trec de sfârșitul anului acesta.
Din mai 2014, data primului contract de execuție, + 20 de luni, rezultă că finalizarea lucrărilor cădea în ianuarie 2016; iar din noiembrie 2014, data celui de-al doilea contract de execuție, + 18 luni, rezultă un termen de finalizare în luna mai 2016. Deci, și în cazul primului contract, se depășea cu o lună termenul de execuție descris acum imperativ la justificări de către decidenții CJ Cluj ca: “implementarea proiectului nu poate depăşi data de 31 decembrie 2015”.
„De asemenea, dacă comparăm cifrele puse în discuție în diversele documente puse la dispoziție pe acest subiect, vedem că e o adevărată varză a la CJ Cluj și că nici un nu pușcă cu alta, oricâte combinații am face. Aveți cifrele de mai sus, și aveți cifrele din documentul care se va pune în discuție joi: “Bugetul total al proiectului, conform contractului de finanțare: este în valoare de 54.912.262,00 lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de 35.663.454,20 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 17.831.727,10 lei, reprezentând 50 % din valoarea eligibilă a proiectului. Contribuţia proprie în proiect este în valoare de 26.531.239,30 lei, reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile eligibile, în valoare de 17.831.727,10 lei, adică 50% din valoarea eligibilă a proiectului şi 8.699.512,20 lei reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile – respectiv alimentare cu energie electrică şi gaz. TVA-ul aferent proiectului va fi suportat de Judeţul Cluj şi este în valoare de 10.549.295,60 lei”.
Bănuiesc că toate aceste neconcordanțe apar deoarece, după semnarea celui de al doilea contract, “în urma numeroaselor sesizări ale Antreprenorului și a problemelor ridicate în cadrul ședințelor de comandament privind omisiunile proiectului, au apărut premisele revizuirii proiectului Proiectul revizuit a fost predat la registratura Consiliului Județean Cluj de către proiectant la data de 25.03.2015, și s-a constatat faptul că, acțiunea de revizuire a acestuia, a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări și, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuției Județului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Menționăm că, în cadrul revizuirii, nu sunt cuprinse valorile pentru noile soluții ce se impun pentru realizarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică”, puncta consilierul județean Mihai Seplecan.
Două greșeli de ordinul milioanelor în nici o jumătate de an
Acest pas făcut de CJC cu privire la Tetarom IV va intra în lista cu milioanele de euro pierdute pe proiecte europene. Nici nu s-a uscat cerneala pe articolele tipărite ce punctau ignoranța cu care Ioan Oleleu și nu numai a tratat Aeroportul Internațional Avram Iancu cu privire la depunerea documentației pentru obținerea proiectului Intermodal.
Valoarea proiectului, deși o reamintim și o scriem de nenumărate ori, este de 76 de milioane de euro. În ideea că cineva va spune stop și nu va mai fi atâta lașitate într-un consiliu ce reprezintă nu orice județ, ci Clujul.
Tetarom-iubita, CJC-iubitul, municipiul Cluj-Napoca- amanta
Din acest triunghi amoros, CJC va tăia finanțarea la Tetarom IV însă cele 17 milioane nu vor fi pierdute. Potrivit acestora, se voi îndrepta pentru finanțarea altor proiecte din municipiul Cluj-Napoca.
Singura cheltuială pe care CJC a suportat-o fără cale de întors este în valoare de 3 milioane de lei. În dreptul listei cu realizări pentru acei bani se bifează doar construirea unei hale.