Recenta arestare a fostului şef Romsilva Mariş Traian a pornit o veritabilă vânătoare de vrăjitoare în zona Mărişel, localnicii fiind interesaţi de prinderea celor responsabili cu tăierile ilegale de lemn. Un astfel de episod a avut loc săptămâna trecută în localitatea Măguri Răcătău, acolo unde mai multe persoane au blocat drumul în faţa a două autotrenuri care transportau lemne, pe motiv că nu ar fi avut niciun act pe ele. Chiar dacă iniţial s-a vehiculat că ar fi fost vorba despre o veritabilă iniţiativă cetăţenească, Gazeta de Cluj vă prezintă adevărata poveste din spatele celor două autotrenuri sechestrate la Măguri Răcătău.

Săptămâna trecută, la data de 12 aprilie, două tiruri încărcate cu material lemnos au fost blocate de către mai multe persoane din localitatea Măguri Răcătău, pe motiv că lemnul ar fi fost tăiat în mod ilegal şi maşinile nu ar fi avut RCA, licenţe de transport sau taloane de înmatriculare. Dacă iniţial în mass-media circula informaţia că respectivele maşini au fost oprite de către un grup de localnici furioşi şi sătui de aşa numita „mafie” a lemnului, impresie împărtăşită şi de către opinia publică, adevărul pare să ducă într-o cu totul altă direcţie.

Din câte se pare, motivul adevărat din spatele blocajului rutier şi a sechestrării celor două tiruri încărcate cu lemn a fost o reglare de conturi între oamenii fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj Matiş Traian, arestat pentru luare de mită, şi unul dintre denunţători. Astfel, potrivit surselor Gazeta de Cluj, oamenii primarului Traian Matiş, rudă cu Traian Matiş arestatul, au vrut să-l răzbune pe acesta din urmă şi în aceeaşi măsură au vrut să-i dea un semnal denunţătorului Călin Bâlc, şeful Districtul Silvic nr. 3 din Beliş. Dintre cele două tiruri despre care se spunea că ar fi încărcate cu material lemnos tăiat în mod ilegal, doar unul nu avea, într-adevăr, RCA, licenţe de transport sau talon de înmatriculare. Al doilea tir ar fi aparţinut numitului Cristian Frandiş, locuitor al comunei Mărişel, şi avea toate actele la zi pentru a transporta marfa. Tirul care însă nu beneficia de forme legale ar fi aparţinut lui Călin Bâlc, unul dintre denunţătorii fostului şef Romsilva Cluj Matiş Traian, iar oamenii primarului din Mărişel, tot pe nume Mariş Traian, au vrut să-i aplice acestuia o lecţie pentru curajul de a oferi pe tavă procurorilor DNA incredibilul caz de corupţie la nivel înalt. Ipoteza unei “vendette” între pădurari şi membrii aşa numitei mafii a lemnului pare a fi cu atât mai plauzibilă, cu cât la blocajul rutier de săptămâna trecută au participat un număr mare de angajaţi ori subalterni ai primarului din Mărişel, chiar dacă nu ar fi trebuit să aibă în mod normal niciun interes în localitatea Măguri Răcătău. Din câte se pare, la evenimentele din data de 12 aprilie au participat Purcel Viorel, membrul PNL şi apropiat al primarului Mariş Traian, pădurarul Roşu Ardelean, Purcel Ionuţ, Crişan Aurel, Safta Viorel, Purcel Octavian, Roşu Ioan, Roşu Vasile şi Rus Vasile. Toţi aceştia sunt cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai celor doi Mariş Traian, dintre care unul este în arest, şi se pare că au participat la acest blocaj rutier pentru a transmite un semnal tuturor celor care vor mai dori să colaboreze cu procurorii DNA pentru a demasca ilegalităţile comise în comuna Mărişel. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, în comună există voci care răspândesc zvonul cum că Mariş Traian va fi eliberat în curând, la următorul termen de judecare a măsurii arestului preventiv, făcându-se astfel presiune pe oricine ar încerca să ofere informaţii autorităţilor. Ba mai mult, reputaţia de răzbunător a primarului Traian Mariş este într-atât de mare, încât ar exista zvonuri chiar că acesta i-ar fi pus pe unii să-şi ceară scuze în genunchi pentru faptul că nu l-au votat la ultimele alegeri pentru primărie.

Chiar dacă în mass-media a fost vehiculată ideea conform căreia materialul lemnos transportat de către cele două tiruri ar fi avut destinaţia Ungaria, există localnici care susţin că acesta ar fi fost destinat consilierului local al comunei Mărişel, PNL-istul Purcel Viorel, la care ar fi fost ajuns multe astfel de transporturi.

Violenţa şi intimidarea sunt la ordinea zilei în comuna Mărişel

În urmă cu un an Gazeta de Cluj relata despre un incendiu de pădure care a izbucnit în comuna clujeană Mărişel, cunoscută pentru resursele de lemn de care dispune. Conform informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj (ISU Cluj), lupta pompierilor cu focul a fost îngreunată de faptul că zona cuprinsă de flăcări se afla în apropierea unei văi, iar vântul extindea flăcările cu rapiditate. Chiar dacă încă nu s-a emis un comunicat oficial cu privire la motivele pentru care au dus la producerea incendiului, sursele Gazeta de Cluj au precizat că responsabil pentru producerea focului ar fi putu fi chiar primarul comunei, care ar fi interesat de ascunderea unor grave nereguli.

Conform spuselor localnicilor din Mărişel, incendiul produs ar fi început intenţionat, motivele fiind o ceartă între pădurari. Mai precis, Roşu Ardelean, fostul pădurar şi omul de încredere al primarului Mariş Traian, a trebuit să predea ştacheta către Matiş Violin, însă acesta din urmă nu a vrut să cadă drept ţap ispăşitor pentru afacerile făcute de alţii. Din câte se pare, Matiş Violin i-ar fi cerut fostului pădurar Roşu Ardelean o situaţie cu privire la starea pădurii pe care urma să o conducă, la numărul de cioturi, la numărul de copaci tăiaţi şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte nu a vrut să semneze fără să ştie în ce urmează să se bage.

Locuitorii comunei Mărişel susţin că schimbările făcute în rândul pădurarilor sunt dirijate de primarul Mariş Traian şi de către fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, actualmente în arest, Mariş Traian. Mai mult, aceştia susţin că mutarea cantoanelor între pădurari are ca scop continuarea tăierilor masive de lemn, fostul pădurar Roşu Ardelean fiind “omul de casă” al primarului Mariş Traian. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, datorită faptului că noul pădurar nu a vrut să preia cantonul fără o situaţie din care să reiasă starea pădurilor, precum şi numărul copacilor tăiaţi, a doua zi după discuţia contradictorie dintre acesta şi Roşu Ardelean s-a produs incendiul de pădure. Coincidenţă sau nu, incendiul a mistuit cioatele copacilor tăiaţi, astfel încât nimeni nu mai ştie câţi arbori au fost exploataţi ilegal. În plus, focul a mistuit nu doar resturi, dar şi sute de copaci sănătoşi atât din pădurea ocolului silvic Someşul Rece, dar şi din pădurea aflată în composesoratul comunei Mărişel.

 

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.