Procesul în care Vasile Lucuţ, patronul uneia dintre cele mai mari firme de procesare a cărnii din ţară (Unicarm), este judecat pentru trafic de influenţă a intrat în vacanţă. Dacă la ultimul termen, în cadrul acestui proces au fost audiaţi mai mulţi poliţişti sătmăreni, următorul termen va avea loc în 9 septembrie. Lucuţ nu este la prima întâlnire cu acuzaţiile penale. În 2004 el l-a bătut pe un medic care a venit într-o inspecţie la unul dintre punctele Unicarm. Iniţial, a fost achitat, dar ulterior instanţele bihorene au revenit asupra deciziei din dosar.

Patronul SC Unicarm, Vasile Lucuţ, este acuzat de procurori că ar fi încercat să obţină, prin intermediul poliţiştilor, o soluţie favorabilă într-un proces. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea ”au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, pentru cumpărare de influenţă, a lui Vlad Nicolae Boşca – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Satu Mare şi a lui Felician Jurj – agent de poliţie în cadrul aceleiaşi instituţii, cei din urmă pentru trafic de influenţă.

Conform sursei citate, în cursul lunii august 2011, Vlad Nicolae Boşca a acceptat de la omul de afaceri Vasile Lucuţ promisiunea unor foloase materiale pentru ca, prin intermediul subordonatului său Felician Gheorghe Jurj, să intervină la un judecător din cadrul Curţii de Apel Oradea care să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar în care omul de afaceri era judecat pentru ultraj”.

„Curtea de Apel Oradea a pronunţat soluţia dorită de Lucuţ Vasile”, se specifică în comunicat.

Ca urmare, Boşca şi Jurj au primit de la Unicarm SRL, firma inculpatului Lucuţ Vasile, în numele IPA (International Police Association) – Regiunea 1 Satu Mare produse de carmangerie şi o sponsorizare în valoare de 2.000 de lei pentru o deplasare în Olanda la o competiţie sportivă.

„La această deplasare au participat şi inculpaţii Boşca Vlad-Nicolae şi Jurj Felician-Gheorghe împreună cu membrii familiilor acestora. Ulterior însă, decizia favorabilă lui Lucuţ Vasile a fost înlăturată prin hotărâri date de alte complete de judecată”, se arată în comunicat.

 

Dosare pentru magazine

 

La ultimul termen din cadrul acestui dosar, poliţiştii sătmăreni audiaţi au explicat modul în care Lucuţ asigura prin diferite sponsorizări competiţii sportive organizate de poliţişti. Următorul termen în acest proces de trafic de influenţă va avea loc la începutul lunii septembrie.

 

Vasile Lucuţ nu este străin de acuzaţiile penale

 

Până acum el a fost ţinta unor plângeri penale de la diferite persoane care erau nemulţumite de faptul că Lucuţ îşi construieşte magazinele de desfacere a produselor fără nici o autorizaţie. spre exemplu, în oraşul Marghita, câteva persoane care locuiesc într-un imobil din apropierea unui magazin Unicarm au depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita în care acuzau că din cauza faptului că unul dintre magazinele lui Lucuţ a fost construit prea aproape de imobilul de locuinţe pereţii caselor au crăpat. Deşi  plângerea a fost înregistrată în 2008, procurorilor le-a luat aproximativ doi ani ca să cerceteze acest caz, timp în care patronul Unicarm şi-a construit magazinul respectiv. Ulterior, dosarul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor.

 

Dosar pentru bătaie

 

De asemenea, patronul Unicarm a fost condamnat de Judecătoria Satu Mare la şapte luni de închisoare cu suspendare şi plata unor daune morale de 50.000 de lei, dar a fost „spălat” de Curtea de Apel Oradea, printr-o decizie dubioasă. Instanţa a soluţionat favorabil o contestaţie în anulare menită să desfiinţeze condamnarea pronunţată la Satu Mare. Completul de judecată format din Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu a casat sentinţa penală nr. 1241 din 21 decembrie 2010, prin care Lucuţ a fost condamnat, precum şi Decizia Penală 428/R din 17 mai 2011 a CA Oradea, care a respins recursul milionarului. În 2004 el l-a bătut pe Călin Leahu, medic cu atribuţii de inspector în cadrul Direcţiei Sanitar – Veterinare Satu Mare. Medicul a încercat să scoată de la comercializare organe stricate pe care societatea Unicarm le vindea la poarta fabricii şi a fost agresat ulterior de Lucuţ în incinta unităţii.

 

De la şofer de basculantă la TOP 300

 

Vasile Lucuţ este unul dintre milionarii post-decembrişti. Înainte de 1990 el a fost şofer de basculantă însă, iniţial, a câştigat din tranzacţiile cu alcool, fiind unul dintre furnizorii de palincă ai “miticilor”. În 1997 a debutat în industria cărnii când a deschis o secţie de procesare a cărnii şi, ulterior a investit masiv de-a lungul anilor. Conform TOP 300, Lucuţ a investit peste 30 de milioane de euro, bani alocaţi construirii a patru fabrici noi, producătoare de lapte proaspăt, lapte praf, îngheţată şi produse de panificaţie. Din această sumă, 30% a însemnat aportul personal al lui Lucuţ.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.