Anca Grovu, o clujeancă de 20 de ani, se afla sâmbătă dimineaţa într-un taxi care a derapat pe şinele de tramvai şi s-a răsturnat în râul Someş, în zona Sălii Polivalente din oraş. Tânăra susţine că SMURD nu a venit nici după 15-20 de minute din momentul în care a fost făcut apelul la 112. Vă prezentăm povestea Ancăi poziţia instituţiilor în acest caz.

 

Anca Grovu acuză indiferenţa autorităţilor

În dimineaţa zilei de 22 octombrie, Anca Grovu a suferit un accident rutier produs lângă Cluj Arena. Aflată într-un taxi, şoferul a pierdut controlul maşinii plonjând în Someş. Anca a relatat nefericitul accident şi acuză indiferenţa autorităţilor:

”Sâmbătă dimineaţa în jurul orei 5:30 am luat taxi de la Sala Polivalentă care urma să mă ducă acasă dar, din nefericire, m-a îndreptat spre ceea ce ar fi putut fi o tragedie. După câţiva zeci de metri, maşina a derapat pe şinele de tramvai. Şoferul a încercat să o redreseze însă fără succes. Am lovit un gard, moment în care şoferul a tras brusc de volan la stânga, pierzând complet controlul maşinii. Ne-am lovit de un stâlp şi apoi am plonjat direct în Someş. Maşina fiind răsturnată, apa a intrat foarte repede. Din fericire, am putut să sparg de tot geamul care era deja crăpat şi am reuşit să ies, scoţându-l apoi şi pe taximetrist într-un timp relativ scurt, în care fiecare secundă era preţioasă.

Un alt taximetrist a văzut toată scena deja vorbea la 112. Până să ieşim din apă şi să ne dezmeticim, au mai trecut 10 minute. Încă nu venise nimeni să ne salveze: nici Poliţia, nici SMURD-ul, nici Pompierii…

Speriaţi, uzi leoarcă şi îngheţaţi de frig, aşteptam ajutor. Văzând că nu apare nimeni, am sunat din nou la 112. La un moment dat am văzut o maşină de poliţie care mergea lejer pe partea cealaltă. I-am făcut semn, dar nu ne-a văzut. Vorbind la 112, le-am spus să întoarcă maşina care până la urma a ajuns la noi după aproximativ 15-20 minute. Întrebarea “Aveţi actele la dumneavoastră? “ m-a făcut să cred că visez şi că urma să mă trezesc. În loc să ni se evalueze starea de sănătate de către un echipaj SMURD, am stat aproximativ 20 de minute în stare de şoc şi uzi pe malul Someşului, în final plecând cu tata acasă.

Cum e posibil să nu vină o ambulanţă în condiţiile în care a fost raportat la 112 un accident cu o maşină căzută în Someş? Noi am avut noroc că am supravieţuit unui asemenea accident fără răni grave, dar cu toate acestea, şocul, frigul şi apa rece puteau să-şi lase o amprentă gravă asupra noastră, nemaivorbind de loviturile la cap şi corp. I-a păsat cuiva?

Concluzia? România chiar nu s-a schimbat! În acel moment de tensiune, am simţit cum nimănui nu-i pasă de vieţile noastre. A fost cu siguranţă o adevărată minune şi mult noroc. Schimbând însă scenariul, putea fi o tragedie.

Vreau să trăiesc într-o ţară în care nu trebuie să fiu propriul erou din filmul de groază pentru că indiferenţa, comoditatea şi sistemul bolnav triumfa din nou!!”, a scris Anca Grovu pe pagina personală de Facebook.

 

Tatăl Ancăi: Fiica mea are coşmaruri noaptea, tremură

Am luat legătura cu tatăl Ancăi care ne-a declarat că fiica sa este traumatizată după acest episod. De asemenea, consideră că este inadmisibil că nu a avenit o ambulanţă la locul accidentului.

”Problema este că ambulanţa nu a ajuns. Au venit miliţienii, au stat, au văzut şi au plecat. Anca era lovită, udă, maşina în apă, n-au făcut nimic. Ambulanţa trebuia să vină, să vadă, nu să întrebe pe Nea Gheorghe ”Aşa-i că nu e nevoie de ambulanţă?”. E inadmisibil! Anca nu-şi aminteşte tot din acea noapte, era în stare de şoc. Repet, problema e că SMURD nu s-a interesat, nu a venit când ei erau să moară acolo.”, ne-a declarat domnul Grovu.

Întrebat de starea de sănătate a fiicei sale, acesta ne-a declarat că e acceptabilă. ”Este mai bine, şi-a mai revenit, dar are pneumonie, probleme cu memoria, o doare capul, noaptea are coşmaruri. Când suntem în maşină tremură, mereu îmi spune speriată ”Ai grijă!”.

Domnul Grovu ne-a declarat că taximetristul care conducea maşina era ”Tare speriat. Mai speriat ca şi fiica mea. L-am văzut la UPU, era lovit, plin de sânge pe faţă şi după a mers cu poliţiştii”.

 

ISU Cluj: S-a refuzat în mod repetat  intervenţia medicilor

Am luat legătura şi cu reprezentanţii ISU Cluj care ne-au declarat că victima nu a solicitat o salvare şi a refuzat intervenţia medicilor, iar 112 reacţionează prompt în condiţiile în care sunt sesizaţi corect.

”Un accident similar s-a întâmplat în 16 octombrie. În momentul respectiv, de când am primit apelul şi până am ajuns la locul accidentul au trecut şapte minute pentru că s-a solicitat salvarea. În cazul de sâmbătă, 22 octombrie, când s-a întrebat dacă este nevoie de salvare, s-a răspuns că nu, că e nevoie doar de poliţie. Operatorul cere apelantului date despre caz/victime, persoane blocate, numărul victimelor, vârstă, sex, repere locaţie, ş.a. pentru a stabili rapid mijloacele de intervenţie care participă la soluţionarea cazului. După ce au ajuns echipajele, s-a refuzat intervenţia medicului în ciuda insistenţelor tuturor. Transmitem că este foarte important cum primeşte mesajul dispecerul 112, cat de multe detalii se primeşte în legătură cu evenimentul, mesajul trebuie să fie clar”, ne-a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt ISU Cluj.

 

IPJ Cluj: Persoanele implicate au refuzat să meargă la spital pentru investigaţii

Cu privire la accidentul petrecut sâmbătă, 22 octombrie, IPJ Cluj a făcut următoarele precizări:

“Poliţia a fost sesizată cu privire la producerea accidentului rutier la care faceţi referire, la faţa locului fiind dirijat un echipaj de poliţie. Din verificările preliminare, rezultă că apelantul serviciului unic de urgenţă a comunicat faptul că persoanele implicate în eveniment nu au nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, conform poliţistului prezent la faţa locului, persoanele implicate au refuzat să meargă la spital pentru investigaţii, iar acestea nu prezentau leziuni vizibile.

Conform datelor deţinute de unitatea noastră, la circa 2 ore de la producerea accidentului, pasagera din autoturismul implicat în accident s-a deplasat cu mijloace proprii la U.P.U 1 Cluj-Napoca pentru investigaţii de specialitate. Referitor la mecanismul producerii accidentului rutier, primele verificări arată  faptul că şoferul autoturismului care se deplasa pe strada Splaiul Independenţei, dinspre strada Giuseppe Garibaldi înspre  George Coşbuc, pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul umed, într-o curbă la dreapta ar fi derapat pe şinele de tramvai. Astfel, a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat public, după care s-a răsturnat în râul Someş. În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută de Codul penal.

Pentru  stabilirea cu exactitate a celor întâmplate şi a modului exact în care au acţionat poliţiştii, la nivelul unităţii noastre au fost dispuse verificări interne”.

anca-grovu-4

Anca Grovu: Am refuzat ambulanţa deoarece eram în stare de şoc. Nu-mi aduc aminte de dialog

Anca Grovu spune în urma accidentului nu îşi aminteşte să fi întrebat taximetristul de ambulanţă şi i se pare ireal ca cei de la 112 să întrebe victimele imediat după accident dacă au nevoie de ambulanţă şi în ce scop.

”Abia ieri seară (n.r. – 25 octombrie) am aflat că primul apelant la 112 m-a întrebat dacă am nevoie de ambulanţă şi eu am răspuns negativ. Oare cum e posibil ca cei de la 112 să întrebe victimele imediat după accident daca au nevoie de ambulanţă şi în ce scop?!? Eu nu-mi aduc deloc aminte de acest dialog (care e posibil să fi avut loc numai cu şoferul) şi ca dovadă, citez din rezultatul neurologic: “episod de amnezie, post-traumatică cu pierderea cunoştinţei post-comoţie cerebrală”.

E adevărat că domnul poliţist m-a întrebat dacă vreau să cheme ambulanţa la 20 de minute de la accident. Eu îl chemasem deja pe tata care a ajuns imediat după poliţie. Am refuzat ambulanţa deoarece eram încă în stare de şoc, udă, tremurând de frig şi cu tot corpul amorţit. Abia după ce am ajuns acasă am simţit rănile şi durerile provocate de accident.
Când mi-am văzut viaţa pusă în pericol, normal că sunt revoltată şi supărată! Eu am scăpat uşor pot spune, din ghearele iadului, însă am vrut să mă asigur că data viitoare, cei de la SMURD nu vor sta la telefon pentru diverse explicaţii cu martorii, ci vor veni la locul accidentului cât de repede!

Am făcut publică această întâmplare nefericită pentru a trage un semnal de alarmă. Poate alţii nu vor fi atât de norocoşi să se salveze singuri… şi “salvarea” lor nu va fi pe drum…”, adaugă Anca Grovu.

 

Limita de viteză redusă după seria de accidente rutiere

Limita de viteză pe Splaiul Independenţei, în zona Cluj Arena, a fost redusă săptămâna trecută la 30 km/h, după o serie de accidente provocate din cauza vitezei, în care autovehiculele au derapat pe şinele de tramvai udate de ploaie.

”La data de 25 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Biroul Rutier au acţionat pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum ori a vitezei excesive”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.