Parlamentul Republicii Moldova a reunit în plen aleșii pentru a discuta despre problema din Transnistria, după ce șeful administrației separatiste de la Tiraspol a semnat o lege privind granița de stat a regiunii. Chișinăul nu recunoaște documentul emis de Sevciuk și a sesizat cancelariile europene, mediatorii și observatorii la procesul de negocieri pentru soluționarea politică a diferendului transnistrean.

Propunerea de a organiza audieri parlamentare pe această chestiune a venit din partea deputatului neafiliat, Mihai Godea, membru al Comisiei parlamentare securitate, apărare şi ordine publică. ”Solicit să fie audieri parlamentare în chestiunea transnistreană. Lucrurile au degenerat în regiune de est a Republicii Moldova. Este un plan de acţiuni bine gândit. Este vorba de subminarea totală a suveranităţii naţionale şi zădărnicirea parcursului nostru european. Eu propun, pentru ordinea de zi de mâine, să avem o şedinţă închisă cu audieri parlamentare, cu participarea vicepremierului pentru integrare, ministrului Apărării, ministrului de Interne, directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi a co-preşedintelui Comisiei Unificate de Control din partea RM. Să vedem ce se întâmplă, deoarece lucrurile nu s-au oprit. Ceea ce se întâmplă în aceste momente la Varniţa, ne obligă ca şi corp legiuitor suprem al ţării să dezbatem această problemă şi să vedem care sunt acţiunile strategice ale RM pentru a-şi apăra proprii cetăţeni, dar şi pentru a-şi apăra suveranitatea naţională”, a propus Godea, citat de Unimedia.md.

OSCE se arată îngrijorată
Sesizările reprezentanţilor Republicii Moldova au avut ecou în afara graniţelor. Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Leonid Kojara, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea pe aceasta temă, în cadrul unei convorbiri telefonice a oficialului OSCE cu premierul moldovean Iurie Leanca. Oficialul ucrainean a subliniat importanţa consolidării eforturilor participanţilor la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, pentru a nu admite escaladarea conflictului, potrivit Publika.md. Kojara a confirmat disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităţilor de la Chişinău în vederea ameliorării situaţiei şi revenirii la un dialog civilizat la masa de negocieri pentru asigurarea securităţii în regiune.
Fostul şef al diplomaţiei ucrainene Boris Tarasiuk, deputat în Rada Supremă din partea partidului Iuliei Timoşenko, a declarat la Kiev, că „Transnistria nu este, nu a fost şi nu va fi un actor independent. Lipsa de voinţă politică din partea Rusiei împiedică punerea în aplicare a soluţionării conflictului. De istoria tuturor conflictelor, de cauzele apariţiei lor se face vinovată Federaţia Rusă. Conflictele din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah au propriile caracteristici, dar comun în aceste conflicte este prezenţa unei a treia părţi, a unui jucător care este autorul şi sursa tuturor acestor conflicte: Federaţia Rusă. Fără participarea activă a serviciilor secrete ruse nu ar fi apărut conflicte nici pe teritoriul Moldovei, nici Georgiei sau în Nagorno-Karabah. Şi acest rol, din păcate, continuă”, citat de DW.

Republica Moldova se va asocia cu UE
Republica Moldova ar putea semna Acordul de asociere şi cel de liber schimb cu Uniunea Europeană în luna noiembrie, în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. În opinia experţilor în politica externă, tensiunile izbucnite la Varniţa sunt un semnal că Rusia se pregăteşte să folosească Transnistria pentru a bloca semnarea de către Chişinău a acestor acorduri, notează sursa citată mai sus.

Săptămâna trecută, liderul politic al Transnistriei a votat o lege referitoare la frontierele de stat. „Republica Moldovenească Nistreană, până în momentul recunoaşterii suveranităţii şi independenţei sale de către alte state, îşi rezervă dreptul, în cazul unui pericol la adresa securităţii statului, să întreprindă acţiuni de apărare a frontierei sale de stat”, conform textului legii, citat de publika.md.

Transnistria și-a declarat independența cu sprijinul armatei rusești în 1992, sub numele Republica Moldovenească Nistreană cu capitala la Tiraspol. Atât la nivel internațional cât și de guvernul R. Moldova este recunoscută drept o regiune autonomă a Republicii Moldova.

Conflicte în regiune

Legea adoptată va intra în vigoare peste 14 zile de la data semnării și publicării. Potrivit documentului “frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral”, protecţia frontierei de stat “se efectuează de către organele abilitate ale regiunii”, iar “legislaţia privind frontiera de stat este bazată pe Constituţia Republicii Moldoveneşti Nistrene, precum şi pe tratatele internaţionale la care aceasta este parte”. Conform publika.md aceasta lege menționează unele structuri administrativ-teritoriale care se află sub jurisdicția administrației de la Chișinău.

„Decizia Tiraspolului de a stabili de sine stătător hotarele teritoriului controlat de ei poate crea instabilitate în regiune și poate duce la consecințe imprevizibile, nedorite” declară pentru unimedia.info vicepremierul pentru reintegrare a Republicii Moldova, Eugen Carpov după ședința guvernului.

În același timp presa rusească scrie “Peste 23 ani Republica Moldova descoperă, că Transnistria nu dorește să fie parte integrala cu RM”. Regnum.ru amintește că acțiunea de sporire a controalelor de imigrare la frontiera cu Transnistria a fost inițiată unilateral de către Republica Moldova. Tot Moldova a anunțat în aprilie anul acesta de intenția de a stabili o frontieră fixă. De asemeni menționează aceeași sursă că anunțul a fost făcut dupa ce, la sfârșitul lunii martie șeful delegației UE în Moldova,  Dirk Steffen Schuebel a spus că pentru liberalizarea regimului de vize UE cetățenii Republicii Moldova trebuie să asigure siguranța frontierelor, inclusiv a celei de est. Schuebel  afirmă despre acest fapt “în contextul conflictului nerezolvat cu Transnistria, nu este deloc ușor”.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.