Exista suspiciunea ca licitatia pentru terenul de pe Calea Turzii a fost „masluita”. Consiliul Judetean a anulat fara vreun temei legal respectiva licitatie. Potrivit unor informatii, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara ar fi „intervenit” pentru ca licitatia sa fie anulata. La licitatie a participat si unul dintre „prietenii” lui Nicoara. Nicoara neaga acuzatiile.

Membrii fostei Aliante D.A. PNL-PD au marsat în întreaga campanie electorala din 2004 pe lupta împotriva coruptiei, a grupurilor de interese si a mafiei din administratia locala. Sub deviza „Arde-i pe corupti” Marius Nicoara si Emil Boc au reusit sa-si adjudece simpatia clujenilor si, implicit, posturile de presedinte al Consiliului Judetean Cluj si pe cel de primar al municipiului Cluj-Napoca. Fostii membri ai Aliantei D.A. au marsat, la momentul 2004, pe ideea ca PSD ar fi un partid corupt, grupurile de interese din jurul fostului partid de guvernamânt  controlând atât mediul politic, cât si pe cel de afaceri. Totusi, în aceasta perioada locul PSD de „partid corupt”, în perceptie generala, tinde sa fie luat de PNL. Daca înainte, în vremea guvernarii PSD mass-media a publicat o serie de materiale care aveau ca obiect diverse licitatii cu „dedicatie”, acum PNL este banuit ca ar maslui anumite proceduri de acordare a unor imobile sau servicii catre terti, procedurile atingând pe alocuri cote ce tin mai mult de latura penala. Un asemenea caz se înregistreaza la Cluj, unde Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj si liderul filialei judetene a PNL este acuzat ca ar fi „masluit” intentionat o licitatie.  

Licitatie masluita
Terenul de pe Calea Turzii nr 2-14, aflat în patrimoniul CJ Cluj, a facut obiectul mai multor licitatii cu cântec, oficialii Consiliului Judetean dorind  sa construiasca acolo fie sediul Filarmonicii, fie sa fie introdus în „pachetul” viitorului stadion Ion Moina. Pâna la urma, CJ Cluj a considerat ca pe respectivul teren trebuie realizat un centru comercial. În consecinta s-a scos terenul la mezat, vadul comercial bun, amplasarea extrem de favorabila facând din acest teren un punct extrem de atractiv pentru investitori. Acestia nu s-au lasat foarte mult asteptati, pâna la termenul limita de depunere a ofertelor înscriindu-se trei firme: SC Nova Taxi SRL, Eurocontact Serv Impex Cluj-Napoca si SVF Management Prod. Potrivit legislatiei în vigoare, pentru o asemenea licitatie trebuie organizata o comisie formata din consilieri judeteni plus membri din aparatul de specialitate a presedintului CJ care sa verifice ofertele si sa stabileasca câstigatorii. Totusi, problema a aparut în momentul în care o parte dintre consilierii judeteni au considerat ca respeciva licitatie nu mai este oportuna pentru Consiliul Judetean Cluj, ei dorind ca pe acel amplasament sa se construiasca cu totul altceva. Acest lucru este cât se poate de ilegal, în conditiile în care odata ce procedura de licitatie a fost începuta, caietele de sarcini au fost facute publice, iar investitorii au depus plicurile cu ofertele, comisia este obligata, fie sa dea câstig de cauza unei societati, fie sa anuleze licitatia, dar numai pe motiv ca nu s-au respectat prevederile caietului de sarcini. Or, unii dintre consilierii judeteni, desi aveau obligatia sa duca licitatia la bun sfârsit, au considerat ca trebuie sa calce peste litera legii, anulând pe nedrept procedura.

Nicoara îsi baga coada

Din informatiile noastre acea licitatie a fost “masluita” cu ajutorul presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara. Conform unor surse care doresc sa-si pastreze anonimatul, Marius Nicoara ar fi intervenit în cadrul comisiei pentru ca respectiva licitatie sa nu mai aiba loc. Potrivit acelorasi surse, Nicoara nu a fost “multumit” de oferta mult prea mare pe care Nova Taxi ar fi facut-o, celelate doua societati participante având o oferta net inferioara. Oferta neasteptat de mare a celor de la Nova Taxi l-a facut pe Nicoara sa “tremure”, firma  care “trebuia” sa câstige licitatia având o oferta cu mult sub ceea ce oferea Nova Taxi. Astfel, daca în caietul de sarcini, pentru terenul de 3500 mp, CJ Cluj dorea sa obtina cel putin 200 pentru fiecare metru patrat, Nova Taxi a ridicat stacheta, oferind 2000 euro pe metro patrat. În schimb, celelate doua firme au oferit un pret mult mai mic, în mod normal Nova Taxi ar fi trebuit sa obtina dreptul de a concesiona respectivul teren. Când au vazut oferta celor de la Nova, o parte dintre consilierii aflati în comisie, atent supravegheati de Marius Nicoara, au considerat ca nu mai este oportuna acordarea terenului pentru un centru comercial, ei considerând ca pe acel teren trebuie construit altceva. Astfel, plicurile s-au închis, procedura de licitatie încheindu-se.

Nica + Nicoara= $
Nova Taxi a actionat în judecata Consiliul Judetean pentru „erorile” comise, obtinând o decizie definitiva din partea instantei. Completul de judecata a dispus reînceperea procedurilor de licitatie, considerând ca decizia prin care oficialii CJ au apreciat ca nu mai este oportuna organizarea licitatiei a fost ilegala. La licitatia organizata de CJ Cluj au mai participat, pe lânga Nova Taxi SRL si Eurocontact Serv Impex Cluj-Napoca si SVF Management Prod. Eurocontact este patronata de omul de afaceri Razvan Tarmure, acesta având în derulare în momentul de fata mai mult proiecte imobiliare prin diversele companii detinute de acesta. În spatele  SVF Management Prod se afla Valentin Nica, om de afaceri care detine SC Mobitelco SRL, câstigator al proiectului de modernizare a retelei subterane de fibra optica în municipiu. Nica mai este partener de afaceri si cu Nicolae Badiu, asociat la clinica AsRoMedica si patron la restaurantul Sinaia. Cei doi sunt parteneri în cadrul companiei CBC Development, prin care deruleaza o investitie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. Imobilul se întinde pe un teren de 6.915 mp, având o suprafata construita de 22.000 mp. Conform unor surse care doresc sa-si pastreze anonimatul, Marius Nicoara ar fi dorit ca firma lui Nica sa câstige respectiva licitatie, relatiile dintre cei doi fiind mai mult decât apropiate. Nica si Nicoara fac parte din acelasi club “exclusivist” care a înfiintat Banca Transilvania, grup care înca trage sforile în mediul politic si de afaceri clujean. Problema este ca, desi licitatia va trebui reluata, este posibil ca Nova Taxi sa nu intre în posesia terenului de pe Calea Turzii. Asta în conditiile în care reprezentantii celorlalte doua firme prezente au declarat ca nu vor mai dori sa participe la o a doua licitatie. În cazul în care acest lucru se va întânpla si la noua licitatie se va prezenta doar Nova Taxi, licitatia va fi anulata, iar CJ va putea gândi un nou proiect pentru acel amplasament.        

Nicoara se disculpa
Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj a declarat ca el nu a intervenit niciodata într-o licitatie organizata de forul judetean. „Eu nu am atributii în licitatiile organizate de CJ Cluj. Exista o comisie de consilieri judeteni care se ocupa de aceste proceduri. Eu nu m-am implicat niciodata în nicio licitatie organizata de CJ si în niciun caz nu am intervenit în aceasta. Sunt pure speculatii”, a declarat Nicoara.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here