O ciorbă imobiliară a la Cluj se face la foc mic pe strada Aurel Vlaicu, în apropierea fostului Baumax. Este vorba de investiţia firmelor Bimexim, unde ”bucătarii” sunt Valentin Brumaru, conectat prin Renata, soţia lui, de Mihaela Rus, patroana de la Vitrina Advertising, dar şi de fiul lui Gheorghe Funar, Sabin. Pe de altă parte, în afacere sunt implicaţi şi doi dintre milionarii Clujului, Mircea Ilea, patronul de la Ruttrans şi Radu Şter. Brumaru împreună cu Ilea şi Şter vor să ridice pe strada Aurel Vlaicu mai multe blocuri de 9 etaje. Cei de Serviciul de Patrimoniu şi Cadastru spun că s-ar bloca ieşirea din oraş spre aeroport, dar imobiliarii sunt convinşi că lucrurile se pot rezolva.

 

Firmele Bimexim şi Bimexim Invest au cerut municipalităţii clujene avizele necesare pentru construirea unui ansamblu imobiliar pe strada Aurel Vlaicu, în apropierea podului care face ieşirea spre Aeroportul Cluj Napoca.

Pe de o parte, reprezentanţii primăriei spun că ridicarea unor blocuri de 9 etaje ar bloca, din punctul de vedere al traficului rutier, zona.

Potrivit Serviciului Evidenţă Patrimoniu şi Cadastru ”clădirile sunt supradimensionate în ceea ce priveşte numărul de gospodării adăpostite de cele nouă etaje (164 – 144 de locuinţe, respectiv o medie de şase apartamente pe nivel) şi asta din perspectiva numărului mare de autoturisme care vor trafica strada Bega şi breteaua de coborâre/întoarcere pe sub pod. În opinia noastră, numărul real de autoturisme care vor accesa incinta, în varianta completă a PUD este de 1,2 – 1,5 autoturisme pe gospodărie, generând valori de trafic pe care acestea nu le vor putea prelua. Strada Bega are doar 8 metri între aliniamente şi benzi carosabile de 3 metri fiind proiectată pentru viteză redusă şi valori de trafic cuprinse între 30 – 160 de autovehicule/oră. Se pune de asemenea problema traficului greu generat de o asemenea investiţie, pe o stradă/bretea de circulaţie de categoria a 4-a, chiar dacă investiţia se limita doar la blocul numărul 1, străzile de interes local, mai ales strada Bega, care a fost dimensionată pentru a servi o zonă rezidenţială cu gospodării individuale.

Nu sunt prezentate în documentaţie planşe privind branşarea la utilităţile publice. Nu vedem care este reţeaua publică de canalizare existentă pe latura vestică a proprietăţilor, între Baumax şi Bimexim. Se impune avizul administratorilor de reţele pentru posibilitatea de branşare la acestea”, explică reprezentanţii primăriei.

Pe de altă parte reprezentanţii investitorilor spun că se ”preia schema de circulaţie din PUZ Bimexim HCL 177/15.08.2008, şi anume prevede realizarea unei străzi N-S, paralelă cu latura Vest, astfel încât accesul principal se va realiza din strada Aurel Vlaicu, iar distribuţia interioară la toate imobilele se va face de pe această strada interioară. Imobilele propuse vor avea apartamente de 1 – 2 camere, iar necesarul de parcări/numărul de maşini ce vor accesa incinta, a fost dimensionat. În aceste condiţii considerăm că traficul din zonă nu va fi afectat negativ de noul ansamblu propus”.

 

Bileţelele Bimexim

În anul 2007, presa clujeană publica o serie de dezvăluiri vizavi de cum mergeau afacerile lui Sabin Funar pe vremea când tatăl lui era primarul Clujului. Dezvăluirile au fost făcute de Livia Andreiaş, fosta directoare economică a Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit ei, ”Anul trecut (2006, n.red.), în luna septembrie, mă duc la DNA. Aici, la Cluj. Acolo am vorbit cu o procuroare tânără. După ce m-a ascultat, procuroarea mi-a spus: Ce ştiţi despre fiu-său, pentru că despre el există mai multe sesizări la noi?”, spune Livia Andreiaş în continuarea discuţiei cu reporterii ZIUA de Cluj despre dedesubturile administraţiei Funar. Directoarea afirmă că, în final, a încercat să nu-l implice pe Sabin Funar în discuţie, gândindu-se că şi ea are un băiat (fiul directoarei a copilărit cu Sabin Funar în cartierul Mănăştur – n. red.). Apoi directoarea a explicat cum decurgea una din zilele obişnuite la Primărie. “Eram sunată pe telefon: doamna directoare, haideţi la domnul primar! Când mă duceam jos, coadă în faţa biroului. Coadă la Sabin Funar, cu toţi directorii din Primărie. Erau acolo Macea de la Urbanism, doamna Fritea, Mihai Mureşan”, declară fosta directoare. Situaţia descrisă de Andreiaş a fost confirmată pentru Ziua de Cluj şi de un fost membru PRM, actual consilier local, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit lui Andreiaş şi fostului PRM-ist, şedinţele cu Sabin Funar aveau loc în “biroul din spate” al primarului”, arată articolul de presă apărut în anul 2007. ”“Sabin făcea foarte mult trafic de influenţă. Le dădea dispoziţii directorilor şi aceştia executau. Întotdeauna mă căuta numai cu interese, să-l plătesc pe unul, pe altul. Sabin şi primarul scriau pe bileţele cine trebuia plătit.

Sumele nu erau foarte mari dacă se plăteau proporţional, dar legea spune că facturile se plătesc în ordinea vechimii”, descrie fosta directoare economică modul în care se făceau aranjamentele la plăţi. Andreiaş spune că erau momente în care avea buzunarele pline de bileţele, de la Funar şi în special de la Sabin, pe numele firmelor Duplex, Bimexim, Investicon, toate implicate în scandaluri de presă pentru că au beneficiat de contracte preferenţiale cu Primăria. Presa a dovedit faptul că Sabin Funar avea relaţii de afaceri, chiar asocieri, cu familia Brumaru, cea care a controlat de-a lungul timpului firmele amintite de Andreiaş.  Metoda bileţelelor cu dispoziţii de plată a funcţionat şi după ce Andreiaş a fost numită directoare la direcţia de fond imobiliar şi locul său a fost luat de actuala directoare economică a Primăriei, Olimpia Moigrădean”, se mai arată în articolul citat.

 

Renata Brumaru parteneră de afaceri cu un fiu de peremist şi o publicitară bogată

Firma Bimexim este patronată de Valentin Brumaru, iar Bimexim Invest aparţine oamenilor de afaceri Radu Şter şi Mircea Ilea.

Renata, soţia lui Brumaru, a fost asociată cu Mihaela Sorina Rus, proprietarul celei mai mari afaceri din domeniul publicitar din Cluj: Vitrina. Ele au împărţit acţiunile firmei BLOC INVEST SRL, care acum nu mai funcţionează. De asemenea, Renata Brumaru a fost asociată cu Sabin Funar, fiul fostului primar al Clujului, în cadrul Investicon. Vizavi de implicarea lui Sabin Funar în cadrul acestor afaceri s-au interesat şi procurorii, dar anchetele nu s-au finalizat.

 

Firmă săracă cu patroni milionari caut garsonieră

Chiar dacă firma Bimexim Invest apare ca investitor şi beneficiar al acestui proiect imobiliar, datele financiare din 2014 spun cu totul altceva. Potrivit Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri a firmei a fost zero, afacerile au mers pe minus cu 3.921de lei, datoriile s-au însumat la 431.200 de lei, iar din 2010 până în 2014 nu a fost declarat nici un angajat.

Firma este patronată şi administrată de Radu Şter şi Mircea Ilea. Cei doi au făcut parte din grupul fondatorilor afacerii Astral şi sunt implicaţi şi în fondul IMO Finance.

Şter şi Ilea au fost patronii restaurantului “Chios”, “Orizont” sau a clădirilor InterProiect, Praktiker, etc. Ei au investit o mare parte a banilor primiţi de la “UPC” pentru crearea grupului “Imo Finance”, condus de fostul preşedinte al “Băncii Transilvania”, Iosif Pop. “Imo Finance” are o companie de investiţii imobiliare şi o instituţie financiară non-bancară, “Imo Credit. Mircea Ilea şi Radu Şter au deţinut şi postul local de televiziune “NCN”. 

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

  1. Porcii astia se ingrasa din jirul dat de Boc si Daniel Pop din banii nostri adica.
    Foarte bine Gazeta de cluj ca arati adevarata fata a dezvoltatorilor imibiliari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.