Carol Balint, Istvan FEKETE- MARCZIKA și Marius Sorin Terec sunt trei clujeni, recidiviști, care au fost condamnați la începutul acestei luni la pedepse cumulate de 25 de ani pentru că au pus în circulație bani falși. Anterior, ei au fost judecați în mai multe instanțe și condamnați pentru acuzațiile de înșelăciune făcute împotriva lor. Dintre toți trei, cea mai mare pedeapsă a primit-o Marius Sorin Terec, fiul unui medic stomatolog. El a primit peste 10 ani de pușcărie!

La începutul lunii octombrie, Judecătoria Cluj Napoca a dat soluția de condamnare în cazul a trei clujeni acuzați că au pus în circulație bani falși. Este vorba despre Carol Balint, Marius Sorin Terec și Istvan FEKETE- MARCZIKA.

Primul dintre ei a fost condamnat la închisoare pentru 7 ani 8 luni şi 20 de zile, Terec, cunoscut sub porecla de ”Bătrânul” a primit 10 ani 2 luni şi 222 zile  de închisoare cu executare. Anterior, el a mai fost judecat și condamnat de instanțele din Oradea, Baia Mare și Cluj. Cel de-al treilea, Istvan Fekete Marczika, implicat în mai multe dosare penale, a primit o pedeapsă de 6 ani şi 9 luni de închisoare cu executare.  

Majoritatea persoanelor care s-a constituit parte civilă în acest dosar, ca urmare a faptului că au fost înșelați, pe parcursul procesului s-au împăcat cu cei trei infractori, astfel că daunele pe care cei trei trebuie să le plătească sunt infime, de ordinul câtorva mii de lei. Unii dintre ei au primit bani falși în urma vânzării unor autoturisme.

Însă, alții nu au fost atât de norocoși pentru că cei trei nu au niciun bun pe numele lor, astfel că banii nu fi recuperați în cadrul executărilor silite.

”Și totuși există… dreptate, și totuși există …blestem. În 1995, ticălosul, Terec Sorin Marius m-a înșelat cu 4500 de dolari. Am deschis proces și am câștigat, dar nu am putut recupera nimic pentru că nu avea nimic pe numele lui. De atunci a comis mai multe infracțiuni și a avut pedepse mai mici. Asemenea jeguri trăiesc printre noi și sunt mulți!”, a declarat unul dintre ”clienții” țeparului clujean pentru Gazeta de Cluj.

În afară de un autoturism, bunurile reținute de polițiști de la cei trei pot fi găsite la orice tarabă din piața de vechituri.

”Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa din data de 10.08.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca asupra autoturismului marca Volkswagen model T5 Multivan, de culoare negru, indisponibilizat şi sigilat la sediul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca, aparţinând inculpatului Terec Sorin-Marius, în vederea confiscării speciale, – o pereche de ochelari de vedere cu toc de culoare verde; o ştampilă cu inscripţia „Vladi service auto”, două baterii de telefon Nokia tip BL 5CB; două plăci memorie calculator; un încărcător de telefon Nokia, o şurubelniţă, o legătură de chei cu cip pentru interfon, un telefon mobil marca Nokia de culoare neagră, o brichetă de culoare verde, un corector marca Pelikan, o ruletă de culoare roşie, o brichetă de culoare albă, o legătură de chei cu cartelă de interfon – aflate într-o borsetă din pânză de culoare maronie; – un laptop Packard Bell cu încărcător – aflat într-un sac de plastic de culoare neagră, – un PC HP Compaq – aflat într-un sac de plastic de culoare albastră”, arată lista cu bunuri confiscate.

Mașini cumpărate cu bani falși

Potrivit rechizitoriului, la propunerea şi cu sprijinul inculpatului Terec Sorin-Marius, inculpatul Fekete-Marczika Istvan a achiziţionat în cursul lunii mai 2015, suma de 20.000 euro compusă din bancnote falsificate în cupiură de 200 euro, la o paritate convenabilă, din localitatea Ruse, Bulgaria, de la cetăţeni bulgari rămaşi neidentificaţi ce se află în anturajul primului inculpat.

Beneficiind de suportul intelectual şi material al inculpatului Terec Sorin-Marius, împreună cu care a identificat pe site-uri de anunţuri online de profil autovehicule second-hand, marca BMW, recunoscute ca fiind facil de introdus pe piaţa auto, la data de 21.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan, prin interpusul Balint Carol, a pus în circulaţie pe raza municipiului Cluj-Napoca suma de 8.600 euro în bancnote contrafăcute din cupiura de 200 euro, cu ocazia achiziţionării unui autoturism marca BMW seria 3. Fapta a fost comisă în contextul în care, anterior, la data de 19.05.2015, cei trei inculpaţi au încercat să pună în circulaţie pe raza judeţului Maramureş sumele de 18.000 euro, respectiv 15.400 euro, cu ocazia achiziţionării unor autoturisme marca BMW seriile 1 şi 7. Datorită diligenţei sporite a vânzătorilor vizaţi, una dintre tranzacţii nu s-a finalizat, iar în cazul celeilalte, bancnotele contrafăcute au rămas doar temporar în posesia victimei înşelăciunii, fiind returnate inculpaţilor în scurt timp, cu consecinţa recuperării vehiculului.

Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că, în perioada 25.05.2015 – 26.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan a achiziţionat de pe raza municipiilor Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, în interes personal, prin acelaşi interpus Balint Carol, un număr de 4 telefoane mobile de ultimă generaţie, inducând în eroare vânzătorii cu privire la autenticitatea monedei şi reuşind astfel să introducă în circuitul economico-financiar suma cumulată de 2.600 euro, compusă din acelaşi tip de contrafaceri în cupiură de 200 euro.

Cu ocazia unui flagrant efectuat asupra inculpatului Fekete-Marczika Istvan, la data de 08.06.2015, de către organele de cercetare penală din cadrul S.I.C. – I.P.J. Cluj, într-o altă cauză penală, asupra acestuia s-a descoperit un număr de 24 bancnote contrafăcute în cupiură de 200 euro şi 4 bancnote falsificate în cupiură  de 100 USD, moneda fiind destinată punerii în circulaţie. Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatului Terec Sorin-Marius au fost descoperite şi ridicate 18 bancnote falsificate din cupiura de 100 USD din acelaşi tip de contrafacere, de calitate superioară, valorile străine fiind destinate plasărilor în circuitul monetar.

Din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că, la data de 18.04.2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a pus în circulaţie în municipiul Cluj-Napoca, prin interpusul Balint Carol, suma de 3.600 euro compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro, moneda fiind remisă cu titlu de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen Touran, iar la data de 10.06.2016, acelaşi inculpat a remis cu titlu de diferenţă de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen T5 Multivan suma de 800 euro, compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro şi 200 euro.

În cursul lunii aprilie 2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a plăsmuit trei contracte de vânzare-cumpărare ale unor autoturisme second-hand, mascând realitatea raporturilor juridice de transfer de proprietate, în scopul facilitării înmatriculării acestor vehicule, în interes personal ori al altor persoane.

Cercetările efectuate în cauză au relevat de asemenea faptul că, în perioada aprilie – iunie 2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a condus în patru ocazii autoturisme înmatriculate ori neînmatriculate, pe drumurile publice de pe raza judeţului Cluj, în condiţiile în care permisul de conducere îi fusese anulat, iar în acelaşi interval de referinţă, inculpatul Balint Carol a condus în patru ocazii diferite autoturisme înmatriculate sau neînmatriculate, după caz, pe raza judeţului Cluj, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule

Cheltuieli judiciare pentru țepe date pe bandă rulantă

Cheltuielile judiciare pentru mai mulți de judecată sunt de aproximativ 2.000 de euro ! ”Obligă inculpatul Fekete-Marczika Istvan la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2.683,14 lei, inculpatul Balint Carol la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 3.083,14 lei de lei şi inculpatul Terec Sorin-Marius la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 4.583,14 lei”, mai arată soluția instanței.

Colecționar de dosare

Într-un alt dosar, FEKETE S. MARCZIKA ISTVAN, din localitatea Băgara, comuna Aghireșu, este acuzat că, împreună cu o casieră de la centrul comercial Vivo, înlocuia prețul de pe eticheta unor produse scumpe cu altul, mult mai mic. În urmă cu jumătate de an, pe numele lui erau emise două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, unul de 2 ani și jumătate pentru înșelăciune și altul de 3 luni pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

De asemenea, el a mai fost condamnat și pentru fraudă informatică într-un alt dosar.

1 COMENTARIU

  1. Este una în Cluj numita Macavei, și asta da tepe când are ocazia, nu mai are nimic pe numele ei, se folosește de boschetari cu flotant și chiriasi să si facă afacerile, dar ii și păzită și protejata de borfași din politie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.