Tribunalul Cluj l-a condamnat, pentru a treia oară, pe Claudiu Opriș, bărbatul judecat pentru că a încercat să vândă un kilogram de heroină amestecat cu lapte praf. El a câștigat, parțial, un proces la CEDO împotriva României. Cercetările din acest dosar au fost făcute de procurorul Doru Dobocan, pensionat în 2018, care a fost ultimul șef al celebrei arhive SIPA. Pe parcursul procesului, Opriș a susținut că tot dosarul este o înscenare din partea poliției.

La începutul anului 2004, Claudiu Opriș a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru trafic de droguri. A contestat decizia, iar la sfârșitul aceluiași an, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus rejudecarea dosarului.

Însă, rejudecarea dosarului a avut același deznodământ pentru Opriș: tot o condamnare de 5 ani cu închisoare. De această dată, el a apelat la CEDO, instanță care i-a acceptat plângerea. În final, statul a fost pus să plătească aproape 3.000 de euro și, în final, dosarul a ajuns să fie, din nou, rejudecat.

Opriș s-a plâns judecătorilor CEDO că ”a făcut obiectul unei provocări poliţieneşti, că nu a beneficiat de asistenţă din partea unui avocat în cursul primului interogatoriu şi că nu a avut posibilitatea de a solicita audierea persoanelor – un agent infiltrat şi colaboratorul acestuia – care au intervenit sub acoperire în cadrul investigaţiei care l-a vizat”.

”Prin Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 23 iunie 2015 pronunțată în cauza Opriș împotriva României, a fost declarată admisibilă cererea în ceea ce privește capetele de cerere întemeiate pe provocarea din partea poliției și imposibilitatea de a solicita audierea agentului sub acoperire și a colaboratorului acestuia și inadmisibilă în ceea ce privește celelalte capete de cerere și s-a hotărât că a fost încălcat art. 6 § 1 din Convenție”, arată dosarul. Astfel că, în final, dosarul a ajuns tot la Tribunalul Cluj și a fost judecat de Ariana Ilieș.

În primăvara acestui an, magistratul l-a condamnat pe Claudiu Opriș la 5 ani de închisoare, fără ca soluția să fie definitivă. El a contestat decizia, iar primul termen fixat pentru judecarea dosarului va fi în cursul lunii viitoare.

La percheziția domiciliară nu s-a găsit nimic

La 5 iunie 2003, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Cluj s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul reclamantului şi al Victor Patraus, pe motiv că, potrivit informaţiilor de care dispunea şi investigaţiilor poliţiei, aceste două persoane acţionau în cadrul unei reţele de traficanţi de droguri. În aceeaşi zi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş i-а autorizat pe agentul Investigator „Liviu” şi pe colaboratorul acestuia, „Ţucu”, să se infiltreze în reţea pentru o perioadă de treizeci de zile şi să procure un kilogram de heroină. Tot în aceeaşi zi, parchetul a deschis o anchetă împotriva reclamantului pentru infracţiunea de trafic de droguri, pedepsită la art. 2 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

La 20 iunie 2003, reclamantul a fost arestat de poliţie la Cluj. Potrivit procesului-verbal întocmit în aceeaşi zi de către procurorul care a condus acţiunea de prindere în flagrant, în momentul arestării, reclamantul conducea un autovehicul în care s-a găsit un pachet care conţinea o substanţă care, potrivit testului efectuat la faţa locului, s-а dovedit a fi heroină. În aceeaşi zi, agentul investigator „Liviu” a întocmit raportul său. Acesta a descris în detaliu evenimentele din ziua respectivă şi a menţionat, printre altele, că reclamantul i-а spus că era prima dată când încerca să îşi procure droguri. Laboratorul din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a confirmat ulterior că în pachet se afla aproximativ un kilogram de heroină, amestecată cu lactoză.

Tot la 20 iunie 2003, poliţia a percheziţionat apartamentul reclamantului, în prezenţa soţiei sale. Potrivit procesului-verbal de percheziţie, poliţiştii nu au găsit nimic ilegal în apartament.

Heroina transportată în pachete de țigări

Dosarul a Heroină și lapte praf a fost făcut de fostul procuror clujean Doru Dobocan împreună cu Liviu Sipoș, fost polițist la Antidrog Cluj. Cercetările făcute de cei doi au stabilit că Ivan Shiman, cetățean româno-ucrainean, i-a dat lui Radu Claudiu Opris droguri în vederea vânzării. Victor Pătrăus, un alt tânăr din Sighetu Marmației a fost acuzat că a intermediat afacerea. Cei trei au fost trimiși în judecată. Pătrăuș a primit o pedeapsă cu suspendare, Shiman a fost condamnat la șapte ani, iar Opriș la cinci ani.

”Pachetul găsit în autoturismul cu care se deplasa inculpatul Opriș Claudiu, în greutate brută de 1.352 kg. a fost trimis pentru efectuarea unei constatări tehnico-stiintifice la IGP – Laboratorul de analize fizico-chimice – droguri. Specialiștii din cadrul acestei instituții au stabilit ca pachetul ridicat de la inculpatul Opriș Claudiu conține 7 pachete de țigări inscripționate „Marlboro Lights”în care se află 140 țigarete și încă 13 pachete de țigări inscripționate la fel în care se afla cantitatea totală netă de 949,98 grame heroină, (diacetilmorfina), substanță menționată în tabelul anexa nr. 1 la Legea nr. 143/2000, în amestec cu lactoza (f. 29-30). Inculpatul Opriș Claudiu a recunoscut în cursul urmăririi penale faptele comise, denunțând și facilitând identificarea și tragerea la răspundere a inculpatului Shiman Ivan și a arătat în detaliu circumstanțele în care au fost comise faptele pentru care este cercetat”, se arată în dosar.

Flagrant făcut după regia polițiștilor

Potrivit dosarului, flagrantul a fost făcut după regia polițiștilor. ”În dimineața zilei de 20.06.2003, în jurul orelor 6.30, inculpatul Claudiu Opriș a fost din nou contactat telefonic de către inculpatul Shiman Ivan, care i-a spus că poate pleca la Cluj, deoarece „totul este rezolvat”. În jurul orelor 7.15, când a ieșit din casa, inculpatul Opriș Claudiu, a constatat ca în autoturismul parcat în fața casei, în spatele scaunului șoferului, se afla un pachet învelit în mai multe pungi de plastic. Inculpatul s-a urcat în autoturism și a plecat în mun. Cluj Napoca, unde, conform celor convenite cu agentul Liviu s-a întâlnit cu acesta, la stația de benzina OMV din cartierul Mărăști. După ce s-au deplasat în mai multe locuri din mun. Cluj-Napoca, la indicațiile agentului Liviu, inculpatul împreuna cu acesta s-au oprit și la S.C. Terapia SA. pentru o verificare a conținutului pachetului adus de către inculpat. Acolo agentul Liviu a prelevat o cantitate de cca. 1 gram din substanța aflată în pachet, pe care a predat-o unor funcționari de poliție în vederea unei analize sumare și s-a deplasat din nou, împreună cu inculpatul Opriș Claudiu, pe terasa Stației de Benzina OMV din cartierul Mărăști, pentru a aștepta confirmarea telefonică a rezultatului analizei. În jurul orelor 13.15, agentul Liviu a primit de la polițiștii din cadrul CZCCOA Cluj, confirmarea că proba prelevată din pachet conține substanțe stupefiante și a pornit împreună cu inculpatul Opriș Claudiu spre autoturismul marca Renault 19, cu nr. MD-81-PN., în care se aflau drogurile, parcat în fața Complexului „Profi”, pentru „finalizarea tranzacției”, respectiv predarea-primirea pachetului cu droguri. După ce inculpatul Opriș Claudiu s-a apropiat de autoturism au intervenit organele de urmărire penală, realizând prinderea în flagrant a inculpatului”.

Procurorul dosarului a fost ultimul șef al Arhivei SIPA

Procurorul Dobocan a fost șef la Direcția Generală de Protecție și Anticorupție – DGPA (fosta SIPA) în perioada 7 aprilie 2005- 30 iunie 2006, când Ministerul Justiției era condus de Monica Macovei. Dobocan a mai fost şef de secţie la Parchetul General, unde împreună cu un alt procuror clujean celebru, Ovidiu Buduşan, în timpul Convenţiei Democrate a regimului Constantinescu, a instrumentat dosare grele de corupţie: „Fascinanta Românie”, în care erau vizaţi Iliescu, Năstase şi Hrebenciuc şi „Bancorex” în care ”titular” a fost Răzvan Temeşan. În momentul în care Macovei l-a ”convocat” pe Dobocan să preia arhiva SIPA, acesta era şeful Secţiei Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Dobocan a fost ultimul șef al SIPA, transformată în 2004 în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție. După mandatul respectiv, a ajuns la DIICOT Cluj, de unde s-a pensionat în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.