Ţărănistul Teodor Bucur va fi instalat în funcția de primar la comunei Cojocna după ce Tribunalul Cluj a dispus anularea ordinului prefectului prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului acestuia din cauză că avea o condamnare penală definitivă. Mai mult, Teodor Bucur îi va cere despăgubiri cu multe zerouri prefectului Gheorghe Vușcan.

 

Teodor Bucur, a fost demis din funcția de primar 

Curtea Constituțională a decis în 6 iulie, în unanimitate că aleşii locali care sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare îşi pierd mandatul. CCR a luat această hotărâre la sesizarea preşedintele Klaus Iohannis, făcută după ce Parlamentul votase o prevedere ce îi menţinea în funcţie pe edilii condamnaţi cu suspendare. În această situaţie s-au aflat și câțiva primari ai judeţului Cluj care riscă să-şi piardă mandatul în urma deciziei CCR, printre care și Teodor Bucur, primarul din Cojocna.

Teodor Bucur, cel ce a candidat sub sigla PNȚCD, cu un afiş electoral, care avea drept slogan „Cinste, Dreptate, Adevăr”, şi a câştigat alegerile cu 24,76 % din voturi, are o condamnare definitivă şi irevocabilă dictată de Curtea de Apel Cluj în 2014, de 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la înşelăciune în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii. Acesta a creat un prejudiciu de 521.000 de lei prin ”rezolvarea” a 63 de dosare de refugiaţi pentru diferite persoane în vârstă, în urma cărora acestea au beneficiat de pensii de refugiaţi.

Ca urmare, Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj a emis în 19 iulie ordinul prin care se constată încetarea mandatului lui Tudor Bucur de primar al comunei Cojocna. Prefectul Vuşcan a luat această decizie după ce s-a constatat că ţărănistul Teodor Bucur, ales primar la alegerile din 5 iunie, avea din 2014 o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune.

 

Primarul din Cojocna a atacat ordinul prefectului Vușcan

La sfârșitul lunii iunie, primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, anunța că va ataca ordinul prefectului Gheorghe Ioan Vușcan prin care acesta a constatat încetarea mandatului de edil pe motiv că are o condamnare la închisoare cu suspendare.

”Am fost condamnat în cursul lunii februarie a anului 2014, de Curtea de Apel Cluj. Prin aceeași decizie, nu mi-au fost suspendate drepturile electorale, respectiv dreptul de a alege sau de a fi ales în autoritățile publice. În această situație, în mod corect autoritatea electorală, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, mi-au admis cererea de a candida pentru funcția de primar al comunei Cojocna.

La alegerile din data de 05 iunie 2016, am fost votat în funcția de primar al comunei Cojocna. Ulterior Judecătoria Cluj-Napoca a constatat că subsemnatul sunt primarul comunei Cojocna. În continuare am fost investit, în calitate de primar al acestei comune în conformitate cu legea 215/2001, în prezența reprezentantei domnului prefect.

Față de această situație este evident că presupusul ordin de încetare înainte de termen a mandatului subsemnatului este evident nelegal și abuziv.

Dispoziția legală, care ar permite domnului prefect să constate încetarea  din calitatea de primar, se referă doar la condamnările definitive pronunțate, în timpul mandatului, ceea ce în prezenta situație nu este cazul. Într-adevăr legea 393/2004 a statutul aleșilor locali, prevede în art. 15, că în caz de condamnare definitivă mandatul primarului încetează înainte de termen. Legea se referă însă, la condamnările din timpul mandatului. Curtea Constituțională nu a adus nicio noutate în acest sens. Problema de drept care a fost dezbătută de Curtea Constituțională se referea doar la faptul că nu este nicio distincție între condamnările cu suspendare sau cu executare. În cazul subsemnatului, problema de drept care se pune se referă la momentul condamnării.

Îi reamintesc domnului prefect că domnia sa nu are autoritate să contrazică două sentințe judecătorești definitive, una pronunțată de judecătoria Cluj-Napoca, iar cealaltă de Curtea de Apel Cluj”, declara Teodor Bucur.

gheorghe vuscan 2016 monitorulcj.ro

Răsturnare de situaţie în cazul primarului

Așadar, din considerentele amintite mai sus, țărănistul Teodor Bucur ţărănistul a solicitat în instanţă anularea actului emis de Ioan Gheorghe Vuşcan. În urma procesului din 2 noiembrie,  Tribunalul Cluj a admis acţiunea lui Teodor Bucur, dispunând anularea ordinului prefectului şi repunerea acestuia în funcţia de primar la Cojocna..

”Admite excepției lipsei calitatea procesuală pasive a Instituției Prefectului Cluj. Admite act. în contencios administrativ. Dispune anularea Ordinului nr.11308/20.07.2016 emis de Prefectul Jud. Cluj prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului de primar al com. Cojocna a reclamantului. Dispune repunerea reclamantului în funcția de primar al Comunei Cojocna. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. ”, se arată în soluția pe scurt.

 

”Vom cere despăgubiri de ordinul sutelor sau miilor de euro”

Avocatul ales de primarul Teodor Bucur este Luca Romulus care ne-a declarat că demersul prefectului Gheorghe Vușcan a fost nelegal și abuziv, drept urmare vor cere despăgubiri cu multe zerouri.

”Decizia este definitivă și irevocabilă, deși în soluție se arată cu drept de recurs în 15 zile. Este vorba de o eroare, dar decizia este definitivă și irevocabilă. Ordinul prefectului a fost anulat, iar Teodor Bucur este în continuare primar al comunei Cojocna. Am arătat în instanță că ordinul de încetare înainte de termen a mandatului subsemnatului, este evident nelegal și abuziv, deoarece legea invocată se referea la condamnările în timpul mandatului. Am arătat că punctul nostru de vedere a respectat dispozițiile legale.  (n.r. – motivat mai sus). Vom solicita despăgubiri, vom analiza situația în perioada imediat următoare, vom face o evaluare și vom solicita despăgubiri de ordinul sutelor sau miilor de euro, în funcție de evaluare pentru că prefectul a încălcat legea, ne-a cauzat un prejudiciu”, ne-a declarat Luca Romulus.

Deși când l-a demis din funcție pe Teodor Bucur, prefectul Gheorghe Vușcan era convins că a acționat conform legii, acum nu contestă verdictul instanței.

”Punctul meu de vedere e cel care îl știți deja, adică cel al instanței care a anulat ordinul prefectului și domnul primar își va relua activitatea. Noi am trimis acea informare de la instanță, iar începând de la pronunțare Teodor Bucur și-a câștigat dreptul de a fi repus în funcția de primar. Cât despre despăgubiri, nu știu, poate cere drepturile salariale, mai mult nu știu despre ce despăgubiri este vorba”, a declarat Gheorghe Vușcan.

2 COMENTARII

  1. Bravo, domnule primar ales, Bucur Teodor!

    Intre anii 2012-2016 erati consilier local la Cojocna dar nu si-au permis sa va atace…
    Devenind primar trebuia sa fiti eliminat de „tovarasi”.
    Nu le-a mers si nu le va merge.

    Curaj.

    Andrei Nemes

  2. ….ce bine ca existati!..ce se facea comunitatea daca nu erati, dar daca sentinta era definitiva,pe data de 01.iunie,2016,iar ordinul era,evident,dupa validare la ..o zi! bineinteles caci in ipoteza domniilor dvs. nu era valabil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.