Judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În această speţă, Mircea Puşcaş este judecat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii reţinute de procurorii DNA Oradea. În acelaşi timp, magistraţii Curţii de Apel Timişoara i-au interzis judecătorului dreptul de a profesa. Reprezentantul său, avocatul Alexandru Lele, susţine că, din punctul lui de vedere, decizia Curţii de Apel Timişoara este neîntemeiată, deoarece s-a bazat doar pe declaraţiile unor „persoane dubioase”.

 

Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat marţi, 17 iunie, în procesul care i-a avut ca inculpaţii pe judecătorul Mircea Puşcaş si Marcel Piştuca, complicele său, trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

 

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de Stefan Balla, denunţătorul său, suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

”Din suma pretinsă, Puşcaş a primit de la denunţător suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009.”, au mai arătat procurorii.

 

Condamnarea la Curtea de Apel Timişoara

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis condamnarea judecătorului Mircea Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă săvârşită în anul 2011, iar pe Marcel Piştuca la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Totodată, magistraţii timişoreni i-au aplicat lui Puşcaş pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza II-a, b, si c din Codul Penal din 1969 pe o perioada de trei ani după executarea pedepsei închisorii, graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescripţia executării pedepsei.

Pe de altă parte, Mircea Puşcaş a fost achitat de magistraţii timişoreni pentru infracţiunea de trafic de influenţă, săvârşită în anul 2009. Astfel, judecătorii au decis ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului dispus faţă de inculpatul Puşcaş, asupra sumei de 11.500 de euro. De asemenea, judecătorul Mircea Puşcaş este obligat la plata sumei de 40.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare parţiale către stat, în timp ce Piştuca va trebui să achite suma de 20.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare parţiale către stat. Decizia magistraţilor Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

 

Avocatul Lele despre ”Tripleta de aur a DNA”

Apărătorul judecătorului Mircea Puşcaş, avocatul Alexandru Lele, crede că cineva vrea cu tot dinadinsul să-l înfunde pe judecător.

”În primul rând aş vrea să subliniez că sentinţa nu este una definitivă şi o vom ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din multiplele fapte care au făcut obiectul urmăririi penale şi cu privire la care s-au pronunţat procurorii prin rechizitoriu, ceea ce i s-a reţinut în sarcină judecătorului Mircea Puşcaş reprezintă circa 10% din acuzaţii, adică doar vârful aisbergului. Restul, sau nu există, sau nu au existat toate elementele infracţiunii. Din acuzaţiile care au rămas, pentru unele a fost achitat, judecătorul fiind practic condamnat pentru o singură infracţiune”, precizează avocatul li Mircea Puşcaş.

Avocatul Lele spune că nu se poate pronunţa referitor la modul de judecare a procesului până nu va avea motivarea, dar din punctul lui de vedere sentinţa este netemeinică, deoarece nu se bazează pe probe, ci pe declaraţiile unor persoane dubioase. ”Este vorba în primul rând de un condamnat la şapte ani de închisoare şi care speră ca prin colaborarea cu DNA să obţină reducerea pedepsei. Apoi este mărturia soţiei puşcăriaşului, şi în sfârşit, un denunţător şi un colaborator cunoscut al DNA. Există încă trei-patru dosare în care, în baza informaţiilor furnizate de acest individ, au fost arestaţi,  trimişi în judecată diferite persoane din funcţii publice. Unul dintre ele este dosarul de corupţie în care e implicat Daniel Chiţoiu, aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare. De asemenea, denunţătorul este condamnat la Iaşi, într-un proces de corupţie. ”, precizează Alexandru Lele.

 

Procesele judecătorului Mircea Puşcaş la Cluj

În luna februarie a acestui an, Mircea Puşcaş a fost achitat de Curtea de Apel Cluj în cauza în care era judecat alături de Florian Rob, agentul de poliţie din Oradea, pentru mărturie mincinoasă. În urma procesului, Rob Florian a fost condamnat de instanţa clujeană la doi ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. De asemenea, tot pe rolul Curţii de Apel Cluj judecătorul Mircea Puşcaş este inculpat, alături de alte patru persoane, într-un dosar de trafic de influentă. Procesul se află deocamdată în faza de cameră preliminară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.