Triunghiul Bermudelor: Dascalu-Fenechiu-Silaghi

Iulian Dascalu, celebrul om de afaceri care si- creat averea si pe spatele contribuabililor clujeni datorita pretului de mizerie cu care inchiriaza terenul de sub Iulius Mall Cluj, a facut afaceri cu femeia actualului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Ministrul nu si-a trecut pe declaratia de interese firma sotiei, conform unor dezvaluiri facute de jurnalistul Robert Turcescu intr-o emisiune la B1 TV. Relatiile dintre Iulian Dascalu si Ovidiu Silaghi par a fi intermediate de urmaritul penal Relu Fenechiu, trimis in judecata de catre DNA, deoarece acesta pare veriga lipsa dintre cei doi.

Sotia lui Ovidiu Silaghi pare un personaj misterior din Satu Mare. O sursa din apropierea acestuia a declarat ca ea se ocupa cu “traficul” de haine din Milano de pe vremea cand aceasta era in liceu. Din cate se pare era si o mare latifundiara in central Iasiului. Cica sotia lui Silaghi este cunoscuta in Satu Mare ca aduce haine din Milano, fiind interesata doar de produsele de lux. Conform aceleiasi surse, sotia lui Silaghi ar fi avut si un magazin in Timisoara. Niciuna dintre aceste afaceri nu apar pe declaratia de avere a ministrulTransportului, Ovidiu Silaghi.
“Ea a facut de cand ii ea afaceri cu haine. Este cunoscuta in Satu Mare pentru ca aduce haine de lux de la Milano”, arata o sursa din apropierea sotiei ministrului Transporturilor.
 
Firmele din spatele lui Silaghi

Terenul de trei hectare pe care s-a construit cel mai mare centru comercial din Moldova, Palas, a fost cumparat de la Euroworks SRL Satu Mare. Societatea este detinuta de catre Ariana Silaghi si de catre societatea Severalis SRL. Societatea a avut scadere drastica a cifre de afaceri in timpul crizei: de la 416.000 de lei in 2006 la 83.000 in 2011. Severalis este societatea detinuta de catre ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi Ioan. Acesta nu scrie pe declaratia sa de interese ca este actionar si la societatea detinuta de nevasta sa, fiind chiar actionar majoritar la Euroworks SRL. Silaghi mai este administrator al societatii Finco Export SRL, firma care este detinuta de catre urmatorii: Nicolae Mos, Franco Conforti, Marius Vidican si Petru Filip. O alta firma din zona de influenta a lui OvidiuSilaghi pe care acesta nu a trecut-o pe declaratia sa de interese este CITELIST SRL, societate a carui actionar este alaturi de o alta persoana juridica, CEPROM SA, dar si alaturi de Nicolae Eduard Ursescu, Naim Donmez, Sorin Alexandru Balint, Gheorghe Cristian Soponos.

Contractul cu Dascalu
Jurnalistul Robert Turcescu a prezentat in editia de joi a emisiunii ”Sub semnul intrebarii” de pe B1 TV documente care dovedesc faptul ca actualul ministru al Transporturilor a omis sa treaca in declaratia de avere o firma si un teren de 30 de hectare.  Potrivit declaratiei de avere a ministrului, el este actionar unic al firmei”Severalis”, care la randul ei este actionar intr-o societate numita ”Euroworks”, la care actionar minoritar este sotia lui Silaghi. Societatea ”Euroworks” nu apare in declaratia de avere a ministrului Transporturilor. Aceasta firma a incheiat, in 2006, un contract de vanzare-cumparare pentru un teren de circa 30 de hectare, in judetul Iasi, in valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Terenul a ajuns in proprietatea companiei Iulius Grup din Iasi. Nici compania, nici tranzacţia nu apar in declaratiile din 2008 sau in cele din 2012, motiv pentru care Robert Turcescu i-a cerut public ministrului Ovidiu Silaghi sa raspunda vizavi de aceasta ”omisiune” din declaratiile sale. La solicitarea redactiei emisiunii ”Sub semnul intrebarii” ANI a raspuns ca in astfel de situatii, actionariatul in actionariat precum si firmele detinute de rude trebuie declarate.

Contractulde 130 euro/mp
 
Pe 30 august 2006, s-a semnat o tranzacţie: 140 de miliarde de lei vechi pentru restul de 3 hectare pe care il deţineau (circa 130 de euro/mp), conform Ieseanul. In acest caz, cumparatorul este firma Euroworks SRL Satu Mare la care acţionar cu 95,6% este Severalis SRL. La aceasta societate acţionar unic este Ovidiu Ioan Silaghi. Din partea sa, a semnat contractul Adrian Mihai Ştef, cumnat cu Silaghi şi membru de frunte in structura de conducere a Tineretului Naţional Liberal. 1,5 miliarde de lei au fost platiţi pe loc, iar restul la momentul terminarii unui litigiu privind terenul, lucru care s-a intamplat in martie 2007.
 
Trimis in judecata de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor: TURBATU IOAN, director general al Sucursalei de Intreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, in sarcina caruia s-a reţinut infracţiunea de abuz in serviciu in forma calificata şi continuata(24 acte materiale);
MARGHIDAN ION, director general al Sucursalei de Intreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2004-2005, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de abuz in serviciu in forma calificata şi continuata (15 acte materiale) şi abuz in serviciu contra intereselor publice daca funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale) , ANDRONACHE PETRU, director comercial al Sucursalei de Intreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2005, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de abuz in serviciu in forma calificata continuata (39 acte materiale) şi abuz in serviciu contra intereselor publice daca funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale) , FENECHIU RELU, acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE GRUP SA, SC LA ROCCA SRL Iaşi, SC TEHNOROM SRL Iaşi, la data comiterii faptelor, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, FENECHIU LUCIAN, acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE GRUP SA, SC LA ROCCA SRL Iaşi, SC TEHNOROM SRL Iaşi şi DAMIAN MIHAI BOGDAN, asociat unic şi administrator la SC EUROPLUS SRL Iaşi şi acţionar al SC FENE GRUP SA, la data comiterii faptelor. Conform DNA, in sarcina lor s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata şi continuata (39 acte materiale) şi complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale) .

In rechizitoriul intocmit, procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt: In perioada de referinţa, respectiv 2002-2005, Sucursala de Intreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitata legal sa faca achiziţii publice pentru echipamente ( produse integrale sau piese de schimb) pentru asigura intreţinerea reţelelor fostei Filiala de Distribuţie si Furnizare a Energiei Electrice ELECTRICA MOLDOVA .
Pe langa achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, in perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC LA ROCCA SRL, SC TEHNOROM SRL, SC FENE GRUP SA şi SC EURO PLUS SRL – fara sa respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, in condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumparat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi intreruptoare uzate şi vechi, fabricate in anii 1970 – 1980.
Prin exercitarea abuziva a atribuţiilor de serviciu respectiv realizarea de tranzacţii fara proceduri de achiziţie publica sau prin „trucarea” unor proceduri de achiziţie publica, intervenţii pentru a plati cu prioritate firmele din grupul „FENE”, acceptarea livrarii de produse vechi, uzate, ce au ramas pe stoc, achiziţiile fiind facute fara nicio justificare economica, inutile, cei trei foşti directori ai SISEE MOLDOVA au favorizat firmele menţionate. Prin livrarea de produse necorespunzatoare, cele patru firme au obţinut un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani incasate in urma acestor operaţiuni comerciale,
Astfel, SISEE MOLDOVA a platit pentru echipamentele cumparate 6.406.976 lei fara TVA, din care au fost folosite efectiv doar cateva, in valoare de 79.586 lei (0.02%), restul de componente pentru sistemul energetic au ramas in stoc şi reprezinta achiziţii nejustificate in valoare de 6.327.390 lei fara TVA.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 lei la care se adauga TVA) şi reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achiziţionate, aflate, in proporţie de 99 %, şi acum pe stoc. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 – 2005, fiecare act material insemnand o achiziţie publica efectuata de SISEE MOLDOVA de la firmele SC LA ROCCA SRL, SC FENE GRUP SA, SC EURO PLUS SRL, SC TEHNOROM SRL.
SC Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE ELECTRICA MOLDOVA, s-a constituit parte civila in prezenta cauza pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.
In vederea repararii pagubei cauzate, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinand celor şase inculpaţi”, se arata in comunicatul DNA.

Tiberiu Hrihorciuc

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.