În două zile, Ministerul Agriculturii a ”tocat” peste jumătate de miliard de lei pe apă de ploaie. La propriu! Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a precipitațiilor a cheltuit în două zile, în 19 aprilie și 15 mai peste jumătate de miliard de lei pentru a cumpăra rachete antigrindină și a exploata unitățile din care sunt trase aceste rachete. Contractele au fost acordate fără organizarea unor licitații publice pe motiv că nu există concurență la procedura pentru achiziția rachetelor și că trebuie respectate drepturile de proprietate intelectuală la procedurile pentru exploatarea unităților din care sunt trase rachetele. Inițial, firma GENERAL CONF GRUP se ocupa de confecții, dar pentru că în croitorie nu se câștigă atât de mulți bani ca de pe urma ploilor, firma s-a rebranduit și a devenit INTERVENTII ACTIVE IN ATMOSFERA SRL. Relațiile de afaceri ale patronilor duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat

În data de 15 mai, AUTORITATEA PENTRU ADMINISTRAREA SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR, care funcționează în cadrul Ministerului Agriculturii, a acordat fără licitație șapte contracte pentru ”exploatarea operațională” a unităților antigrindină.

Motivul pentru care Autoritatea nu a organizat o licitație publică constă în faptul că ”nu există concurență din motive tehnice”.

Firma INTERVENTII ACTIVE IN ATMOSFERA SRL este singura societate autorizată să tragă cu rachete antigrindină din două motive: ceilalți antreprenori din România nu sunt în stare să urmeze procedurile legale pentru a își autoriza o societate care ar putea participa la aceste licitații sau că în cadrul Ministerului apărării Naționale și a Ministerului Agriculturii există atât de multă corupție încât demersurile antreprenorilor români pentru autorizarea unei firme sunt ”înecate”.

Societatea INTERVENTII ACTIVE IN ATMOSFERA SRL datează din anul 1994 și, inițial, se denumea GENERAL CONF GRUP SRL. S-a ocupat de afacerile din domeniul confecțiilor, însă ulterior s-a lansat și în afacerile cu dulciuri.

Este controlată de Doru Popescu și Emil Sârbu, care sunt asociați și administratori. Anul trecut, în afacerea banilor din apă de ploaie a intrat și Mihai Caravan, un ”șefuț” de prin Camera de comerț din Piatra Neamț, care figurează prin administratorii acestei firme.

Relațiile de afaceri ale patronilor duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat

Un pic de SRI nu strică

Firma care a câștigat licitația este singura societate licențiată pentru asigurarea exploatării Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină. Licențele sunt eliberate de Electromecanica Ploiești, fostul CENTRU DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PENTRU TEHNICA DE RACHETE. Electromecanica Ploiești face parte din cadrul ROMARM SAS.A.ROMARM” S.A. Compania din Ploiești derulează în colaborare cu MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale), programul de realizare a Sistemului National de Antigrindină.

Conducerea companiei Electromecanica Ploiești este asigurată printr-un consiliu de administrație din care fac parte consilierul juridic MARINESCU VICTORIA, care a lucrat pentru o bună perioadă de timp la AVAS.

Dragoş Ionuţ Bănescu, un inspector fiscal din Brașov care a ajuns să lucreze în Guvernul României, la ANI, a fost secretar de stat și în 2010 a absolvit un master la Academia Națională de Informații a SRI cu titlul Managementul Informaţilor de Securitate Naţională.

DAVID EMILIA MIRELA a fost angajată la Radiocom, o ”falangă” a SRI și a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei.

Directorul general al Electromecanica Ploiești este Vlaicu Dinu Constantinescu, care este lucrează ca inginer din anii 80 la fostul institut de proiectare a rachetelor.

Afaceri cu fostul senator Cătălin Voicu

În urmă cu câțiva ani, General Conf Grup a făcut afaceri cu firma TECH SAFETY din Târgu Jiu. Împreună, cele două societăți au garantat, printr-o serie de scrisori bancare, o unitate militară (0251 București) care aparține de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.). Suma garantată de cele două societăți a fost de aproximativ un milion de lei.

Societatea TECH SAFETY din Târgu Jiu, alături de afaceristul Dan Radu Floarea (acționar) şi administratorul firmei, Ion Dumitru Măruţă, au fost trimişi în judecată de DNA, alături de deputatul Cătălin Voicu şi doi şefi din Electrica. Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, a cumpărat echipamente de protecţia muncii de la firma lui Dan Radu Floarea în valoarea de aproape 15 milioane de lei, la preţuri supraevaluate, produse având un adaos comercial de 2490%. Prejudiciul stabilit de procurori a fost de peste 1.3 milioane de euro. Procurorii arată că fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu a intervenit în favoarea afaceristului gorjean, care îi este fin, pentru încheierea contractelor, dar şi pentru efectuarea plăţilor în mod rapid. În acest dosar, senatorul Voicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, dar, practic, el a stat în închisoare o scurtă perioadă de timp pentru că a fost eliberat condiționat. Fostul șofer al lui Cătălin Voicu este actualul senator Şerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice din Parlamentul României.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost la un pas să preia funcția de ministru al Internelor.

Întrebat cum explică faptul că o firmă de confecții a câștigat licitația pentru manevrarea unui sistem de rachete antigrindină, directorul General Conf Grup spune că mai are și alte obiecte de activitate.

”Noi mai avem și alte obiecte de activitate decât cel cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Dacă doriți detalii despre licitație, veniți la sediu să discutăm. Licitația a fost câștigată așa cum se câștigă toate licitațiile”, a declarat Doru Ioan Popescu, acționar, administrator și director la firma General Conf Grup. De asemenea, întrebat dacă a mai păstrat legătura cu fostul senator Cătălin Voicu, Popescu a spus că nu cunoaște niciun senator.

Cine centrează, dă și cu capul

Firma care a câștigat licitația pentru exploatarea unității respective a sistemului național antigrindină face parte din structura acționariatului la societatea PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR G.I.E., care se ocupă de sistemul național antigrindină.

Alături de General Conf Grup, din structura acestei entități mai fac parte A.F.T. DESIGN SRL, ADMINISTRATIA NATIONALA DE METEOROLOGIE RA, C.N. ROMARM SA, BLUENOTE COMMUNICATIONS SA, ELECTROMECANICA PLOIESTI SA, ICPA BUCURESTI și UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA CENTRUL DE INOVARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC CITT. Administratorul PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR G.I.E. este Vlaicu Dinu Constantinescu, care ocupă și funcția de director la ELECTROMECANICA PLOIESTI SA.

Pentru a avea bani de unde cheltui pentru sistemul antigrindină, Guvernul Dăncilă a atribuit credite de angajament în valoare de 36.700.000 și credite bugetare în valoare de 29.600.000 lei pentru ”Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 I”.

Afaceri cu suveica ex-deputatului Sebastian Ghiță

Firma AFT Design SRL, unul dintre acționarii PROIECTANT GENERAL AL SISTEMULUI NATIONAL ANTIGRINDINA SI DE CRESTERE A PRECIPITATIILOR, este administrată de POPP EMANUEL, care are și 25% din acțiuni, alături de acționarul NEDELCU ALECSANDRU CLAUDIU (50%) și MINDRU IONEL (25%). Firma este unul dintre partenerii de afaceri ai societății Teamnet Group, una dintre companiile reprezentative din ”suveica” lui Sebastian Ghiță. Cele două firme dezvoltă primul centru din România pentru cercetare în domeniul roboților autonomi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here